Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Бенгалска Котка

Бенгалска Котка

Нина НордНина Норд
Джедай
22615
Бенгалска котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-16%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
19.32 лв.
Виж ››

Бенгалската котка е изключително красиво животно, което прилича на малка версия на истински леопард. Бенгалските котки са много популярни сред представителите на шоубизнеса.

История на бенгалска котка

Историята на бенгалската котка стартира с кръстосването на азиатската леопардова котка с различни породи домашни котки. За работата си по създаването на новата порода писани селекционерите са използвали бирманска котка, египетска мау, американска късокосместа котка и абисинска котка. В резултат се е получило красиво животно, което много прилича на хищник от джунглата, но е готово да мърка по всяко време в близост до стопанина си. Бенгалската котка е предан домашен любимец, който е верен приятел за цял живот. Бенгалската котка не проявява агресия и е много подходяща за семейства с малки деца.

Когато купувате бенгалска котка, е добре да проверите родословното ѝ дърво. Тя трябва да е отдалечена поне с четири поколения от азиатската леопардова котка, за да е наистина кротка. В противен случай може да прояви прекалена емоционалност в някои моменти. Селекционерите използват азиатската леопардова котка и до днес, за да поддържат породата в добър вид. Но сега кръстосването е само между бенгалски котки и леопардови котки. Първите три поколения се смятат за хибриди и не се допускат дори до изложби. Едва след четвъртото поколение животното е признато за истинска бенгалска котка.

Стандарт на бенгалска котка

Бенгалската котка е доста голямо животно с дълги крайници. Мъжкарите достигат до 7 килограма, а женските - само до 4 килограма. Главата на бенгалската котка е с клиновидна форма, но с овален контур. В сравнение с тялото на бенгалската котка главата изглежда по-малка, отколкото трябва. Носът е голям и широк. Муцуната е широка, с добре изразени скули. Ушите не са особено големи и са заоблени. Очите на бенгалската котка са овални или бадемовидни. Те са големи и се допускат всички цветове освен синия.

Шията на бенгалската котка е мускулеста и доста едра. Тялото на бенгалската котка е доста едро, като при мъжкарите мускулатурата е много добре развита. Опашката е дебела, не много дълга, като в края си се стеснява и има черно петно в заобления си край. Козината на бенгалската котка е гъста, много мека, като при младите животни може да е по-дълга. Основното, което отличава бенгалските котки от другите породи, са петната по козината, заради които приличат на леопард. Някои бенгалски котки имат много малки петънца, други имат по-едри петна или линии. Козината им е златиста, с кафяви или черни петна.

Грижи за бенгалска котка

Бенгалско коте

Бенгалската котка има нужда от много движение, за да се развиват мускулите ѝ правилно и да поддържа добра форма. Бенгалската котка много обича да се разхожда с помощта на нагръдник и повод. Появата на бенгалска котка навън е атракция заради екзотичния ѝ вид, а гордото животно с удоволствие се радва на вниманието, което му се оказва. Козината на бенгалската котка няма нужда от особени грижи - добре е веднъж дневно да се минава с влажна кърпа, за да се отстраняват излишните мъртви косъмчета.

Обучение на бенгалска котка

Бенгалската котка е изключително умно коте. Тя за секунди разбира какво точно се изисква от нея и е готова да направи всичко, за да зарадва стопанина си. Бенгалската котка може да бъде научена да изпълнява много команди - в това отношение тя много прилича на кучетата. Най-лесно бенгалската котка може да бъде обучена, ако се използват различни видове игри, тъй като тя е много игрива и с радост ще се включва в новите предизвикателства.

Хранене на бенгалска котка

Препоръчва се бенгалската котка да се храни два пъти дневно. Можете да храните котката си със суха храна или с консерви, но не се препоръчва смесване на двата типа храна. Можете да изберете за бенгалската котка хранене с натурални продукти. Бенгалската котка много обича млечни продукти, затова с удоволствие ще приеме като допълнение към менюто си кисело мляко и извара. Бенгалската котка не може да усвоява прясното мляко и храненето ѝ с този продукт може да предизвика не само стомашни проблеми, но и промяна в обмяната на веществата.

Бенгалската котка с удоволствие ще похапва пилешко и телешко месо, както и пилешки и телешки субпродукти. Свинското месо не е подходящо за бенгалската котка, защото е много мазно и може да предизвика стомашни проблеми. На бенгалската котка може да се дава обезкостена сварена или печена речна риба. Морската риба не е подходяща храна за бенгалски котки. Не се препоръчва да се дават кокали и кости от риба на бенгалската котка. Изключение правят само малките хрущяли и пилешките шийки, които могат да се дават веднъж седмично. Не се допуска храненето на бенгалска котка със сладко, тестено, пикантно, пържено, прекалено горещо или прекалено студено. Пушеното месо също не е подходящо за тази порода котки.

Заболявания на бенгалска котка

Селекционерите са положили много усилия, за да не бъде податлива бенгалската котка на много болести, които поразяват котките от чистите породи. Затова бенгалската котка е много издръжлива порода, която не страда от голям брой генетично обусловени котешки заболявания. Въпреки това тази красива котка е склонна към хипертрофична кардиомиопатия - това е болест на сърцето, чийто първи симптом често е внезапната смърт на животното. Кардиомиопатията се развива бързо и без симптоми и често е причина за смъртта на животно в млада възраст. Бенгалската котка може да страда от възпаления на червата и стомаха. Тези красиви котки имат много чувствителен стомах, затова са много по-податливи на отравяния от повечето породи котки.

Бенгалски котки

Любопитни факти за бенгалска котка

Бенгалската котка е много емоционално животно и има нужда да показва на стопанина си постоянно колко много го обича. Тя го прави, като търка главата си в лицето му и постоянно иска да бъде галена и гушкана.

Бенгалската котка издава много различни звуци. Тя мърка, пищи, а може да издава и звуци, които приличат на чуруликане на птици. Някои бенгалски котки ръмжат, когато се хранят.

Интересен факт е, че бенгалската котка много обича да играе с вода. При желание от страна на собственика на бенгалската котка тя може да бъде научена да използва тоалетната, тъй като има достатъчно интелектуален потенциал, че да пуска и водата. Освен това тези котки предпочитат да използват места с вода вместо котешка тоалетна, така че лесно могат да бъдат научени да се справят с катеренето по капака на тоалетната чиния. Бенгалската котка се чувства като привлечена от магнит към вода, която тече. Тази красива котка с часове може да държи лапата си под крана, ако от него тече струя вода, независимо дали е студена или топла.

Ако имате вана, бенгалската котка със сигурност ще се цамбурка в нея, за да ви прави компания. За съжаление след това в повечето случаи бенгалските котки изскачат от ваната и започват да обикалят като луди жилището и пръскат вода и пяна навсякъде. Някои собственици на бенгалски котки твърдят, че любовта на животните към водата граничи с мания и затова обикновено повечето стопани на такива котки затварят вратата на банята и винаги пускат капака на тоалетната чиния.

Интересен факт е, че бенгалската котка не обича да я взимат на ръце и да я слагат в скут. Въпреки това обаче тя обича да е близо до стопанина си и винаги се опира в тялото му, за да се чувства по-сигурна.

Недостатъци на бенгалска котка

Бенгалската котка не е подходяща за хора, които нямат много време за игра с домашния си любимец. Ако не ѝ се обръща внимание, бенгалската котка ще започне да прави бели. Собствениците на бенгалски котки знаят, че всички шкафове и врати трябва да имат много добро затваряне. В противен случай бенгалската котка ще отваря всичко, докато стопанинът ѝ не е вкъщи. Не всеки стопанин на бенгалска котка се радва на факта, че любимецът му постоянно скача върху ключа на лампата, за да се наслаждава на ефекта от тъмнината в помещението. Бенгалската котка остава бърз ловец до края на живота си, но понякога поради липса на мишки тя атакува движещите се пръсти на стопаните си, защото ги обърква с малки животинки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни