Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Голдън Ретривър вкъщи

Отглеждане на Голдън Ретривър вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k22
Отглеждане на голдън ретривър
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Голдън ретривър е популярна порода кучета, произлизаща от Англия. Смята се, че е възникнала около деветнадесети век. Кучетата от този вид са умни, пъргави и ловки. Те се селекционирани, за да носят дивеч.

С времето обаче се доказват като изключително интелигентни, добронамерени и възприемчиви животни, което ги превръща в идеалните кучета водачи, както и полицейски кучета за откриване на наркотици.

Представителите на тази порода се характеризират с благ външен вид и съвсем нескромни размери. Височината им може да надмине 60 сантиметра, а теглото им често достига почти 40 килограма.

Характерна за голдън ретривърите е тяхната златиста или почти кремава окраска. Козината на кучето пък е гъста, лъскава водоустойчива. Тя може да бъде права или леко вълниста.

Голдън ретривърите са може би най-приятелски настроените кучета, които изключително лесно могат да бъдат дресирани. Те се отнасят добре с всички хора, но направо боготворят своя любим стопанин.

Кучетата от тази порода не трябва да бъдат възпитавани със сила, а по-скоро с помощта на кучешка храна. Яденето определено е слабото място на тези лакомници, които могат да сторят направо чудеса, за да получат някоя кучешка бисквита или парченце салам.

Голдън ретривърите са сред малкото кучета, които могат да се приспособят към всякакви условия на живот. Но преди да осинови кученце от тази порода всеки стопанин трябва да е идеално запознат с характера на животното и с това, което може да очаква от него.

Отглеждане на голдън ретривър в къща

Голдън ретривърите са доста енергични и палави кучета, които определено биха оценили възможността да живеят в къща и да тичат през глава на двора. Въпреки това от тях не може да се очаква да бъдат добри пазачи, тъй като се отнасят прекалено дружелюбно към всички. Имайте това предвид при отглеждане на голдън ретривър.

От тях по-скоро би се очаквало да махат с опашка, когато в дома ви влезе крадец, отколкото да се втурнат да го нападат и хапят. Ето защо, ако чувствате, че имате нужда от свиреп охранител, се откажете от тази порода и се пренасочете към питбул, ротвайлер или немска овчарка.

Имайте предвид, че дори и да прекарват много време на двора, тези кучета няма да се чувстват щастливи, ако останат да живеят за постоянно там.

Малък голдън ретривър

Те имат нужда да са близо до семейството и всяко по-продължително отделяне от него ги натъжава и депресира. Опитът показва, че вързаните или държани в клетка на двора голдън ретривъри стават неспокойни, шумни и дори грубовати.

От друга страна, ако кучето бъде пуснато да тича, където си пожелае и след това бъде прибирано вътре в къщата при стопаните си, то ще е повече от щастливо.

Ако разполагате с басейн в дома си, това е още един плюс за тази порода, тъй като нейните представители обожават водата и всеки досег с нея ги радва.

Отглеждане на голдън ретривър в апартамент

Спокойният и уравновесен темперамент на голдън ретривъра го прави подходящ и за отглеждане в апартамент. Това обаче съвсем не означава, че при него можете да минете без продължителни разходки.

Напротив - кучето ще има нужда сериозно движение, разходки в парка, игри с всевъзможни кучешки играчки, задаване на различни команди.

Ако не осигурите на вашия домашен любимец нужното движение, от най-невинното създание той може да се превърне в същински пакостник.

Другото, което трябва да имате предвид при представителите на тази порода е, че те са изключително изобретателни, когато им е скучно. Така че не трябва да ви учудва, ако се събудите, покрити с дрехи или до някоя кучешка играчка.

Голдън ретривърът трудно би приел, че на вас ви се е спяло и не сте имали желание за игри. Ако смятате, че чувството му за хумор не е за вас, по-добре се спрете на някоя по-мързелива порода като мопс например.

Друг евентуален проблем, с който ще ви се наложи да се сблъскате, когато това куче е около вас, са неговите хвърчащи косми.

Имайте предвид, че те ще са абсолютно навсякъде - по килима, дивана, леглото, дрехите, канала в банята и дори в храната ви. Ако това ви се струва дразнещо, може би трябва да се спрете на друг тип домашен любимец като котка от породата донски сфинкс.

голдън ретривър

Голдън ретривър и други домашни любимци

Голдън ретривърът рядко би влязъл в конфликт с друго домашно животно. Особено ако са отгледани заедно, двете създания ще се привържат много бързо едно към друго.

Обърнете внимание, че той не само се разбира с различни кучета, но дори има нужда да си играе с тях, така че съжителството с друг представител на породата може да му донесе единствено щастливи моменти.

Що се отнася до отношението му към гризачи и по-малки животинки, то невинаги е еднакво. Тъй като това куче някога е било ловец, не ви съветваме да го срещате отблизо с порчета, морски свинчета или декоративни зайчета. Все пак винаги има шанс да ги приеме като плячка. Така че бъдеще нащрек, когато се грижите за голдън ретривър и друго животинче.

Голдън ретривър и дете

Голдън ретривърът е идеалното семейно куче, което много бързо би се привързало към най-малките обитатели на дома. Четириногото не само че ще се погрижи хлапетата да не скучаят нито за миг, но същевременно ще бди над тях и ще е готово да помогне, с каквото може.

Към непознатите малчугани представителите на породата са също толкова добронамерени. Те са готови да подушат и оближат всяко дете още при първа среща.

Това може би са едни от най-бързо сприятеляващите се същества, така че изобщо не трябва да ви учудва, че кучето се радва на всяко малко човече, което му се изпречи на пътя.

Ако и вие мечтаете за такова невероятно куче, вижте тези обяви за голдън ретривър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest