Английски Дог

Нина 2Нина 2
Новак
345193
Английски дог
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Английският дог е величествено куче, което излъчва аристократизъм и сигурност. Това е една от най-древните породи кучета. Английският дог е известен също така и като Английски мастиф.

История на Английски дог

Английският дог е старинна порода догообразни кучета, които са били известни на хората преди хиляди години. В древен Вавилон кучета, които много приличат на съвременния Английски дог, са били използвани за лов на лъвове и диви коне, както и за охрана на жилищата на хората. В Европа и Азия прародителите на Английския дог са били използвани за помощници на ловците. Асирийците са смятали, че тези кучета са полезни, защото гонят далече злите духове. Затова в древна Асирия почти във всеки дом е имало теракотови статуетки на прародителите на Английския дог.

Породата е била селекционирана едва през XIX век в Ирландия. Във Великобритания до ден днешен Английският дог се използва предимно за охрана. Английският дог се смята за една от най-едрите породи кучета.

Стандарт на Английски дог

Мъжките екземпляри от породата Английски дог достигат до 76 сантиметра височина, а женските - до 69 сантиметра височина. Мъжкарите тежат около 100 килограма, а женските достигат до 90 килограма. В някои случаи Английският дог може да тежи много повече, всичко зависи от това каква е неговата наследственост и по какъв начин се отглежда. Затова стандартът на Английски дог не слага горна граница на теглото на кучетата от тази порода. Английският дог е масивно куче с добре развити мускули.

Мъжките са с по-едра глава от женските и с по-тежки кости. Кожата на Английския дог е еластична и плътно прилепнала към главата, но ако кучето е във възбудено състояние, може да се образуват гънки. Козината е къса, гъста и права, на пипане е доста твърда и груба. Долният слой козина е гъст и мек. Дългата и мека козина се смята за отклонение от стандарта, както и вълнистата или къдрава козина. Цветът на козината на Английския дог е сребристо бежов, кайсиево бежов, може да има така наречените тигрови райета. Независимо от цвета на козината ушите и носът на Английския дог трябва да са черни.

Около очите също има черни петна, както и на муцуната се оформя черна маска. Светлата маска, както и белите петна по козината на Английския дог се смятат за сериозно отклонение от стандарта на породата. Устните на Английския дог са едри, с черен кант. Челюстите са силни и добре развити. Ушите са разположени високо върху главата, клепнали са и са много тънки. Очите на Английския дог са сравнително малки, тъмнокафяви или лешникови и са с кръгла форма. Гърбът и гръдният кош на Английския дог са масивни. Крайниците са мускулести, лапите са масивни и кръгли. Опашката е разположена доста високо и в спокойно състояние е отпусната надолу, а при възбуда се надига до линията на гръбнака. Опашката е със сърповидна форма.

Грижи за Английски дог

Английският дог не е много подходящ за отглеждане в апартамент, тъй като е подвижно куче, което изисква доста място. Но поради добрия си характер Английският дог може да бъде отглеждан и в сравнително малко жилище, стига да му се осигуряват достатъчно разходки, за да изразходва енергията си. Английският дог е послушно и добродушно куче. То не трябва да бъде затваряно в отделна стая, когато ви дойдат гости, защото най-лошото, което може да направи, е да легне на пода до тях. Ако има добре уплътнена къщичка, която да го пази от студа и от жегите, Английският дог ще е най-щастлив в двор.

Ако живеете в апартамент, е добре да излизате поне два пъти дневно за по половин час с Английския дог. Препоръчва се Английският дог да се води на повод, тъй като ловният му инстинкт е силно изявен и той може да подгони по-дребно животно. Късата козина на Английския дог не изисква особени грижи, но все пак се препоръчва веднъж седмично да избърсвате козината му с влажна кърпа. Зъбите на Английския дог имат нужда от изчеткване веднъж седмично, за да бъдат предпазени от зъбен камък.

Куче Английски дог

Обучение на Английски дог

Английският дог лесно се учи да изпълнява команди, но обучението трябва да започне от много ранна възраст. Добре е кучето да ви слуша, защото животно с такива размери трудно може да бъде контролирано. Английският дог винаги ще се съобрази с това, което иска от него стопанинът му, и ще направи всичко възможно, за да го изпълни. Английският дог много рядко отказва да изпълнява команди, но ако го направи, не трябва да се проявява груба сила, тъй като най-вероятно причината е някакъв вид стрес.

Хранене на Английски дог

Основният проблем на Английския дог е, че е много лаком и е склонен към преяждане. Хранете вашия Английски дог два или три пъти дневно. Препоръчва се да храните Английския дог с храна от премиум клас, за да му доставя необходимите вещества, особено докато кучето расте. Английският дог може да се храни както със суха храна за кучета и консерви, така и с натурални продукти. Ако решите да го храните с натурални продукти, трябва да избягвате свинското месо, за предпочитане е пилешкото, пуешкото, телешкото и агнешкото. Те може да са съвсем леко термично обработени.

Английският дог добре приема сварените субпродукти, хрущялите и кокалите, с изключение на тръбните. Добавяйте в менюто на Английския дог млечно кисели продукти, твърдо сварени яйца, попарени с вряла вода и охладени овесени ядки, зеленчуци, витамини и минерали. Не се препоръчва да давате на Английския дог прясно мляко, тъй като то предизвиква стомашни проблеми.

Също така не се препоръчва да давате на Английския дог пикантна храна, пушени меса, сурови яйца, сладки и тестени изделия, прекалено солени храни, както и прекалено горещи или студени храни. След като се нахрани, Английският дог трябва да полежи поне един час, за да не се предизвика подуване на стомаха, както и преплитане на червата, което може да възникне поради резки движения сред преяждане при кучетата от тази едра порода.

Заболявания на Английски дог

Английският дог страда от някои генетично обусловени заболявания при кучетата, иначе е издържливо и здраво куче. Но въпреки това е склонен към подуване на стомаха, тазобедрена дисплазия, кардиомиопатия - заболяване на сърцето. Също така английският дог може да страда от катаракта, атрофия на ретината, както и от артрит и затлъстяване. Английският дог много трябва да се пази да не надебелее прекалено много, тъй като това предизвиква заболявания, които възникват вследствие на затлъстяването.

Кученца Английски дог

Любопитни факти за Английски дог

Английският дог Зорба е признат за най-голямото куче в света благодарение на постижение, записано в Книгата на рекордите Гинес. През 1989 година Зорба, който е бил висок по това време 89 сантиметра, и е бил дълъг 251 сантиметра. Сред рекордите за най-тежък Английски дог е куче с тегло над 150 килограма.

Въпреки че е огромен, Английският дог е нежен и добър и е перфектен за компаньон. Кучетата от тази порода са добри, спокойни и лаят рядко. Те са прочути като джентълмените в кучешкия свят.

Английският дог лошо понася жегите, затова по време на горещините се препоръчва да се извежда само рано сутрин и късно вечер.

Въпреки че са сред предпочитаните породи за пазачи, Английските догове рядко проявяват агресия дори към непознати. Но самият вид на едро куче, тежащо около сто килограма, е в състояние да изгони крадци и хора с лоши намерения. Интересен факт е, че когато английският дог се опитва да се концентрира, веждите му се свъсват и това придава на муцуната му много зъл вид, което често плаши хората.

Недостатъци на Английски дог

Не се препоръчва да се оставя Английският дог с прекалено малки деца, тъй като той може да ги нарани заради големите си размери, въпреки че никога не би проявил агресия към хлапета. Но без да иска, Английският дог може да събори детето или да го притисне лошо.

Сред недостатъците на Английския дог е фактът, че тези кучета се хранят с висококачествена храна в големи количества и отглеждането им не излиза никак евтино.

Ако бъде сериозно подразнен, Английският дог може да изпадне в ярост, но за да се случи това, са необходими големи усилия от страна на този, който иска да ядоса това огромно куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest