Чау Чау

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Чао Чао

Чау чау са ефектни кучета, които с екзотичния си външен вид винаги привличат вниманието. Това са горди независими животни, които се превръщат в приятели за цял живот.

История на чау чау

Чау чау е една от най-древните породи кучета в света. След провеждане на редица анализи на НДК е доказано, че чау чау е една от първите породи, еволюирали от вълците в сухите стехи на Китай и Монголия. Върху китайски барелеф, датиран от 150 година преди новата ера, има изображение на куче от породата чау чау. Тези кучета са били използвани за лов, охрана и дори като ездитни животни, които са теглили транспортни средства. Чистокръвната линия на кучетата от тази порода се е поддържала в древните будистки манастири.

Там са се водели специални книги, които на практика са представлявали родословията на различните кучета. За да се поддържа породата, между манастирите са се осъществявали разменяния на кучета с цел кръстосване. Първото описание на куче от породата чау чау в Европа било написано от италианския пътешественик Марко Поло, който стигнал до Тибет. Заради изолираността на Тибет от външния свят следващата вест за кучета от тази екзотична порода се появили едва в края на XVIII век в книга за природата, написата от англичанина Гилбърт Уайт.

През 1830 година в Англия се появяват първите кучета от породата чау чау. По това време английските селекционери започват усилена работа по подобряването на качествата на породата. Гордото царствено куче от породата чау чау, което е популярно днес, е продукт на англичаните, които са направили най-доброто, което са могли, с предоставените кучета от Тибет. Днес тази порода се смята за декоративна, макар че и съвременните кучета чау чау могат да станат перфектни ловци или пазачи.

Стандарт на чау чау

Кучетата от породата чау чау достигат от 20 до 32 килограма. Ръстът им варира от 46 до 51 сантиметра за женските и от 48 до 56 сантиметра за мъжките представители на породата. Отдалече кучето от породата чау чау прилича на мече. Главата му е едра, носът е голям и черен. Муцуната е широка, без да е заострена. Устните на чау чау са черни. Очите са с овална форма и са тъмни на цвят. Ушите са малки и леко заоблени в краищата.

Куче Чао Чао

Те са наведени към очите, което дава на кучетата от тази порода леко сърдит вид. Гръдният кош е добре развит. Крайниците са мускулести и едри. Опашката на чау чау е разположена високо и лежи върху гърба му. Срещат се както късокосмести, така и дългокосмести чау чау. Около главата козината образува грива. Козината на чау чау е в един цвят. Допустими цветове на козината са златист, черен, червенокафяв, сив, кремав, бял, кафеникав. Петна по козината не са допустими.

Грижи за чау чау

Гъстата козина на чау чау изисква много грижи. В студените дни след изкъпването на кучето козината трябва да се изсуши със сешоар. Сушенето започва от корема и лапите по посока на гръбнака, след това се сушат хълбоците и гривата. Не се препоръчва чау чау да се къпе по-често от три пъти в годината. Това е чистоплътно куче, което се опитва винаги да избегне калта и мръсотията, когато се разхожда. Тази порода е подходяща за спокойни хора и не изисква дълги разходки.

Достатъчно е да направите една или две обиколки около блока или в двора и кучето ще е щастливо. Чау чау понася много зле горещините. Когато температурата навън е над 23 градуса, е добре чау чау да не се извежда и да стои на прохладно място, но не и на течение. В топлите дни се препоръчва чау чау да се разхожда само в прохладните часове, сутрин и вечер. През зимата чау чау се чувства добре и много обича да лежи в снега.

Обучение на чау чау

Характерът на чау чау е различен от характера на кучетата от повечето породи. На пръв поглед изглежда, че чау чау е агресивно куче, което е абсолютно безсърдечно и егоистично. Но всъщност чау чау е гордо и независимо животно, което е лесно ранимо. За да се държи добре куче от породата чау чау, социализацията му трябва да започне още от първите му дни в семейството. През целия му живот е необходимо да се поддържа умението му да изпълнява команди.

Обучението на чау чау е доста трудно. Дори след като е научено на команди, кучето от тази порода няма да ги изпълнява веднага, а ще гледа стопанина си учудено, все едно не разбира какво се иска от него. Всъщност то просто ще взима решение дали да изпълни командата, а ако реши да го направи, ще се изправи, ще въздъхне и едва тогава ще я изпълни. Напълно е възможно обаче изобщо да не поиска да изпълни командата, която му се дава. Наказанието не се препоръчва, защото в такива случаи гордото куче се затваря в себе си и може дни наред да не иска да контактува със стопанина си.

Хранене на чау чау

Чау чау с удоволствие похапва суха или консервирана храна. Можете да храните чау чау и с натурални продукти, но трябва да имате предвид, че възрастните кучета от тази порода много обичат зеленчуците и плодовете. Препоръчва се да се хранят само с телешко месо и телешки дреболии, които са топлинно обработени. Чау чау с удоволствие ще хапва препечен пълнозърнест хляб, сварени моркови, цвекло, зеле, тиква. Киселото мляко и изварата също се харесват на чау чау.

Порода Чао Чао

Овесените ядки, заляти с топла вода, бързо стават любими на кучетата от тази порода. Чау чау обича различни плодове, но може да прояви алергия към цитрусови, грозде и банани. На чау чау може да се дават твърдо сварени яйца. Не се препоръчва да храните чау чау с пържени храни, както и с тестени, сладки, пикантни, прекалено горещи или прекалено студени. Пушеното месо също не се препоръчва за кучетата от тази порода.

Заболявания на чау чау

Чау чау е склонно към няколко заболявания - сред тях са тазобедрената дисплазия и дисплазията на лакетната става, проблеми със ставите на коляното, хипотиреоидизъм, глаукома, преплитане на червата.

Любопитни факти за чау чау

Кучетата от породата чау чау имат син език. Според древна китайска легенда това се получило, защото прародителят на всички кучета от тази порода облизал небето. Затова и до днес в Китай наричат кучетата от породата чау чау - тези, които са облизали небето.

За разлика от другите породи кучета чау чау не проявява радостта си от появата на стопанина си, като върти бясно опашка. Кучетата от тази порода махат един-два пъти с опашка и след това обръщат гръб на собственика си, но това не означава, че не му се радват. Просто емоциите на тези кучета са много по-сдържани.

Чау чау издава смешни мечешки звуци, когато е спокойно и щастливо, а когато не е съгласен с нещо, ръмжи. Въпреки че е сдържано в емоциите, чау чау е много чувствително към настроенията на стопанина си. Това куче ще преживява много тежко всяко лошо настроение на стопанина си. В такива случаи то ще отива при него и ще слага главата си на коленете му, за да се опита да го утеши.

Интересен факт е, че чау чау се мести много из жилището. Само през нощта това куче може да се премести на десетина места, на които да спи по няколко минути. През деня кучетата от тази порода се чувстват най-добре, ако лежат някъде, откъдето могат да наблюдават всичко.

Интересен факт е, че чау чау понася много стоически болката. Но точно заради това понякога е трудно да се определи дали на кучето му е зле.

Недостатъци на чау чау

Кучетата от породата чау чау са родени лидери и правят всичко възможно, за да доминират в семейството, с което живеят. Те постоянно ще се опитват да докажат, че те са най-важни и могат да командват останалите.

Чау чау не обича промените и особено тежко понася смяната на стопанина си. При смяна на обстановката или стопанина кучето може да започне да къса козина от тялото си със зъби или да откаже да се храни.

Кучетата от породата чау чау имат специално отношение към децата. Те се правят, че изобщо не забелязват хлапетата, но ако някое дете прояви дори съвсем лека агресия по време на игра, чау чау може да се опита да го нарани. Затова не се препоръчва кучетата от тази порода да се оставят насаме с малки деца.

Чау чау не обичат непознати и могат да се опитат да го нападнат. При опит за атака от друго куче чау чау няма да се замисли и ще нападне веднага, като ще се опита да убие противника си.

Ако ви се иска да си вземете кученце от породата Чау Чау, разгледайте тези обяви за чау чау.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest