Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Пуми вкъщи

Отглеждане на Пуми вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Пуми

Пуми е порода кучета, която произлиза от Унгария. Предполага се, че тя се е зародила някъде около осемнадесети век. Първоначално палетата от тази разновидност почти не излизали от Унгария, но след като през миналото столетие придобили популярност във Финландия и Швеция, започнали да се разпространяват из целия свят. Кинолозите са на мнение, че пуми има връзка с пули-порода, която също е отлична за извършване на пастирска работа.

Освен че е отлично работно куче, пуми е и ценен домашен любимец, имащ приветлива външност. Кучето достига височина от почти 50 сантиметра, а теглото му варира между 10 и 15 килограма. Характерна за породата е гъстата, средно дълга накъдрена козина. Окраската може да е черна, кафеникава, червеникава и бяла.

Пумитата бързо се превръщат в най-добрия приятел на своя стопанин. Те са весели, енергични и предани. Привързват се бързо към даден човек и цялото му семейство и обожават да прекарват времето си в семейна среда.

Въпреки че се поддават на дресиране, тези рошльовци съвсем не са най-лесните за възпитание кучета. Когато са още млади, са склонни да бъдат своеволни и дори палави.

Това ги прави неподходящи за дресьори със слаби нерви. При упорита работа и поощряване с кучешки лакомства обаче те винаги се превръщат в един чудесен домашен любимец.

Отглеждане на пуми в къща

Тази порода е изключително подходяща за отглеждане във ферми или в къщи с голям двор. Нейните представители имат нужда от доста пространство, тъй като са създадени да тичат и въобще да извършват доста физически упражнения.

Не се препоръчва да бъдат връзвани, тъй като това неминуемо би създало поведенчески проблеми. Въпреки че пумито не разполага със силата и физическите характеристики на породи като немска овчарка и ротвайлер, то също се отнася с подозрение към непознати лица, което го превръща в нелош пазач.

Като повечето кучета с гъста и къдрава козина пуми също е чувствително към високите температури и към обилната влага. Така че, за да можете да отглеждате безпроблемно кучето навън, трябва да му осигурите здрава кучешка къщичка, където да може да се крие през дъждовните дни. Тя трябва да се намира на сенчесто място и до нея винаги да има паничка с вода, за да се разхлажда кучето.

Отглеждането на кучето навън изисква да се полагат повече грижи за неговата козина. Това включва разресване два пъти седмично и подстригване няколко пъти в година.

Космената покривка на животното е примамливо скривалище не само са бълхи, но и за кърлежи. Ето защо трябва да вземете мерки и по този въпрос. Обикновено е достатъчно козината да се третира веднъж на няколко месеца със специални препарати.

Отглеждане на пуми в апартамент

Отглеждането на пуми в апартамент и като цяло в тясно жилище е много трудна задача, която не би се отразила добре нито на кучета, нито на дома. Пуми е доста активно, любопитно и палаво куче, което прелива от енергия.

Куче Пуми

Ако то не бъде извеждано навън достатъчно често, има опасност да създаде огромен безпорядък в малкото ви жилище. Скучаещото пуми е способно да разхвърля всички дрехи и обувки, да надъвче кабели, килими и чанти.

Не е изключено да му се усладят и мебелите. Освен това, ако не са възпитани правилно, могат да станат и много шумни, което пък да ви навлече проблеми със съседите.

Единственият начин да избегнете тези неприятни моменти е като извеждате животното по няколко пъти дневно навън. Позволявайте му да тича, играйте си с него или просто се отдайте на продължителни разходки. Само така пуми ще може да изразходва цялата си енергия и да стои спокойно на дивана до своя стопанин.

Пуми и други домашни любимци

Въпреки че породата не е известна с агресивно поведение, кучетата невинаги се отнасят приятелски с други палета.

Този проблем обаче обикновено е породен от факта, че даденото пуми не е било добре социализирано, докато е растяло. С повече упорита работа това държание може да се преодолее.

Към по-големи животни като овце и кози пуми не би трябвало да проявява враждебност. Но ако види движещи се добичета, може да се опита да ги завърне или да тича заедно с тях.

Пуми и дете

От пуми би излязъл един приятен компаньон на по-голямо дете, което знае как да се държи с кучето и не би го провокирало или малтретирало.

Породата не е подходяща за малки дечица, тъй като ако детето оскубе или ощипе животното или пък се опита да му вземе храната, палето може да реагира първосигнално и да нарани детето.

Отношението на пуми към непознати малчугани също не е топло. Обикновено кучета се държи резервирано и се нуждае от повече време, докато опознае съответното хлапе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest