Miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Породи»Най-разпространените породи прасета

Най-разпространените породи прасета

Прасета

В световен мащаб свиневъдството дава близо 40 процента от месото, необходимо за нуждите на пазара. Прасетата са предпочитан за отглеждане от месопреработвателната индустрия животински вид поради изгодните си биологични качества като висока плодовитост, къса бременност, скорозрялост, месодайност и всеядност.

Има свидетелства, че човекът е опитомил свинята преди близо девет хиляди години. Съществуват повече от 85 породи прасета по цял свят. Съвременната наука смята, че повечето от тях произлизат от евразийския див глиган. Ето и най-разпространените породи прасета в България и по света:

Голяма бяла свиня

Това е най-разпространената порода прасета в световен мащаб. Този вид има полско- английски корени. Създаден е в Полша от кръстоската на Лайчестърската и Йоркширската свиня. Видът се характеризира с едро и здраво тяло и бързото наддаване на килограми със сравнително малко храна.

Виетнамска свиня

Изключително популярни, но не и в Европа, са виетнамските свине. Породата е изключително нова – масово се отглежда от 2008 година. За създаването й са кръстосани диви американски свине и отчасти степни късокраки немски глигани. Основното им предимство е, че този вид прасета могат да се хранят само с трева. Въпреки това те добиват огромни размери.

Виетнамска свиня

Датски ландрас

Датският ландрас е най-специализираната порода за даване на месо. Както подсказва името, видът е създаден в Дания и се отличава с аеродинамична форма, главата е малка, удължена и суха, с тясна и дълга зурла. Ушите са големи и клепнали напред.

Голяма черна свиня

Началото на породата на големите черни свине се води 1899 година. Родината им е Англия. Предимствата на този вид са, че израстват изключително бързо, а основно от тях се добива мазнина.

Дюрок

Породата Дюрок е най-старата и широко разпространената в САЩ. Прасетата от този вид са с бакърено червен цвят с различни оттенъци. Основно се отглеждат за месо. Специфично при тях е, че при клане свинете трябва да се одират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest