Miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Най-голямата изложба на отровни змии у нас

Най-голямата изложба на отровни змии у нас

Редки змии

В България се проведе най-голямата изложба на отровни змии не само на Балканите, но и в цяла Югоизточна Европа.

На нея бяха показани различни видове змии като питони, мамби, кобри, гърмящи змии, смоци и някои видове гущери и скорпиони.

Изложбата е направена с цел да се запознаят хората с различните видове влечуги. За целта са били изложени и показани 44 вида влечуги. Хората са имали възможност да се снимат с неотровните смоци за спомен.

Също така посетителите имаха уникалната възможност да видят отровен гущер, който се среща изключително рядко. Представители на този вид гущери са само два и Аризонският отровен гущер е от тях. Той достига дължина от 0.5 м и тежи около 1-2 килограма. Той обитава най – югозападните части на САЩ и се среща в Мексико.

Изложбата показва и най-отровната, континентална змия на света – тайпана. Тя се среща само в Австралия.

Най-дългата змия на експозицията е с дължина 3.5 метра и тежи около 24 килограма. Това са размерите на уникалната жълта анаконда.

Изумруденият смок може да не е отровен и опасен, но е много красив и често е определян като агресивно и хапливо животно.

Нещо любопитно за змиите в размножителен период е любовната игра. Много хора смятат, че когато се удрят една в друга, змиите са в любовна игра, но това съвсем не така. По този начин се съревновават мъжкарите и се бият за женската. А самото оплождане не е чак толкова впечатляващо. При змиите има вътрешно оплождане и някои змии снасят яйца, а други раждат.

Друго интересно при размножаването на анакондите например е желанието на женската около нея да има 4-5 мъжки, които да се омотаят около нея и да се опитат да я оплодят.

Размножаването при жартиерния смок също протича бурно. В периода на размножаване около женският смок се събират не 5-6 змии, а хиляди мъжки, които се струпват около женската.

Змиите са интересни животни и в природата служат като регулатори за популацията на гризачите. Трябва да ги съхраним и да не ги избиваме безразборно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest