Коли

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Куче Коли

Колито е куче, което е подходящо за семейства с деца, за самотни и възрастни хора. Коли е верен приятел, който е много умен и знае как да реагира във всяка ситуация. Кучето от тази порода е спокойно и уравновесено, поради което е предпочитан домашен любимец.

История на коли

Коли е известна като шотландска овчарка. Това е грациозно и умно куче, което е било развъждано в Шотландия преди векове. На овчарите в Шотландия им било необходимо вярно и умно куче с гъста дълга козина, което можело да издържи на суровите климатични условия. Първите колита не били толкова дружелюбни, тъй като те имали за цел да охраняват стадата. Постепенно обаче били усъвършенствани качествата на породата, с които е известна днес - доброта, социални умения и грижовност.

Съвременното коли произхожда от северните райони на Шотландия. Първите описания на породата се срещат в книга от 1790 година.

Смята се, че името на породата е свързано със стара шотландска дума, която означава яка, заради бялата яка на колито. През 1870 година коли се появява на изложение и тогава стартира селекционирането на породата. Английската кралица Виктория оказва голямо влияние върху развитието на породата, тъй като толкова харесала тези кучета, че заповядала в двора ѝ да има повечко представители на породата. Така към селекционирането се включили кралските кучкари. Те кръстосвали шотландските овчарки със сетери и с хрътки, в резултат на което са се появили съвременните представители на породата коли. Постепенно работните качества на колито били изместени на заден план и от овчарско куче то се превърнало в домашен любимец.

Стандарт на породата коли

Стандартът на коли е установен през 1881 година, но след това няколко пъти претърпява корекции. Окончателно той е одобрен през 1964 година. Колито е английска порода и друга държава няма право да променя или допълва стандарта на породата. Колито е пропорционално куче с красива глава и умен поглед. Главата има леко клиновидна издължена форма. Черепът е умерено широк между ушите. Муцуната е издържена, но заоблена. Независимо от цвета на козината на колито носът, устните и линията около очите са черни на цвят. Очите на коли са средни, леко дръпнати нагоре, с бадемовидна форма и тъмно кафяви на цвят. Единствено колито с мраморна козина може да има сини очи.

Ушите на коли са малки, с широка основа и когато кучето е спокойно, те са дръпнати назад. Челюстите са с едри зъби. Шията е мускулеста и силна. Крайниците са мускулести, но в същото време сравнително грациозни. Гръдният кош е много добре развит. Лапите са овални. Опашката е дълга и в спокойно състояние е отпусната надолу. При възбуда се вдига, но не се извива над гърба. Козината на коли е гъста и дълга. Горният слой е с прави груби косми, долният слой козина е мек и много гъст.

Порода Коли

Около главата си колито има грива, на гърдите има стърчаща дълга козина. Приемливи са само три цвята на козината - трицветен, мраморен и самурен. Трицветният представлява съчетание от черно, червеникаво-кафяво и бяло. Самуреният представлява съчетание от бяло в съчетание на различни нюанси на златистото до червеникаво. Мраморният цвят представлява сребрист, с черни петна или линии, и бели петна. Мъжките представители на породата коли достигат до 61 сантиметра височина, женските стават високи до 56 сантимера. Мъжкарите тежат до 30 килограма, женските достигат до 25 килограма.

Грижи за коли

Козината на коли има нужда от ежедневно разресване, за да изглежда добре и да не се сплъстява. Препоръчва се колито да се къпе веднъж на всеки два-три месеца, но при необходимост може да се къпе и по-често. Ушите на коли имат нужда от специално внимание, тъй като в тях расте козина, която постепенно запушва ушните канали. Тази козина трябва да се подстригва от специалист. Ушите трябва редовно да се почистват с памуче, за да не се развие инфекция. Около очите на коли може да се появят тъмни кръгове заради прекалено силното отделение на секрет от слъзните канали. Те се почистват с мокро памуче.

Коли е куче, което се отнася много добре с малки деца, то е почти като бавачка за тях. Затова коли може без притеснение да бъде оставяно със съвсем малки деца. Коли обича да е със стопаните си и с удоволствие пътува навсякъде с тях. Това е перфектното куче за къмпинг. След изкъпването на коли, ако е студено, е добре да изсушите козината на любимеца си със сешоар. Кучетата от тази порода много обичат да тичат и е добре да им осигурявате тази възможност. Когато разхождате коли, не трябва да се притеснявате, че ще избяга, затова не е необходимо задължително да използвате повод, още повече, че коли никога не напада нито хора, нито кучета. Въпреки това при нападение над стопанина си коли е в състояние да го защити. Кучетата от породата коли не обичат силни звуци и е добре стопанинът им да се съобразява с това, за да не се превърнат в плашливи.

Обучение на коли

Коли е едно от най-умните кучета и е много лесно да бъде обучено. То ще направи всичко, за да зарадва стопанина си, затова лесно се поддава на обучение и дресура. Ако подкрепите похвалата за добре изпълнената команда с лакомство, коли ще изпълнява командите ви още по-ентусиазирано. При грубо отношение от страна на стопанина по време на обучение коли няма да се разсърди, но ще е дълбоко засегнато. То никога няма да прояви агресия към стопанина си, независимо от ситуацията. Препоръчва се обучението на коли да започне още от момента, в който то влезе в дома ви.

Хранене на коли

Препоръчва се коли да се разхожда, след като е минал поне един час след храненето на кучето. Можете да храните колито със суха храна или консерви, но то с удоволствие ще хапва и натурални продукти. Препоръчва се да се дава телешко и агнешко месо на коли, ако се храни с натурални продукти, а от време на време може да се дава пилешко и пуешко. Веднъж седмично може да се дават дреболийки, а менюто трябва да се обогатява с витамини и минерали, а също така със сварени яйца, кисело мляко, извара, овесени ядки, плодове и зеленчуци. Не се препоръчва да давате на коли прекалено гореща или прекалено студена храна, както и пикантна, солена, сладка храна, тестени изделия и пушени меса.

Коли

Заболявания на коли

Коли е изключително здраво куче, но въпреки това е податливо на някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са прогресивната атрофия на ретината, обръщането на клепачите, различни видове дерматити, болести на отделителната система, епилепсия, вродена глухота и допълнителен ред мигли, които предизвикват сериозни очни инфекции.

Любопитни факти за коли

Във Франция коли дълго време е използвано за полицейско куче, тъй като тази порода е била известна с качествата си да предусеща евентуалните опасности. По време на Втората световна война руските военни части закупили от Англия много кучета от породата коли, за да ги използват за помощници в лазаретите.

Коли става популярна порода в цял свят, след като през 1943 година на големия екран излиза филмът Ласи. Оттогава са снимани десетки версии на продукцията и през новото хилядолетие традицията продължава. Интересен факт е, че всички кучета, които са се снимали във филмите за Ласи, са били мъжки, въпреки че според сценария кучето е женско. Причината е във факта, че мъжките представители на породата са по-едри и издържат повече време да бъдат тормозени от деца. А във филма приятелят на Ласи е малко момче.

Недостатъци на коли

Без да е страхливо, кучето от порода коли е много внимателно и винаги взима мерки за безопасността си и за безопасността на стопаните си. Това понякога може да бъде объркано със страх, тъй като колито е склонно да избягва определени места, които смята за шумни или опасни. Ако бъде оставено за твърде дълго време само, колито може да разруши покъщнината ви, защото самотата го кара да изпада в състояние на стрес. Коли лае доста силно и е в състояние да го прави с часове, особено ако е оставено за дълго време съвсем само. По време на смяната на козината коли има нужда от много сериозни грижи и постоянно трябва да се разресва, за да не се напълни домът ви с огромно количество косми.

Ако ви харесва тази порода и желаете да си вземете такова кученце, разгледайте тези обяви за бордър-коли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest