Фараонова Мравка

Нина 2Нина 2
Новак
345179
фараонова мравка

Фараоновата мравка, известна още като домашна мравка, е постоянен спътник на хората, тъй като е намерила достатъчно комфорт в живота в жилищата на човека, които я защитават от капризите на времето и не се налага да участва в изграждането на сложни мравуняци.

История на Фараонова мравка

Когато са в гората, мравките се хранят с други насекоми и унищожават вредители, но когато живеят в дома на човека, тези насекоми създават доста неприятности на хората. Допреди 200 години обитателите на европейските градове дори не знаели за съществуването на този вид насекомо. В средата на XIX век ситуацията рязко се променила, тъй като Фараоновата мравка пристигнала в Европа с помощта на търговски кораби. Така Фараоновата мравка започнала заселването си по цялата планета благодарение на развитието на транспорта.

Днес Фараоновата марка е известна на всички континенти като едно от най досадните и трудно за изтребване насекомо. Името на Фараоновата мравка е било измислено от прочутия биолог Карл Линей. Той нарекъл този вид мравка Фараонова, защото смятал, че точно това създание е било в дъното на едно от библейските наказания на египтяните. Всъщност родината на Фараоновата мравка не е Африка, както се е смятало дълго време, а Индия. Но и когато този факт е станал ясен, името на това насекомо не било променено.

Характеристика на Фараоновата мравка

Фараоновата мравка е жълтеникава на цвят, с лек червеникав оттенък. Семейството на Фараоновата мравка се състои от няколко царици, които снасят яйца, мъжкари, които са с криле, а също така женски мравки, които са стерилни, тъй като функцията им е на работници. Освен това в семейството са включени и какавидите, ларвите и яйцата на мравките. Средното население на мравуняк от Фараонови мравки е от 400 до 5000 бройки. При благоприятни условия броят на обитателите може да достигне до 300 000 мравки. Царицата е най-голямата от всички мравки в мравуняка - дължината на тялото ѝ стига до 4 милиметра. Мравката работничка е не по-дълга от 2 милиметра и половина. Мъжкарите са малко по-големи от мравките работници. Мъжкарите са черни на цвят за разлика от работниците които са жълти.

Хранене на Фараоновата мравка

Когато се заселят в човешкото жилище, Фараоновите мравки причиняват много неприятности. Те се хранят с млечни продукти, месо и месни продукти, хляб, захар. В състояние са да се хранят със сапун, паста за зъби и други подобни продукти. Обичат мед и сладко. Фараоновите мравки нанасят голяма вреда на музеите, в които се съхраняват колекции от насекоми, тъй като ги унищожават. Интересен факт е, че Фараоновите мравки могат да не се хранят до 8 месеца. Фараоновата мравка на практика е всеядна, като предпочита сладките храни. Но също така тя може да се храни със сирене, мъртви насекоми, мърша, кръв.

Размножаване на Фараонова мравка

За целия си живот царицата може да снесе от 450 до 1000 яйца. Ако има достатъчна влажност на въздуха, яйцата се развиват около една седмица. Ларвите се развиват 20 дни, а след това се превръщат в какавиди, и в тази фаза са 10 дни. Целият цикъл на развитие от яйце до възрастен екземпляр протича за около месец в зависимост от температурата и влажността. Този процес може да се проточи до 45 дни. Работничките живеят 10 седмици, мъжкарите живеят около месец, а царицата живее 10 месеца. За разлика от повечето мравки, при които размножаването е зависещо от определен сезон, Фараоновите мравки се размножават постоянно.

Любопитни факти за Фараонова мравка

Въпреки наличието на криле при някои от мравките, те никога не летят. Интересен факт е, че понякога част от мравките се отделя от общата група, за да направи нов мравуняк. Тогава част от работничките взимат ларви и какавиди и заедно с една от цариците се преместват на ново място. Причина за подобно поведение може да е пренаселване на мравуняка, както и обработване на помещението с инсектицидни препарати. Също така причина за подобно преместване може да е изключване на парното в студен сезон. Новите заселници често остават в контакт със старите си роднини от основния мравуняк. Между тях може да се извършва размяна на храна, размяна работнички и дори размяна на ларви и какавиди. Интересен факт е, че Фараоновите мравки от различни мравуняци не воюват никога помежду си за територия, както правят дивите им събратя. Фараоновите мравки са в състояние да се обединят и да организират огромна колония, която се състои от милиони работнички и хиляди царици.

Мравки

Фараоновата мравка лесно се е приспособила към живота в градски условия. Тя е проявила невероятна изобретателност при избора си на място за. Фараоновата мравка има нужда от тъмнина, топлина и влажност. Тя не строим мравуняци. За създаване на така наречения мравуняк на Фараоновите мравки е достатъчна малка дупка в монумента на сграда, която се отоплява през зимата. Също така Фараоновите мравки използват цепнатини между тухли или под паркета. Често мравуняците на Фараоновите мравки се намират в картонени кутии, които рядко се използват, както и в рядко използвани мебели. Фараоновата мравка обича да живее в кухня, магазин за хранителни продукти, склад, тъй като там има голямо количество храна за нея.

Където и да се намира мравунякът на Фараоновата мравка, тя винаги ще го намери. Интересен факт е, че Фараоновата мравка маркира със специална миризма пътя, по който минава, за да може лесно да се върне обратно. Подобни пътеки с миризма могат да са дълги до няколкостотин метра. Малкият размер и силните челюсти дават възможност на тези насекоми да влязат почти навсякъде и за тях найлоновите пликове не са преграда, тъй като лесно ги прегризват.

Интересен факт е, че мравките работнички имат три задължения - те намират храна, грижат се за яйцата, ларвите и какавидите, и охраняват мравуняка.

Когато трябва да се даде сигнал за тревога, Фараоновата мравка излъчва специални ароматни вещества - феромони, които карат останалите от мравуняка да заемат отбранителна поза. В такива случаи Фараоновата мравка застава така, че главата и гърдите ѝ се залепват за някаква повърхност, а задната ѝ част се вдига нагоре. В края на тялото си Фараоновата мравка има жило - това е сложен апарат с мощно назъбено жило и отровна жлеза, която в момент на опасност отделя една капчица отрова. Но това жило действа само върху насекоми, а не може да пробие човешка кожа. Затова при миризмата на човек Фараоновата мравка се опитва бързо да избяга. Когато една мравка отдели феромон за опасност, всяка следваща също го прави и се получава мощна верижна реакция, чиято цел е да алармира всички мравки от мравуняка, че трябва да намират начин да се спасяват.

Вреди от Фараонова мравка

Фараоновата мравка е много опасна в болниците, тъй като пренася различни видове заболявания, като преминава през превръзките, бинтовете и дрехите. Освен преките вреди, които нанася на запасите от хранителни продукти, Фараоновата мравка разнася бактерии и вируси. По този начин тя допринася за развитието на много болести. Сред тях са полиомиелит, стрептококови и стафилококови инфекции. Затова санитарните служби на много държави търсят начин за борба с тези иначе миловидни насекоми, но въпреки различните видове борба въпросът остава нерешен. Фараоновите мравки, както и хлебарките са изключително устойчиви към много видове инсектициди. Когато се използва инсектицид, загива само част от мравките в мравуняка.

Царицата, ларвите, яйцата и какавидите обикновено остават невредими. За да предпазите храната си от Фараонови мравки, добре е да я съхранявате в плътно затварящи се кутии и буркани. Ако искате Фараоновата мравка да не се катери по шкафовете в кухнята и по масата, може да намажете ръбовете на вратите и крачетата на масата с вазелин.

Най-добрият начин обаче е да се намери мравуняка и да се унищожат всички мравки, които се намират в него, като се обработи директно с инсектицид. Но намирането на мравуняк на Фараонови мравки е много сложна задача. Трябва да се проследят мравките от мястото на хранене до мравуняка. Често мравките се скриват в отвор във вентилацията или в много тясна цепнатина в стената, където няма как да се проникне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest