miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Ирландски Вълкодав вкъщи

Отглеждане на Ирландски Вълкодав вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k842
Ирландски вълкодав

Ирландски вълкодав е порода кучета, която произлиза от Ирландия. Предполага се, че четириногите са обитавали тези земи още през четвърти век.

Зараждането на породата не е напълно ясно на кинолозите, но има съмнения, че в селектирането на песовете са участвали разновидности като ирландско овчарско куче и различни видове хрътки.

В миналото представителите на тази порода са се използвали като помощници на пастирите, както и в за лов на вълци и друг едър дивеч. Днес обаче те се отглеждат като домашни любимци и като пазачи, които предизвикват страх най-вече със своите забележителни размери.

Смята се, че това е едно от най-високите кучета в света. Причината е, че много често височината му достига до 85-90 сантиметра. Теглото му може да надхвърли 60 килограма.

Тези гиганти са изключително смели и самоуверени животни, които се отличават с голяма сила и търпение. Това е куче, което се поддава на дресиране, но като много други породи в началото може да прояви своеволие.

Ирландският вълкодав е куче, което не проявява агресия, но ако бъде възпитано неправилно, може да се развие като враждебно и дори страшно същество. Подобно на питбул или ротвайлер вълкодавът може да се прояви като истински звяр, ако бъде насъскван срещу човек или друго животно.

Отглеждане на ирландски вълкодав в къща

Ирландският вълкодав може да се отглежда в къща, но от него не може да се очаква, че ще е отличен пазач като ротвайлер, кане корсо или доберман, тъй като не разполага с тяхната бдителност. Според някои стопани даже тези кучета лаят сравнително рядко и пропускат да сигнализират при наличие на гост в дома.

Понякога ирландските вълкодави имат възражение по отношение на климата, ето защо, ако се отглеждат в нашите географски ширини, не се препоръчва да преживяват на открито прекалено горещите лета или твърде студените зимни месеци.

Ирландският вълкодав не бива да бъде държан вързан. Но тъй като съществува реален риск той да преодолее ниска ограда, е добре, когато поканите това куче в дома си, вече да сте си осигурили здраво и високо ограждение. Ако не го направите, кучето все някога ще прескочи и може да не го видите повече.

Отглеждане на ирландски вълкодав в апартамент

Спокойният и уравновесен темперамент на ирландският вълкодав го правят подходящ за отглеждане в апартамент. Това може да се случи само ако му бъде осигурено необходимото движение. Не смейте и да си помисляте, че можете да отглеждате животното, без да му подарявате всекидневните няколкочасови разходки.

Колкото и да е спокойно и добре дресирано това куче обаче, неговият гигантски ръст винаги ще напомни за себе си. Дори да не е прекалено активно, има вероятност то да бутне някой предмет случайно.

От друга страна, ирландският вълкодав е сравнително тихо животно, което го прави много по-подходящо за отглеждане в жилищен блок от кучета като джак ръсел териер и померан, които се вълнуват твърде много и понякога могат да станат прекалено шумни.

Куче ирландски вълкодав

Когато отглеждате такова голямо куче в малко пространство, се постарайте да му осигурите максимален простор. За целта дръжте всички врати отворени и в никакъв случай не отказвайте на кучето достъп до терасата. Пребиваването на животното в тази част от жилището ще му помогне поне малко да се чувства на открито.

Ирландски вълкодав и други домашни любимци

Ирландският вълкодав е сред кучетата, които могат да се държат приятелски както към други палета, така и към котки. За целта те трябва да се социализират от малки. Ако избирате куче, което да бъде приятелче на вашия ирландски вълкодав, най-добре се спрете на порода, която да е с малко по-скромни размери (но не прекалено ниско куче).

Така се застраховате, че когато двете кучета си играят и се борят, няма да причинят сериозни поражения в дома ви. Важно е също така второто кученце да не е твърде дребно, за да не го нарани неволно този огромен ирландски гигант.

Ако смятате да отглеждате това куче в жилище с мъници като зайчета и морски свинчета, обезателно пазете много гризачите. Има сериозна опасност кучето да ги набележи за плячка и да се опита да ги повали и удуши.

Ирландски вълкодав и дете

Ирландският вълкодав е куче, което се разбира добре и с възрастни, и с деца. Особено докато е още малко, кучето е много игриво и палаво и е готово да се включи във всяко приключение. Това е пале, което би се превърнало в чудесен компаньон на деца, навършили 10-12-годишна възраст.

По-малки деца обаче не трябва да се оставят сами в компанията на кучето, тъй като то може случайно да ги блъсне или нарани, докато им се радва или си играе. Ето защо, когато около ирландския вълкодав има мъници, винаги трябва да сте нащрек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ГАРО
ГАРО
15.05.2015 07:41
Правилно , Всичко написано е правилно и вярно , твърдя го като стопанин на такива кучета !
0
0