miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Учени разкодираха езика на кучетата

Учени разкодираха езика на кучетата

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k847
Език на кучетата
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Всеки, който е бил собственик на куче или си е правил труда да наблюдава тези очарователни създания, знае, че те освен да махат с опашка и да подскачат, издават и различни звуци. Това може да е лаене, виене, скимтене и много други. И докато за ръмженето със сигурност можем да кажем, че е признак на раздразнения и агресия, то за останалите звуци можем само да гадаем.

Да не говорим, че има породи кучета, които са далеч по-приказливи като пинчери и померани например, но съществуват и такива, които са значително по-мълчаливи като чау-чау и басенджи. При мопсовете пък много често се наблюдава грухтене. Всички тези звуци са могат да бъдат причислени към тайнствения кучешки език, който буди множество въпроси у нас хората.

Същият запален интерес кучешкият език успял да предизвика и у няколко учени, които решили да започнат изследване върху различните видове лай, предава френското издание Le nouvel observateur.

Изследователите са на мнение, че са успели да решат загадката и че благодарение на своето проучване комуникацията между един стопанин и неговия пес (която при някои породи може да бъде доста трудна) ще се подобри.

За целта на своето изследване специалистите са направили запис на лая на палетата в различни ситуации. Те изследвали звуците, които животните издават, когато са завързани за дърво от своя собственик, както и при гонене на топа.

Записан бил и лаят при лъжливо нападение срещу стопанина, както и преди хранене. Учените се фокусирали още върху звуците на домашните любимци при игра със техния собственик и при наличието на непознат човек. Документиран бил и лаят на палетата в момента, в който биват подготвяни от стопаните за излизане навън.

След като събрали записи със всички тези видове лай, изследователите ги обработили и анализирали с помощта на различни компютърни програми. Така те успели да извлекат ценна информация за душевното състояние на животните.

Данните от проведеното изследване могат да са от полза за дресьорите и ветеринарните лекари. Освен това в приютите с помощта на същите програми могат да се разобличават враждебните и опасни песове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest