Донски Сфинкс

Нина НордНина Норд
Джедай
22516
Донски Сфинкс
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Донски Сфинкс е изключително атрактивна котка, която предизвиква възхищение у някои, а у други - неприятни чувства, тъй като е от породите котки без козина.

История на Донски Сфинкс

Котките без козина се споменават в антични писмени документи, тези странни животни са изобразявани от древни художници. Смята се, че ацтеките са имали не само кучета без козина, но и голи котки. Външността на голите котки напомня за извънземни създания. Заради липсата на козина ушите и очите им изглеждат огромни.

Много стопани на Донски Сфинкс на шега го характеризират така: представете си муцунка с огромни уши и очи на извънземно, шия на жираф, нежното коремче на новородено мини прасенце, опашка на плъх, пръстчета на маймуна с ципи между тях и всичко това - покрито с кожа, която е цялата на гънки. Донски Сфинкс е много млада порода. Историята на Донски Сфинкс започва през 1987 година. Тогава в руския град Ростов на Дон на улицата било намерено котенце, което почти нямало козина. Котето се оказало женско и било наречено Варвара. Тя родила чисто голи котета.

Така се появила новата порода котки, които бързо станали популярни в цял свят. Въпреки че породата е съвсем млада, тя се разделила на три линии. Първата линия е чистокръвен Донски Сфинкс, като селекционери кръстосали голите котки с европейски късокосмести, за да е по-здраво поколението. Втората линия се появила след кръстосване на котките на Варвара с руска синя котка. Така се появила новата порода руска гола котка. Третата линия била създадена в Санкт Петербург, където Донски Сфинкс бил кръстосан със сиамски котки. В резултат се получили котки с изящна костна система и огромни уши. Тази порода котки станала известна като питерболд. През 1998 година окончателно бил утвърден стандартът на Донски Сфинкс.

Стандарт на Донски Сфинкс

Кожата на Донски Сфинкс е като кадифе. Главата е клинообразна, като скулите са изпъкнали. Очните ябълки също са леко изпъкнали. Челото на Донски Сфинкс е плоско, с много вертикални бръчки. Носът е прав. Муцуната е леко заоблена. Ушите на Донски Сфинкс са големи и са на голямо разстояние едно от друго. Те са леко наведени напред и са със заоблени краища. Очите на Донски Сфинкс са бадемовидни и леко дръпнати. Първоначалната идея на селекционерите била Донски Сфинкс да е с изумрудено зелени очи. Днес обаче може да се срещнат представители на породата с очи в най-различни цветове, но най-разпространени са зелените и сините, жълти се срещат много рядко. Очите на Донски Сфинкс са без мигли.

Тялото на Донски Сфинкс е мускулесто, с добре развит гръден кош. Крайниците са фини и тънки, но с едри кости. Лапите са овални. Опашката е дълга и права. Краят на опашката понякога е покрит с нежна като коприна козина. Младите котки от тази порода понякога имат козина на някои места по тялото, но с възрастта тя изчезва.

Котка Донски Сфинкс

Понякога котенцата от породата се раждат с козина, но тя пада бързо. Тъй като по тялото на възрастния Донски Сфинкс козина липсва, цветът се проявява върху кожата като татуировка, но е много трудно да се направи разграничение между основния цвят и по-светлите нюанси. Цветовете на Донски Сфинкс са различни - от сив през таби до златист.

Грижи за Донски Сфинкс

Кожата на Донски Сфинкс отделя мастен секрет, заради което котките от тази порода трябва да се къпят един или два пъти в седмицата. Донски Сфинкс понася къпането стоически, а някои представители на породата дори го харесват. Задължително е използването на шампоан за котки с чувствителна кожа. Донски Сфинкс може да се къпе във ваната. По време на къпането трябва да се внимава да не попадне вода в ушите на котката.

След къпане на котката трябва да се завие с дебела кърпа и да остане в нея за няколко минути, за да попие влагата. Препоръчително е всеки ден кожата на Донски Сфинкс да се избърсва с влажна кърпа, като се отделя специално внимание на гънките. Тъй като Донски Сфинкс няма мигли, всеки ден очите му трябва да се почистват с памуче, натопено в специален разтвор, който може да се намери във ветеринарните аптеки.

Ушите на котките от тази порода трябва да се проверяват за инфекции. Не се препоръчва в помещението, където се намира Донски Сфинкс, да е студено, защото котките от тази порода настиват лесно. Излагането на пряка слънчева светлина също е опасно за котките от тази порода, тъй като могат да получат слънчев удар и изгаряния.

Обучение на Донски Сфинкс

Донски Сфинкс е много социално и умно животно и с лекота схваща какво се иска от него. Точно като кучетата той може да бъде научен да изпълнява различни команди и за него ще е удоволствие да зарадва стопанина си. Ако след изпълнението на командата котката получи погалване и лакомство, това ще я накара още по-ентусиазирано да изпълнява всяко следващо желание на стопанина си. Донски Сфинкс ще изпълнява всичко, което поискате, ако се държите с него като с равен, а не проявявате превъзходство.

Хранене на Донски Сфинкс

Донски Сфинкс обича кулинарните експерименти. Стига да му попадне суров картоф, домати, кисело зеле, диня, киви, макарони или царевица, той веднага ще я опита. Тези продукти обаче могат да предизвикат стомашни проблеми при котките от тази порода. Донски Сфинкс трябва да се храни три или четири пъти дневно. Донски Сфинкс има нужда от повече храна в сравнение с котките, които имат козина. Повишената температура на тялото и по-бързата обмяна на веществата предизвикват нуждата на Донски Сфинкс от повече хранителни вещества.

Препоръчва се храненето на Донски Сфинкс да е със суха котешка храна или консерви от премиум клас, а ако се спрете на натурални продукти, трябва да сте наясно, че около 70 на сто от менюто му трябва да се състои от белтъчини. За Донски Сфинкс са подходящи пилешкото, телешкото и говеждото месо, свинското не се препоръчва.

Страшен Донски Сфинкс

Може да му се дават дреболийки, но само ако са печени или пържени. Заради кулинарните си страсти Донски Сфинкс с удоволствие ще хапва моркови, грах, зелен фасул и други зеленчуци, а също така и плодове. Можете да давате на Донски Сфинкс извара, кисело мляко, нискомаслена сметана, жълтъци на твърдо сварени яйца. Веднъж седмично можете да давате на любимеца си сварена пилешка шийка. Не се препоръчва Донски Сфинкс да се храни с пикантни, солени, пържени, мазни, сладки, прекалено студени и прекалено горещи продукти.

Заболявания на Донски Сфинкс

Донски Сфинкс е здраво животно, но то е податливо на кожни заболявания. Донски Сфинкс често страда от дерматит - възпаление на всички слоеве на кожата. Често Донски Сфинкс е податлив на хранителни алергии. Донски Сфинкс може да страда от гъбични заболявания по кожата, като най-разпространена болест от този вид е микроспорията.

Любопитни факти за Донски Сфинкс

Смята се, че Донски Сфинкс може да лекува различни проблеми, свързани с болки в мускулите. Тези котки също така влияят благотворно при ревматизъм. Сфинксовете усещат огнището на болката и лягат върху него, като излъчват електромагнитни и ултразвукови вълни.

Кожата на Донски Сфинкс прилича донякъде на човешката. Тя изработва пот при горещини и потъмнява, ако е изложена на пряка слънчева светлина. Когато е студено, подкожната мазнина на Донски Сфинкс се събира в нещо като торбичка на корема му, която изчезва, след като котката се постопли.

Донски Сфинкс изпитва безусловно доверие към стопанина си, затова му позволява да прави с него каквото иска и понася стоически дори неприятни процедури като боцкане с игла. Донски Сфинкс не драска и не хапе стопанина си, дори да има повод за това. Но докато към хората Донски Сфинкс е много търпелив и добър, към котките невинаги е така.

Интересен факт е, че женските рядко се разгонват, което предизвиква спънки с развъждането на тези котки. Мъжките пък, дори да маркират, не оставят никакъв мирис. Донски Сфинкс е единствената котка, която има толкова дълги пръсти на предните лапи, че може да ги ползва като маймуна, за да държи храна или дребни предмети.

Донски Сфинкс обича да спи под одеялото заедно със стопанина си и нищо не може да го накара да промени любимия си начин на спане. Тъй като няма козина, Донски Сфинкс е горещ на пипане. Интересен факт е, че някои от котетата от породата Донски Сфинкс се раждат с отворени очи. Тези, които се раждат със затворени очи, проглеждат най-късно до третия ден. Смята се, че в гените на голите котки има ниско ниво на агресия към хора и повишено ниво на интелектуално развитие.

Недостатъци на Донски Сфинкс

Донски Сфинкс има нужда постоянно да е със стопанина си, затова не спира да се вре в краката му, накъдето и да мръдне той. Донски Сфинкс не понася да дели стопанина си с никого и може да прояви агресия към други домашни любимци. Донски Сфинкс с лекота отваря шкафове, кутии и чекмеджета заради специфичните си дълги пръсти на предните лапи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest