Miau.bg»Статии»Живини»Почина Тифани – най-старата котка в света

Почина Тифани – най-старата котка в света

Най-старата котка

В началото на месеца почина Тифани - най-старата котка в света. Официално съобщение за трагичната вест бе направено на интернет страницата на Книгата за световни рекорди на Гинес.

Тифани била закупена от магазин за домашни любимци преди цели 27 години, през март 1988 година, когато тя била едва на тримесечна възраст. Животинката дошла в семейството на своите стопани, обикновени работници от щата Илинойс, за сумата от 10 долара.

В съобщението, разпространено от сайта за световни рекорди, се съобщава, че Тифани е ставала майка на шест малки веднъж, преди 25 години. На 13 март котката навършила 27 години, като рожденият ѝ ден бил отпразнуван със специална церемония, на която присъствали повече от 45 човека, няколко съседски котки и дори четири кучета. Преклонната възраст от 27 човешки години се равнява приблизително на 125 котешки години, се казва още в съобщението.

Според стопаните на Тифани тя не е имала здравословни проблеми освен високо кръвно налягане. Въпреки своята завидна възраст Тифани не успя да счупи рекорда на предишната най-стара котка Крем Пъф от Тексас, която почина през 2005 г. на 38 години.

За короната на най-стара котка на света в момента се борят две британски представителки на грациозните животни. Едната е Принцеса Клеа, която живее в Бирмингам, Англия. Тя в момента е на 26 години и се очаква този ноември да навърши 27, като собствениците ѝ са планували грандиозно парти по повода.

Случая с другия претендент е по-особен. Става въпрос за котката Луси, която живее в предградията на Лондон. Собствениците ѝ твърдят, че техният домашен любимец е на цели 39 години. Ако това се потвърди, Луси не само ще грабне короната, а ще бъде призната за най-възрастната котка, живяла някога.

Котката Люси е родена през 1972 година, казва собственикът на домашния любимец Бил Томас. Преизчислена, възрастта ѝ се равнява на 172 човешки години. С възрастта Луси загубила слуха си, но като цяло нейното здраве все още е добро, тя даже лови мишки в градината.

За справка - средната продължителност на котешкия живот е 12 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest