Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Абисинска котка

Абисинска котка

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Абисинска котка

Абисинската котка е грациозно и красиво животно, което ще привлече вниманието на всеки с изключителния си външен вид и гордия си поглед. Абисинските котки се отличават с това, че не могат да живеят без вниманието на стопанина си.

История на Абисинска котка

Смята се, че Абисинската котка е произлязла от дивите африкански котки, които някога са обитавали територията на Абисиния - държава, която се е намирала на мястото на съвременна Етиопия. През 1868 година британският капитан Барет-Ленърд докарал с кораб в Англия първата Абисинска котка от военна експедиция в Африка. Красавецът, който бил първата абисинска котка в Европа, се казвал Зула.

Но той доста се различавал от съвременните Абисински котки, тъй като по онова време са се допускали много различни цветове на козината, а и формата на тялото на Абисинските котки тогава е била различна от тази на днешните. Породата Абисинска котка е била регистрирана официално през 1904 година. Три години по-късно двойка сребристи Абисински котки отпътувала за Америка. По време на Втората световна война абисинската котка едва не изчезнала като порода, но няколко екземпляра били запазени. Така след Втората световна война Абисинската котка била усъвършенствана като външност и като качества на характера с помощта на американски селекционери.

Стандарт на Абисинска котка

Главната отличителна черта на Абисинската котка е нейната козина. Тя е къса и блестяща и се прелива в различни цветове благодарение на така наречения тикинг - всеки косъм на тялото на Абисинската котка има по няколко цветове нюанса. Официално са признати четири цвята на козината на Абисинската котка. Първият е фоун - основата е цвят слонова кост, с тикинг в бежаво и розово. Вторият официално признат според стандарта цвят е син - на нежен кайсиев фон косъмчетата са със сиво синкав тикинг. Третият цвят е сорел, известен и като синамон - на ярко наситен кайсиев фон има тикинг с цвят на канела. Последният признат цвят е руди, известен и като див - червеникаво-кафява основа на козината с черен тикинг. Съществуват още два варианта - шоколадов и лилав, които обаче не се признават от всички клубове за развъждане на абисинска котка.

Абисинската котка е със стройно гъвкаво тяло. Главата и е триъгълна, с кръгла муцуна. Ушите са големи и изглеждат малко непропорционални спрямо главата. На края на ушите има пискюлчета от косми. Очите на абисинската котка са бадемовидни. Те могат да са зелени, кехлибарени или лешникови. Шията на Абисинската котка е дълга. Мускулатурата на тялото на Абисинската котка е силно изразена, без да е прекалено груба или релефна. Абисинската котка тежи от 3 до 7.5 килограма. Лапите на Абисинската котка са изящни и малки и походката на животните от тази порода е такава, че все едно се движат на пръсти. Опашката на Абисинската котка е дебела в основата си, но постепенно се стеснява към края.

Грижи за Абисинска котка

Основната грижа за Абисинската котка се изразява в това, че трябва да се обръща внимание на любимеца, тъй като има много сериозна нужда от ласка. Веднага щом се върнете вкъщи, трябва да отделите време за абисинската си котка, тъй като тя ще се опита веднага да ви накара да ѝ обърнете внимание. Абисинската котка обича да я чешат зад ушите, да слушат човешка реч и да бъдат черпени с любимите си лакомства. Козината на Абисинската котка няма нужда от сериозна поддръжка, тъй като е достатъчно къса.

Котка абисинска

Достатъчно е да я разресвате един път седмично, за да бъде лъскава и красива. Вместо да я решите с гребен можете да я избърсвате любимката си с влажна ръка, за да премахнете излишните мъртви косъмчета. Същото може да се постигне и ако избършете козината на Абисинската котка с копринено парче плат. Абисинската котка не обича много да седи в скута, тя предпочита да стои в близост до стопанина си и да го следва навсякъде. Всеки ден трябва да избърсвате козината около очите на Абисинската котка и веднъж в седмицата да изчетквате зъбите ѝ. На това трябва да я научите още от малка.

Обучение на Абисинска котка

Абисинската котка е много умна и може да бъде научена да донася предмети, тъй като интелектът ѝ е като на куче. Интелигентността е в кръвта на Абисинската котка и тя лесно се научава на различни трикове и команди. Абисинската котка с удоволствие ще изпълнява команди, ако след всяко успешно изпълнение я поощрявате с котешко лакомство и погалване. Абисинската котка е толкова умна, че може дори да бъде научена да не си остри ноктите в меката ви мебел.

Хранене на Абисинска котка

Абисинската котка е доста капризна котка по отношение на храната. Те предпочитат да се хранят със суха храна и я възприемат добре, но тя трябва да е от премиум клас, за да бъде козината на Абисинската котка лъскава и красива. Абисинската котка с удоволствие хапва и котешки консерви с високо ниво на протеини. Трябва да сте наясно, че ако абисинската котка редовно хапва консерви, тя ще откаже сухата храна, затова трябва да давате консервата само като лакомство. Ако абисинската котка се храни със суха храна, се препоръчва да ѝ се оставят около 150 милилитра вода дневно. Ако решите да храните Абисинската котка с натурални продукти, се препоръчва да осигурите над 60 процента месо в менюто ѝ.

Телешкото, пилешкото, пуешкото, агнешкото и заешкото месо са перфектни за абисинската котка. Месото се дава сварено, нарязано на малки парченца. Свинското месо не се препоръчва за Абисинската котка. Морската риба е добра за Абисинската котка, но речната не се препоръчва. Някои абисински котки се хранят с удоволствие с морски дарове. Киселото мляко и изварата също е добре да присъстват в менюто на Абисинската котка. Плодовете и зеленчуците са любими на котките от тази порода. Веднъж седмично се препоръчва да се дава малко олио на Абисинската котка. Не е полезно да давате на Абисинската котка прекалено топла или прекалено студена храна, както и пикантна, солена, сладка и тестена храна.

Заболявания на Абисинска котка

Абисинската котка е здраво животно, но често има проблеми със зъбите. Това най-често се предизвиква от неправилно хранене на котката. Болестите на отделителната система се смятат за генетично обусловени за тази порода. Срещат се случаи, когато абисинска котка се разболява от кардиомиопатия - сърдечно заболяване, което е фатално за младите котки.

Любопитни факти за Абисинска котка

Холивудската звезда Никълъс Кейдж и певицата Никол Ричи имат любимци от породата Абисинска котка. Интересен факт е, че Абисинските котки не излъчват никаква миризма. Те имат характер, който е по-скоро кучешки. Абисинската котка много обича да бъде разхождана с нагръдник и повод - точно като кучетата.

Абисинската котка предпочита да седи нависоко, за да оглежда всички отгоре. Котките от тази порода съзряват много рано и на шестмесечна възраст са готови да родят.

Интересен факт е свързан с Абисинския котарак Зино от Холандия, който бил осъден на домашен арест. Стопанката му го пускала да се разхожда из околностите и той в продължение на две години убивал домашни птици. Заради това съдът се разпоредил Зино да бъде държан в клетка в двора на стопаните си.

Абисински котки

Абисинските котки са едни от най-скъпите котки, тъй като женската ражда по едно малко. Цветът на козината им става окончателно ясен едва след втория им рожден ден.

Абисинската котка се разбира добре с кучета и се изявява като лидер сред тях.

Абисинската котка не обича да пие вода от купичка, а предпочита вода, която тече от кран. Затова е добре Абисинската котка да пие от специален фонтан за животни, който се продава в магазините за домашни любимци.

Недостатъци на Абисинска котка

Абисинската котка се чувства зле, когато остава за дълго време сама без стопанина си. Тя може да се опита да свали всичките завеси и да размести дребните предмети в жилището, за да се справи с емоциите си, тъй като искрено страда, че стопанинът ѝ все още не се е прибрал при нея. Препоръчва се Абисинската котка да има много различни котешки играчки, с които да се занимава, докато е сама. Друг вариант е да се вземе домашно животно - котка или куче, с което Абисинската котка да играе.

Някои хора не могат да понесат страстта на Абисинската котка да следва стопанина си навсякъде. Ако той е на компютъра, тя ще седне на клавиатурата, ако чете книга - ще се качи върху страниците. Абисинската котка е доста енергично създание и може да обикаля къщата със страхотна скорост.

Не се препоръчва Абисинската котка да е част от семейство с прекалено малки деца, защото може да ревнува заради вниманието, което изцяло е насочено към хлапетата, а не към нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest