Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Коли вкъщи

Отглеждане на Коли вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Коли

Коли е много популярна порода кучета, която води началото си от Шотландия и Уелс. Представителите на тази разновидност са преки наследници на овчарски кучета, населявали тези земи още в Древността.

Вече векове тези кучета се проявяват като изключителни професионалисти, които помагат на пастирите да контролират овцете и крави.

Колитата могат както да ги завръщат, така и да ги насочват. Добре обучените кучета се използват за придружаване на овцете дори при някакви по-специални процедури като подстригване.

С течение на времето представителите на породата стават все по-предпочитани като пазители на дома и като членове на семейството.

Несъмнено щастливата звезда на колито изгрява, след като на телевизионния екран бива излъчен сериалът Ласи, където звездата е куче от същата порода.

Колитата не остават незабелязани и на киноложките изложби. Те притежават грациозно и хармонично развито тяло. То е покрито с гъста козина, която може да бъде дълга или къса.

Космената покривка е многоцветна, присъстват цветове като кафяво, бяло, червеникаво, жълтеникаво. На височина колито достига до 60 сантиметра, а теглото му често възлиза на около 25-30 килограма.

Колитата са смели и същевременно уравновесени кучета, които са податливи на дресиране. Те се привързват както към човека, който най-много се занимава с тях, така и към останалите членове от семейството.

Колитата винаги държат да са в синхрон със своите господари и по тази причина са способни да се приспособяват към различни ситуации.

Отглеждане на коли в къща

Кучетата биха се чувствали добре както във ферма, така и в къща със средно голям двор. Те са идеални за пазачи, но са много свободолюбиви същества и не биха понесли да стоят вързани. Освен това връзването на кучето или поставянето му в клетка може да доведе до негативни промени в неговия темперамент.

Когато отглеждате коли в дома си, си осигурете достатъчно висока и здрава ограда, тъй като представителите на тази порода обичат да напускат пределите на своята територия. Понякога колитата бегълци така и не се завръщат обратно в дома си.

Ако смятате, че всичко с оградата ви е наред, можете спокойно да оставите вашето коли да броди около жилището ви. Имайте предвид обаче, че заради своята гъста козина кучето е чувствително към влагата, така че трябва да му осигурите качествена кучешка къщичка, в която то да може да се скрие, докато навън вали.

Куче Коли

През летните горещини пък кучето трябва да се скрие от слънцето, тъй като отново заради дебелата космена покривка е предразположено към прегряване. През този период е много важно около него винаги да има паничка с вода, за да може да се охлади.

Отглеждане на коли в апартамент

Тъй като колито може да се приспособи към различни условия на живот, то може да се отглежда и в апартамент, стига да се извежда често навън и да му се осигуряват нужните физически упражнения.

В противен случай на кучето ще му е тясно у дома и ще бъде нещастно. Липсата на движение пък може да се отрази на фигурата му, а оттам и на здравето.

При добре тренираното физически и психически куче могат да се наблюдават благоприятни резултати. То ще се държи далеч по-възпитано у дома за разлика от кучета като дратхаар и джак ръсел териер.

Когато отглеждате животното в апартамент, дръжте всички врати отворени, така че да може да се чувства по-свободно. Оставяйте го да стои на терасата, тъй като там ще се чувства най-добре. През лятото е препоръчително да не прекарва много време там, ако е прекалено горещо или ако вали.

Преди да поканите колито във вашето жилище, се пригответе, че оттук насетне ще ви се налага често да чистите паднали косми. Ето защо ако не ви се занимава с подобна дейност, се откажете от породата, докато не е станало късно.

Коли и други домашни любимци

Колито е сред малкото кучета, които се разбират добре с повечето домашни любимци. Те могат да се държат приятелски дори с котки, а с останалите кучето просто обожават да си играят. Разбира се, най-сигурният начин домашните животни да се сближат, е като заживеят заедно още от бебета.

Все пак е препоръчително, когато избирате другар на своето коли, да се спрете върху също толкова миролюбиво същество. От някои дребни породи кучета не може да се очаква ще се отнесат с колито със същата добронамереност, с която то се отнася с тях.

Коли и дете

Приветливи, любвеобилни и предани, представителите на тази порода бързо се привързват към цялото семейство и най-малките членове със сигурност не правят изключение.

Търпеливото и уравновесено коли е готово да подходи с разбиране и загриженост към дребосъците и ако трябва дори да се погрижи за тях.

Към непознатите деца обаче колитата са сравнително по-недоверчиви и по тази причина малчуганите често се страхуват от тях. Все пак, ако кучето е добре социализирано, няма причина за притеснения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest