Дог Бордо

Нина НордНина Норд
Джедай
226139
Дог Бордо
Ръкавица за разресване и събиране на косми
Препоръчано за теб:
Ръкавица за разресване и събиране на косми
10.00 лв.
Виж ››

Дог Бордо, известен в миналото като френски мастиф, е масивно куче с необикновено телосложение. То е много мускулесто и с огромна глава. Дог Бордо е с муцуна, която изглежда недоволна и сърдита, но всъщност това е дружелюбно, макар и леко флегматично куче.

История на Дог Бордо

Дог Бордо, като всички мастифи, е потомък на древните кучета, известни като молоси. Те били наричани молоси заради древната държава, в която били отглеждани - тя се наричала Молосия и се намирала на мястото на съвременна Албания. Френските молоси били известни като аквитански догове. През XIV век любителите на литературата откриват тази порода, тъй като тя е описана в книга за ловци от френския граф Гастон Фебюс де Фуа. Във Франция по това време кръстоските от молоси и хрътки се наричали алани. Тези алани се разделили на три подвида - това били алан жентил, хрътки с едра глава, които всъщност са съвременните представители на породата Дог Бордо, алан вотр, кучета за лов на мечки, и алан де бушери, кучета, които приличали на булдози и били наричани кучетата на месарите.

След време кучетата от тези три подвида били наричани мастифи. Те се използвали за охрана и лов на едри животни. През Средновековието френските мастифи били кръстосвани с английски мастифи. Но според изследователи на породата Дог Бордо е пряк потомък на аквитанските догове. По време на Френската революция много представители на породата Дог Бордо били екзекутирани заедно със стопаните си, тъй като тази порода се смятала за буржоазна и аристократична. В края на XIX век Дог Бордо се превръща в истинска рядкост и няколко екземпляра се запазват в Пиринеите.

В Южна Франция Дог Бордо се е използвал като бойно куче, заради което породата е била запазена. Дълги време Дог Бордо се използвал от месарите, за да тегли количките се месо по улиците. Но тези кучета били доста зли и трябвало да имат сериозни намордници. По онова време възникнал изразът зъл като Дог Бордо. През 1887 година Дог Бордо бил показан на изложение в Париж и тогава бил определен стандартът на породата. По това време кучетата от породата Дог Бордо стават известни в цяла Европа и стават любими на заможните бизнесмени.

Стандарт на Дог Бордо

Дог Бордо достига до 70 сантиметра височина. Мъжките представители на породата достигат до 50 килограма, женските - до 45 килограма. В много малко случаи Дог Бордо достига повече от 80 килограма тегло. Главата на Дог Бордо е много едра, с широко удебелено чело. Муцуната е къса, с провиснали устни и много гънки. Ушите на Дог Бордо са малки и много тънки. Гръдният кош изглежда направо огромен. Крайниците са сравнително къси и мускулести. Козината на Дог Бордо е къса и много гъста. Цветът на козината варира от червеникав до жълтеникаво кафеникав. Очите на Дог Бордо са кръгли, може да са лешникови или кафеникави. Шията на Дог Бордо е къса и много мускулеста. Муцуната на Дог Бордо може да има маска, която е с по-тъмен цвят от основния цвят на козината.

Порода Дог Бордо

Грижи за Дог Бордо

Дог Бордо е куче, което не е претенциозно и не изисква прекалено много грижи. В същото време обаче не трябва да се забравя, че козината му е покрита на много места с дълбоки гънки, които редовно трябва да се почистват, за да не се събира в тях секрет и да не се развиват инфекции. Козината на Дог Бордо е достатъчно да бъде избърсана веднъж на ден с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета. Гънките на муцуната на Дог Бордо е добре да се измиват всеки ден. Препоръчва се Дог Бордо да се къпе на два месеца със специални шампоани за кучета с чувствителна кожа. Очите на Дог Бордо редовно трябва да се проверяват за инфекции.

През първата година от живота си Дог Бордо няма нужда от сериозни физически натоварвания. Прекалено голямата физическа активност и упражнения през първата година от живота на Дог Бордо може да предизвика недоразвита мускулатура и костна система. Препоръчва се през първата година от живота на Дог Бордо да се играе с него не повече от един час дневно. Въпреки това Дог Бордо има нужда от разходка поне два път на ден. Перфектно е, ако има място, където Дог Бордо да потича на воля от време на време, тъй като кучетата от тази порода е препоръчително да се водят на разходка с повод, когато са сред хора. Заради страстта си към преследване на плячка Дог Бордо може да се изгуби, докато гони котка или друго малко животно.

Обучение на Дог Бордо

Дог Бордо е много енергично куче, което се превръща в проблем по време на обучение и дресура. Дог Бордо е куче с много голям интелектуален потенциал, но се изморява прекалено бързо. Не се препоръчва да се обучава Дог Бордо повече от час и половина на ден. Но когато става въпрос за изпълнение на дадена команда, Дог Бордо ще даде всичко от себе си, за да зарадва стопанина си. Не се препоръчва грубо отношение и агресия към Дог Бордо по време на обучението му. Той няма да прояви агресия спрямо стопанина си, но ще бъде сериозно засегнат от отношението му.

Хранене на Дог Бордо

Можете да храните Дог Бордо с консерви или суха храна от премиум клас, тъй като кучетата от тази порода имат нужда от качествени вещества, с които организмът им да изгради стабилна костна и мускулна система. Храненето на Дог Бордо е особено важно през първата година от живота му. Ако решите да храните Дог Бордо с натурални продукти, трябва да сте наясно, че се препоръчва да давате на кучетата от тази порода говеждо месо. Телешкото не се препоръчва за Дог Бордо, както и свинското и агнешкото. Месото в менюто на Дог Бордо е препоръчително да бъде сурово и много ситно нарязано.

Кученцата на два месеца трябва да изяждат 100 грама дневно. Когато кучето стане на половин година, трябва да получава 800 грама месо дневно, а след като стане на година и половина, е достатъчно да давате на Дог Бордо 500 грама месо на ден. Препоръчва се менюто на Дог Бордо да се допълва с дреболийки, които са били термично обработени, а също така с твърдо сварени яйца, сварена обезкостена морска риба, сварени или сурови зеленчуци, различни видове плодове, кисело мляко и извара. Два-три пъти седмично е добре да давате на Дог Бордо хрущяли и кокали, с изключение на тръбни.

Не се препоръчва да давате на Дог Бордо пикантни, сладки, тестени, солени и пържени храни. Не се препоръчва да давате на Дог Бордо картофи и пушено месо. Картофите изобщо не се преработват от организма на кучето, а пушените меса могат да предизвикат възникването на алергии. Не давайте на Дог Бордо прекалено студена или прекалено гореща храна. Препоръчва се Дог Бордо да не излиза на разходка поне 3 часа, след като се е нахранил обилно. Препоръчва се да храните кучетата от породата Дог Бордо два пъти дневно, за да избегнете стомашни проблеми.

Куче Дог Бордо

Заболявания на Дог Бордо

Като цяло Дог Бордо е изключително здраво куче. Той обаче страда от дисплазия на тазобедрената става, от различни видове алергии, а женските страдат по време на раждане, тъй като кученцата са с прекомерно големи глави. Това води до риск за майката и често ветеринарите прибягват до цезарово сечение.

Любопитни факти за Дог Бордо

Кучетата от породата Дог Бордо през вековете са се използвали за охрана и тази тяхна функция се използва и днес. Страховитият вид и мускулестото тяло на кучето го превръщат в перфектния охранител, дори без да му се налага да влиза в битка с когото и да било.

Въпреки че изглежда зъл, Дог Бордо обожава малките деца и проявява голяма грижовност спрямо тях.

Недостатъци на Дог Бордо

Дог Бордо има нужда от постоянното присъствие на хора около себе си, затова не се препоръчва той да се отглежда от стопани, които нямат достатъчно време за любимеца си. За разлика от много други породи, дог Бордо не лае, когато види непознат, но ако той се приближи прекалено близо до стопанина си, Дог Бордо се променя и може да прояви агресия и дори да бъде свиреп. Не се препоръчва Дог Бордо да расте с други кучета от едри породи, тъй като генетичната му памет на бойно куче може да го накара да влезе в битка с тях. Той може да е приятел с дребни домашни животни, но само ако е отраснал с тях от малък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest