Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Курцхаар вкъщи

Отглеждане на Курцхаар вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Курцхаар

Курцхаар, познат още като немски късокосмест пойнтер, е порода кучета, която произлиза от Германия. Смята се, че тези четириноги са се появили около деветнадесети век или поне за това подсказват откритите данни за породата.

Кинолозите предполагат, че породата се е получила, след като са били кръстосани различни ловджийски кучета. Добитото поколение се отличило още по-добри ловни умения, изключително силно обоняние, безспорен интелект и грациозност.

С времето тези животни са се доказали не само в качеството си на отлични преследвачи на дивеч, но и като верни домашни любимци. Представители на породата все по-често могат да се видят и на киноложки изложби.

Със своята самоувереност и грациозност курцхаарът не може да остане незабелязан. Аристократичното и ловко куче има хармонично и добре развито тяло, покрито с много къса, лъскава козина, която е плътно прилепнала към кожата. Космената покривка може да в цвят ливър или в комбинация от ливър и бяло.

На височина този красавец може да достигне 60-65 сантиметра. Теглото му обикновено възлиза на 30-32 килограма. Благодарение на тези мерки, както и структурата на тялото си кучето може лесно да достига уцеления дивеч.

Освен отличен ловец курцхаар е и чудесен домашен любимец. Той лесно се привързва към своите стопани и е готов да заобича всички членове на семейството. Кучето се поддава на дресиране и може да издържи както на физически, така и на умствени предизвикателства.

Оглеждане на курцхаар в къща

Определено къща с просторен двор или ферма е най-подходящото място за отглеждане на тази свободолюбива порода. Курцхаарът е сред кучетата, които имат нужда от много физически упражнения и по тази причина не бива да бъдат връзвани или държани в клетка.

Пуснете ли кучето да се разхожда на двора, ще установите, че то много лесно се превръща и в охранител. Въпреки че тази порода не е сред най-агресивните, нейните представители са готови да се отнесат с подозрение към всеки непознат човек, който налижи дома ви.

От друга страна, ако сте оставили кучето да се размотава свободно на двора, това съвсем не означава, че то не се нуждае от вашето внимание.

Куче Курцхаар

Имайте предвид, че заради силната си привързаност към стопаните то ще се чувства изоставено, ако няма възможност да контактува с тях. Това със сигурност ще се отрази върху темперамента на четириногото и то ще стане неспокойно.

Отглеждане на курцхаар в апартамент

Според любителите на тази порода апартаментът съвсем не е място, където това куче да бъде отглеждано. Като установихме вече, ловец като него има нужда от много пространство, а апартаментът ще го ограничава.

Опитът показва, че кучетата от тази порода, отглеждани в малки жилища, се държат по-нервно и дори правят пакости, ако бъдат оставени сами. Ето защо е далеч по-уместно да осиновите пинчер, померан или болонка, които ще се чувстват комфортно в тясно пространство.

Ако все пак сте твърдо решени да отглеждате курцхаар в градска среда, поне се постарайте да извеждате кучето по 3-4 пъти на ден. Тичайте с него и му задавайте команди. Така то ще изразходва енергията, която има по принцип.

Колкото и да се занимавате с него обаче, винаги съществува възможност кучето да се отнася с чехлите ви като с дивеч, да се опитва да изкопае дупка в пода или да дъвче завесите, килими и мебели.

Друг недостатък на четириногото е, че когато се вълнува, то лае усилено. Това със сигурност ще ви навлече проблеми със съседите, които живеят близо до вас.

Курцхаар и други домашни любимци

Курцхаарът е сред любвеобилните кучета, които могат да се привържат дори и към домашни любимци, в това число други палета и котки, стига да са израснали с тях.

За целта стопаните трябва доста да поработят над социализацията на кучето и да го научат да приема останалите животинки у дома като негови равни.

Колкото и да се работи върху поведението на кучето обаче темпераментът на ловец няма как да бъде напълно изкоренен. Ето защо ако имате вкъщи зайчета, морски свинчета, хамстери, папагали или други дребосъци избягвайте да ги срещате отблизо с порасналия вече курцхаар.

Курцхаар и дете

Курцхаарът е куче, което се разбира с децата. Със своята приветливост и енергичност той бързо може да се превърне в най-добрия приятел на всеки малчуган.

Кучето обожава да подскача и тича и ще се чувства безкрайно щастливо да прави това в компанията на най-малките членове на семейството. Все пак трябва да отбележим, че с непознатите хлапета той невинаги се държи така свойски.

Дори и да не прояви агресия, животното ще наблюдават чуждите деца с подозрение и няма да бърза да контактува с тях. Препоръчваме ви за всеки случай държите кучето под око, когато трябва да го срещнете с малчугани, които вижда за пръв път.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за курцхаар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest