Бишон Фризе

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Куче бишон фризе

Бишон фризе е куче, което винаги ще ви кара да сте в добро настроение. С визията си на играчка и веселия си характер то е подходящо за хора, които имат нужда от игрив компаньон. Бишон фризе е много дружелюбно куче и обича децата. То е готово винаги да ви развесели, но ако сте заети, ще изчака кротко близо до вас, докато свършите с ангажиментите си. Кучето от тази порода е подходящо както за самотни хора, така и за големи семейства.

История на бишон фризе

Историята на бишон фризе започва през Средновековието. В документи от различни места по Средиземноморието от средните векове се споменават малки кучета с бял цвят на козината и дълга къдрава козина. По онова време тези малки кученца са били използвани за лов на плъхове и заради това били добре приети на корабите. Бишон фризе, които са резултат от кръстосването на воден шпаньол барбет с пудел, започнали да стават популярни сред аристокрацията благодарение на красивия си външен вид. Бохемите и аристократите в Италия, Испания и Франция винаги са харесвали кучета от мини породи, които да са в синхрон с красивите тоалети и изисканите прически.

Освен това бишон фризе са доста малки и дамите ги разнасяли навсякъде със себе си. През XVI век бишон фризе стават любимци на френската управляваща върхушка. Снежнобелите кученца стават известни като малките принцове. Френският крал Анри III постоянно бил заобиколен от кученца от породата бишон фризе. На врата му висяла специална кошничка с бишон фризе в нея. Придворните дами веднага последвали примера му и навсякъде се появявали с кошнички с бели кученца.

Векове наред тези миниатюрни кученца били известни като тенерифски бишони. През 1933 година, когато породата била регистрирана в Международната киноложка федерация, името й било сменено на бишон фризе, което означава къдрава болонка. След Втората световна война породата станала популярна в САЩ.

Стандарт на бишон фризе

Мъжките представители на породата бишон фризе достигат до 30 сантиметра височина, а женските - до 28 сантиметра. Бишон фризе тежи от 3 до 5 кг. Козината е къдрава и не е много къса. Единственият допустим цвят е снежнобял. Всички други цветове се смятат за отклонение от стандарта. Бишон фризе е с черно носле и много тъмни очи, които приличат на копчета. Ушите са дълги, стигат до средата на главата. Общият вид на главата на бишон фризе е кръгъл. Опашката е доста дълга, като бишон фризе обикновено я носи гордо вдигната нагоре, без да се завива към гърба.

Грижи за бишон фризе

Козината на бишон фризе трябва да бъде разресвана всеки ден. В противен случай тя започва да се сплъстява, което се отразява на външния вид на кучето и се налага сплъстените участъци да бъдат изрязвани. Препоръчва се да се подстригва кучето, ако не може да отделите време за ресането на козината му. Но тогава къдравата му козина, на която бишон фризе дължи очарованието си, няма да радва окото на стопаните и минувачите. Дългата козина на главата на кучето често влиза в очите му, заради което те започват да сълзят. Затова се препоръчва очите да се избърсват всеки ден, защото се получават грозни тъмни петна около тях.

бишон фризе

Тъй като меката снежнобяла козина на бишон фризе се цапа много лесно, се препоръчва кучетата от тази порода да се къпят веднъж седмично с шампоан за чувствителна кожа. Кучето трябва да се измие с не много топла вода, за да не се увреди структурата на косъма, и след това да се изсуши със сешоар на най-бавна скорост. Не трябва да се разресва мократа козина на бишон фризе, защото това ще я увреди. Препоръчва се да се използват няколко вида четки при разресването на козината на бишон фризе, като никога не се дърпат кичурите рязко, тъй като това ще повреди козината. При по-честа нужда от къпане на бишон фризе се препоръчва използването на сух кучешки шампоан.

Въпреки че е дребно кученце, бишон фризе има много енергия и има нужда да я изразходва. Затова е добре да се разхожда навън за по-дълго време и да изпълнява различни упражнения, за да се чувства добре. Бишон фризе трябва да се пази както от настинки и да не се излага на течение, така и от преки слънчеви лъчи, тъй като може да получи слънчев удар.

Обучение на бишон фризе

Бишон фризе е доста умно куче. То е послушно и разбира стопанина си веднага. Бишон фризе живее в хармония със собственика си и лесно се поддава на обучение, ако то се осъществява от стопанина му, към който кучето е силно привързано. Кучетата от тази порода се обучават най-лесно с похвала и лакомство, като наказанията са категорично забранени. Бишон фризе е толкова податлив на дресура, че е една от най-предпочитаните породи на цирковите дресьори.

Хранене на бишон фризе

Бишон фризе е много лакомо куче и трябва да се внимава какво му се дава, тъй като е склонно към преяждане. Кучето от тази порода има нужда от над петдесет процента протеини в менюто си. Млечните продукти не са подходящи за хранене на бишон фризе, освен кисело мляко. Различните видове зеленчуци са любими на кучето от тази порода. Не се препоръчва да се храни бишон фризе с пилешко и пуешко, тъй като кучетата от тази порода често страдат от алергия към тези видове месо. Телешкото и агнешкото месо са най-подходящи за бишон фризе, ако сте решили да храните любимеца си с натурални продукти. Можете да храните бишон фризе и със суха храна или консерви, които са предназначени за кучета, склонни към алергии. Не се препоръчва да храните бишон фризе с пикантна, солена, сладка, тестена, прекалено топла или прекалено студена храна, както и с пушени меса.

Заболявания на бишон фризе

Кученца бишон фризе

Като цяло бишон фризе е здрава порода. Все пак обаче и кучетата от тази порода са склонни към някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са епилепсията, заболявания на отделителната система, различни видове дерматит и кучешки алергии. Освен това бишон фризе страда и от заболявания на очите - катаракта, усукване на клепача и атрофия на роговицата.

Любопитни факти за бишон фризе

Бишон фризе не излъчва характерната за кучетата миризма, което го прави още по-желан за домашен любимец. Фактът, че кучетата от тази порода не сменят козината си, е още едно предимство, особено за хора, които са склонни към алергия. Интересен факт е, че ако ви мързи да извеждате кучето си от породата бишон фризе, то лесно може да бъде научено да използва котешка тоалетна. Бишон фризе е куче, което се използва за терапия в домове за възрастни хора, тъй като има успокояващ ефект. Доказано е, че бишон фризе допринася за доброто настроение на старите хора.

Бишон фризе се разбира с други животни, ако расте заедно с тях или ако другите любимци се появяват в дома след него. Трудностите настъпват, ако бишон фризе влиза в къща, в която вече живее по-едро куче. Първоначално бишон фризе ще се опита да извоюва територия, което може да доведе до наранявания по време на битка. Интересен факт е, че някои новородени кученца от породата бишон фризе се раждат с жълтеникави петна. Това не плаши специалистите по породата, тъй като се смята, че колкото повече жълтеникави петна има малкото кученце, толкова по-голям шанс е козината на порасналото куче да стане искрящо бяла.

Недостатъци на бишон фризе

Бишон фризе е много чувствително куче. Ако му повишите тон, то може да ви се разсърди, да ви обърне гръб и дълго време да не ви обръща внимание. Бишон фризе има нужда от много внимание и ако не му давате да разбере, колко много го обичате, може да се почувства зле и да е тъжен. Бишон фризе е много доверчиво куче и се сприятелява бързо с непознати. Ако го разхождате без повод, рискувате любимецът ви да бъде откраднат. Сред недостатъците на бишон фризе е, че ако се оставя сам за дълго време, може да лае силно и продължително. Освен това, ако се чувства изоставен, може да унищожи голяма част от покъщнината ви.

Въпреки че е малко, кучето от тази порода смята, че е много силно и затова е готово да разкъса всеки, който може да представлява опасност за стопанина му. Въпреки че бишон фризе обича да играе с деца, не се препоръчва кучетата от тази порода да се оставят с прекалено малки деца. Причината не е в това, че бишон фризе ще нарани детето, а в това, че кучето от тази порода е твърде крехко и може да бъде наранено от детето по време на игра. Бишон фризе има крехки кости и това важи най-вече за гръбнака и предните му крайници.

Бишон фризе има лошия навик да гризе кабели и всичко, което е на пода, така че трябва да обезопасите помещението, в което ще се намира вашият любимец. Книгите и списанията също са любими на бишон фризе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest