miau.bg»Статии»Живини»Невиждано: Риба тръгна по сушата

Невиждано: Риба тръгна по сушата

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k730
Ходеща риба
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Невероятен феномен се наблюдава в Австралия. Ходещ по суша костур се превърна в истинска сензация.

Тези необикновени животни идват от Папуа Нова Гвинея. В Австралия те се наричат ходещи риби заради способността си да се предвижват по суша с помощта на перките и хрилете си. Благодарение по-особеното устройство на тялото си рибите издържат в суха среда до шест дни.

Въпреки че е този феномен е изключително интересен за наблюдателите, учените предупредиха, че той може да се окаже доста опасен за останалите представители на животинския свят, които биха ги използвали за храна. Все пак тези риби са снабдени и с доста масивни шипове, които могат да засегнат в гърлото на птиците и други морски обитатели.

Това обаче съвсем не е първият случай, в който се съобщава за ходещи по суша риба. Само преди година учените разказаха за друга подобна риба, срещата се в африканските реки. Polypterus senegalis притежава както хриле, така и бели дробове, благодарение на които може да оцелява и в неблагоприятна за морските обитатели среда.

Специалисти от университета Макгил в САЩ решили да проведат малък експеримент с Polypterus senegalus. Те отгледали млади екземпляри от вида и ги принудили една година да живеят на сушата. Неблагоприятните условия, в които се наложило да живеят животните, довели до известни изменения в устройството на тяхното тяло и дори в поведението им.

12-месечното пребиваване на сушата причинило издължаване на скелета на екземплярите. Освен това той станал и по-здрав. Анатомичните промени, от своя страна, пък станали причина рибите да започнат да се предвижват по самоуверено на сушата.

Стресиращите условия, в които животните са принудени да пребивават, много често са причина за гъвкавост в тяхното развитие, коментират изследователите, провели експеримента с интересния вид.

По думите им подобни анатомични и поведенчески промени са се наблюдавали и при първите животински видове, които преди хиляди години са излезели от водата и са започнали да стъпват по земя. Техните някогашни перки са еволюирали и са се видоизменили в крайници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest