Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Блъдхаунд вкъщи

Отглеждане на Блъдхаунд вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k22
Блъдхаунд
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Блъдхаундът е порода кучета, която произлиза от Белгия. Говори се, че тези четириноги са се появили през осми век, като тяхната основна функция била ловуването на дивеч.

Представителите на тази порода, изпъкват със своето невероятно обоняние, което ги прави подходящи за разкриване и на криминални загадки.

Със своето масивно тяло блъдхаундът трудно може да остане незабелязан. Тези кучета притежават големи висящи уши и сбръчкана кожа на главата и врата. Туловището на кучето е стегнато и хармонично развито.

Покрито е с къса, лъскава и добре прилепнала към кожата космена покривка. Окраската е основно с цвят на карамел като по гърба и хълбоците се среща почти черна багра.

Блъдхаундът определено не се причислява към дребните породи. Неговият ръст възлиза на около 70 сантиметра, а теглото му варира между 30-50 килограма. Тялото на кучето позволява то да се движи грациозно, елегантно и аристократично.

Като такъв би могъл да се определи и темперамента на животното. Спокойно, уравновесено и приятелски настроено, кучето се отнася добре към своите стопани, а към непознатите рядко би проявило агресия.

Представителите на породата са доста любопитни, енергични и любвеобилни. Те се поддават на дресировка, но това невинаги е лека задача, тъй като силното им обоняние много често ги разсейва.

Ето защо това куче се нуждае от стопанин, който вече има опит в отглеждането на блъдхаунд, или от такъв, който разполага с цялото търпение на света.

Отглеждане на блъдхаунд в къща

Отглеждането на блъдхаунд в къща, би се отразило добре на животното, ако то не бъде превръщано в дворно куче. Тази порода обича да се движи свободно, но същевременно кучетата изпитват нужда да получават милувки от своите стопанин и изолирането им някъде зад къщата, доста би ги натъжило.

Освен това блъдхаундът е разположен към немалко болести, поради което се налага да бъде наблюдаван отблизо. Гънките, които кучето има, както и силно издължената форма на ушите му, правят изсъхването на козината по-трудно. Ето защо то трябва да се щади от често мокрене, както и от престой във влажна среда.

Когато отглеждате това белгийско куче в къщата си и сте го пуснали да се движи свободно из двора ви, трябва да сте напълно сигурни, че оградата ви е здрава.

Куче Блъдхаунд

Все пак изостреното обонянието на блъдхаундът може да го примами и той да тръгне по следа. Озовало се веднъж навън, кучето може да бъде блъснато от кола или да си навлече някоя неприятност.

Отглеждане на блъдхаунд в апартамент

Породата позволява да бъде отглеждана у дома, стига животното да получава необходимата ежедневна доза движение. Ако не бъде извеждано за 30-40 минути поне два пъти на ден, кучето ще започне да се отегчава.

Това несъмнено ще окаже влияние и върху неговия темперамент. В крайна сметка то ще разхвърля играчките си във всички възможни посоки и ще се опита да ловува с вашите чехли и обувки.

Ако не успеят да изхабят огромната си енергия, четириногите стават и по-неспокойни. Те изразяват усещанията си с по-силен лай, с който не всеки може да свикне. За да се чувства добре кучето, а и за да нямате проблеми със съседите, трябва да отделяте достатъчно внимание на кучето си.

Блъдхаунд и други домашни любимци

По начало представителите на тази порода не се славят като враждебни същества. Те рядко нападат други по-едри животни. Ако бъдат социализирани, биха допуснали до себе си и котка.

Евентуални проблеми биха могли да се появят при мъжките екземпляри, които в компанията на женски блъдхаунд могат да се почустват застрашени от друг самец.

Що се отнася до поведението на породата пред гризачи и по-малки домашни любимци, развоят на нещата невинаги е еднакъв. Имайте обаче едно наум, тъй като породата може да приеме като плячка всяко пернато или гризач.

Блъдхаунд и дете

Блъдхаундът е мило, любвеобилно и внимателно куче, което се привързва силно към всички членове на семейството. Той обича да прекарва времето си с децата и техните ласки винаги са незаменими за него.

Към непознатите малчугани обаче кучето се държи по-резервирано. Така че трябва да му се даде повече време, за да може да ги опознае и да се сприятели с тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest