miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Отглеждане на Рибки Хелер

Отглеждане на Рибки Хелер

Рибки Хелер

Хелерите са едни от най-добре познатите аквариумни рибки. Това е така понеже, освен че са изключително красиви, те са и много лесни за отглеждане. Това ги прави подходящи за отглеждане и от начинаещи в акваристиката. От какви грижи се нуждаят хелерите?

Чрез селекция са създадени множество породи хелер с различни цветове и перки - черен, червен, мраморен, високоплавен, лироопашат, както и комбинации като червения лироопашат хелер.

Изкуствено създадените разновидности обаче могат да са по-предразположени към болести при рибките. Имайте предвид това при отглеждане на рибки хелери.

Стандартната риба независимо от цвета си е по-лесна за гледане и е подходяща за общ аквариум, въпреки че мъжките могат да се тормозят един друг или да нападат по-дребни риби от други видове.

Хелерите са енергични и им трябва сравнително голям аквариум с твърда (но не солена вода), много пространство за плуване и гъста растителност, която да служи за укритие на другите риби, самките и новородените.

Хелерът е средна по размер и доста активна рибка, поради което се нуждае от по-голям съд, за да може да плува свободно. Обикновено е добре да се отглеждат един мъжки с няколко женски, а ако аквариумът е по-голям, може и повече мъжки. Имайте предвид, че аквариумът трябва да е покрит, защото могат да изскочат от водата.

Възрастните мъжки са по-склонни да проявяват агресия към други мъжки или други видове рибки. Хелерите съжителстват добре с повечето миролюбиви риби с подобни размери. Такива са например рибки Плата, Молинезия, Коридорас, както и с по-едрите Харациди.

Хелерите са всеядни риби. Ядат жива и замразена храна, както и люспи и гранули. Задължително предлагайте и растителна храна и спирулина. Ако имате възможност, наблюдавайте екскрементите на тези риби. Ако на цвят са между зелено и черно, значи всичко е наред. При условие, че са в друг цвят, сменете храната на хелерите незабавно.

Размножаването на хелер е лесно и не изисква много усилия. Както всяка живородка, той е живораждаща риба, което означава, че след оплождането, женската риба запазва хайвера в себе си, докато той не се излюпи и малките излязат на бял свят.

Хелерите се размножават самостоятелно в гъсто залесен аквариум, но по-добре е след като забременее една рибка, да се премести в отделен аквариум. Това се налага, защото всички живородки проявяват канибалистично поведение към тяхното поколение.

Ако и вие искате такива красиви любимци, разгледайте тези обяви за декоративни рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest