Miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Учени разкодираха езика на кучетата

Учени разкодираха езика на кучетата

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Език на кучетата

Всеки, който е бил собственик на куче или си е правил труда да наблюдава тези очарователни създания, знае, че те освен да махат с опашка и да подскачат, издават и различни звуци. Това може да е лаене, виене, скимтене и много други. И докато за ръмженето със сигурност можем да кажем, че е признак на раздразнения и агресия, то за останалите звуци можем само да гадаем.

Да не говорим, че има породи кучета, които са далеч по-приказливи като пинчери и померани например, но съществуват и такива, които са значително по-мълчаливи като чау-чау и басенджи. При мопсовете пък много често се наблюдава грухтене. Всички тези звуци са могат да бъдат причислени към тайнствения кучешки език, който буди множество въпроси у нас хората.

Същият запален интерес кучешкият език успял да предизвика и у няколко учени, които решили да започнат изследване върху различните видове лай, предава френското издание Le nouvel observateur.

Изследователите са на мнение, че са успели да решат загадката и че благодарение на своето проучване комуникацията между един стопанин и неговия пес (която при някои породи може да бъде доста трудна) ще се подобри.

За целта на своето изследване специалистите са направили запис на лая на палетата в различни ситуации. Те изследвали звуците, които животните издават, когато са завързани за дърво от своя собственик, както и при гонене на топа.

Записан бил и лаят при лъжливо нападение срещу стопанина, както и преди хранене. Учените се фокусирали още върху звуците на домашните любимци при игра със техния собственик и при наличието на непознат човек. Документиран бил и лаят на палетата в момента, в който биват подготвяни от стопаните за излизане навън.

След като събрали записи със всички тези видове лай, изследователите ги обработили и анализирали с помощта на различни компютърни програми. Така те успели да извлекат ценна информация за душевното състояние на животните.

Данните от проведеното изследване могат да са от полза за дресьорите и ветеринарните лекари. Освен това в приютите с помощта на същите програми могат да се разобличават враждебните и опасни песове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest