miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Нюфаундленд вкъщи

Отглеждане на Нюфаундленд вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k730
Нюфаундленд
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
17.00 лв.
Виж ››

Нюфаундленд е порода кучета, която произлиза от остров Нюфаундленд. Зараждането на породата не е напълно ясно на кинолозите, но въпреки това съществуват няколко основни предположения по темата.

Съществуват мнения, че породата се е появила след кръстоска на изчезналия вече черен вълк с мастиф. Според други пък става въпрос за кръстоска между овчарски кучета, мастифи и ловджийски кучета. Каквато и да е истината, едно е сигурно - нюфаундленд е отлично работно куче и верен домашен любимец.

През годините тези очарователни гиганти са били използвани за теглене на рибарски мрежи и лодки. Били са участници и във френските аварийни морски спасителни служби.

Тези, които не са запознати с качествата на песа, първоначално биват привлечени от неговия външен вид. Ръстът на кучето достига до 70-73 сантиметра, а теглото му нерядко надхвърля 68 килограма.

Тялото на нюфаундленд е мощно и добре развито. Покрито е от гъста, водоустойчива гъста козина, имаща средно дълъг косъм. Космената покривка е черна или тъмнокафява. Допуска се бронзово и шоколадово обагряне.

Нюфаундлендът е умно и добронамерено куче, което се поддава на дресиране и много лесно се привързва към своя стопанин. Песът е подходящ за стопанисване и от хора, които нямат много опит в отглеждането на кучета, но като всяко животно през първите месеци се нуждае от внимание, любов и известна доза строгост.

Отглеждане на нюфаундленд в къща

Препоръчително е масивни кучета като това да се отглеждат в къща. Превръщането им в пазачи е нещо напълно нормално. Въпреки че те не са от най-агресивните представители на животинския свят, при престой на двора са готови да се вживеят в ролята на истински стражар и да сплашат със силния си лай всеки непознат гост.

Куче Нюфаундленд

Кучетата не бива да бъдат връзвани или държани в клетка, тъй като имат много голяма нужда от пространство. Имайте предвид, че те обожават водата, така че ако разполагате с басейн в двора си, за тях ще е истинско удоволствие да цамбуркат в него при всеки удобен случай.

Друго, с което трябва да се съобразите, когато отглеждането този огромен приятел навън, е неговата непоносимост към летните жеги. Така ще се наложи да му направите кучешка къщичка, която да е разположена на сянка. Задължително е през лятото до него винаги да има и купичка със студена вода, така че да може да се разхлажда.

Отглеждане на нюфаундленд в апартамент

Нюфаундлендът определено не е от кучетата, които биха се чувствали щастливи в апартамент. Когато е малко, четириногото е доста палаво и игриво, и шансът да счупи някоя вещ или да нагризе мебелите е доста голям.

Когато порасне пък, кучето се нуждае от много пространство и настаняването му в едностаен или двустаен апартамент може да му навреди. Въпреки това мнозина се нагърбват с отглеждането на кучето в градска среда.

За да може животното да изхаби своята огромна енергия, то трябва да се разхожда продължително време поне три пъти на ден и да се оставя да тича на свобода.

Не бива да се забравя, че то обожава водата, така че ако можете да му осигурите достъп до воден басейн, би се чувствало повече от щастливо.

Въпреки че съвсем не е претенциозен, нюфаундленд определено не е куче за всеки стопанин. Както вече споменахме, този огромен пухчо има доста силен лай и определено няма да остане незабелязан от съседите ви.

Освен това той е от кучетата, които се скубят доста, така че породата определено не е подходяща за лица с алергия към кучешки косми.

Нюфаундленд и други домашни любимци

Нюфаундленд е сред кучетата, които понасят положително съжителството с други животни като кучета и котки. Все пак не можем да не отбележим, че мъжките екземпляри понякога не са съвсем приятелски настроени към други самци. Като цяло обаче са далеч по-дружелюбни от породи като пинчер и померан.

Малък Нюфаундленд

Отношението на кучето към по-малките животинки (зайчета и морски свинчета) невинаги е еднакво. Те много често не ги забелязват изобщо и съответно не се държат агресивно към тях. Друг път пък могат да ги приемат за плячка и да ги подгонят. Така че бъдете нащрек.

Нюфаундленд и деца

Представителите на тази порода са дружелюбни, мили и добронамерени кучета, които обожават игрите. Ето защо те бързо свикват с присъствието на дете и са готови да се включат във всяко негово начинание.

Освен че са изключително приятелски настроени към децата, тези кучета са и много отговорни. От тях би излязла чудесна бавачка.

Голяма част от породите се отнасят с подозрение към непознати малчугани. Подобно на голдън ретривър обаче нюфаундлендът много бързо се сприятелява и с лекота може да общува дори с дечица, които вижда за пръв път.

Ако желаете да си вземете нюфаундлендче, разгледайте тези обяви за нюфаундленд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest