Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Пудел вкъщи

Отглеждане на Пудел вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k22
Пудели
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Пуделът е много популярна порода кучета, която въпреки че се свързва най-вече с Франция, всъщност произлиза от Германия. През годините тези очарователни четириноги са се доказвали като ловци, пазачи на семейното имущество и дори като овчарски кучета.

Напоследък обаче са все по-предпочитани като питомници в цирка, както и като домашни любимци. Със своята уникална външност те се превръщат в истински звезди в киното и изложбите.

Запазена марка на пудела е неговата гъста и силно накъдрена козина, която изисква редовно разресване, обработване с кучешка козметика и подстригване на всеки 3-4 месеца. Космената покривка е едноцветна, обагрена в бяло, жълтеникаво, сиво и черно.

Големината на тялото зависи от вида на пудела. Малките пудели са високи около 25-28 сантиметра и тежат по 5-6 килограма. Големите индивиди, известни и като кралски пудели, достигат височина от 60 сантиметра и тегло от 30-35 килограма.

Пуделът е много умно, изпълнително и енергично куче, което лесно се привързва към собственика си и желае да прекарва възможно повече време с него.

Представителите на тази порода позволяват да бъдат дресирани лесно, но това трябва да става с нужния такт и нежност, защото в противен случай кучето ще се депресира и няма да изпълнява зададената му команда.

Ако са стресирани по правилен начин и получават необходимите грижи, пуделите могат да живеят както в къща, така и в градска среда.

Отглеждане на пудел в къща

Отглеждането на пудел в къща би допаднало на кучето, стига то да получава нужното внимание. За целта трябва да му бъде осигурена здрава кучешка къщичка и безпроблемно предвижване. Вързаният пудел определено не би се чувствал щастлив, тъй като ще е далеч от стопаните си.

Отглеждани на двора, представителите на тази порода със сигурност няма да се изявят като кане корсо или немска овчарка, но със сигурност няма да оставят дома ви без надзор.

От друга страна, ако отглеждате пудел с идеята той да се явява на киноложки състезания, най-добре да живее в жилището, а не в градината или двора.

Пудел

Все пак пребиваването навън би се отразило негативно върху външния вид на кучето, както и върху неговите личности характеристики, които се следят на изложенията.

Отглеждане на пудел в апартамент

Въпреки своята забележителна грива пуделът е лесен за отглеждане в апартамент и при правилно третиране не оставя чак толкова много косми.

Неговият благ характер и склонността му лесно да се подлага на дресиране го правят примерен обитател на дома, който рядко би извършил някоя пакост.

Както вече казахме, представителите на тази порода са изключително привързани към своя стопанин и държат да демонстрират своята преданост по всяко време.

Ако бъдат изоставяни вкъщи обаче, те няма да подходят като други кучета компаньони, които биха обърнали всичко наопаки.

Изолираният пудел ще се затвори дълбоко в себе си, ще се свие на пода и ще изпадне в депресия. За да не се стига дотам, кучето трябва да получава ежедневната си доза внимание и да бъде извеждано на дълги разходки.

Що се отнася до поведението на породата навън, то е сравнително спокойно и дори аристократично. Рядко може да се забележи пудел, който проявява своенравност и се дърпа от стопанина си.

Повечето кучета от този вид се движат грациозно покрай своя собственик и не се нуждаят от каишка, защото го следват като сянка.

Пудел и други домашни любимци

Игриви и добронамерени, тези кучета биха могли да намерят общ език с други представители на животинския свят, стига техните стопани да се погрижат за социализирането им. Безспорно, ако кучето бъде отглеждано от малко с друго животно, било то и котка, ще се научи да се разбира с него.

Не бива да забравяте, че пуделът е изключително чувствително куче, което преживява трудно самотата. Ето защо много често съжителството с друг представител на порода е за предпочитане пред това кучето да стои изолирано в някой апартамент. Поне двете животни ще могат да си правят компания и няма да им е скучно.

Пудел и дете

Пуделът е идеалното семейно куче. То лесно ще се привърже към всички обитатели на дома и най-малките членове на семейството също няма да бъдат подминати. Вземете ли пудел у дома, несъмнено ще гарантирате на детето си щастливо детство с верен другар.

Все пак ако кученцето е още малко, а и вашите малчугани също, не бързайте да оставяте сами мъниците, за да не бъде кученцето неволно настъпено, ударено или изтървано.

Ако мислите да си вземете кученце от породата, непременно разгледайте тези обяви за пудел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest