miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Английски Кокер Шпаньол вкъщи

Отглеждане на Английски Кокер Шпаньол вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k838
английския кокер шпаньол
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Английският кокер е порода кучета, която е била внесена в Англия преди няколко века. Тези четириноги са наследници на испански дългоухи кучета. В миналото те са били използвани предимно за лов на птици и най-вече бекаси.

В съвременния свят кокер шпаньолът се отглежда като домашен любимец, който впечатлява с миловидната си външност. Кучето притежава мека и дълга козина, която му придава особен чар.

Тя може да е едноцветна (обагрена в сиво, кафеникаво, карамелено или сиво), двуцветна (обагрена в бяло и кафяво или пък в черно и бяло) или многоцветна.

Тялото на кучето е със среден размер. На височина то достига до около 45 сантиметра, а теглото възлиза средно на 15 килограма.

Английският кокер шпаньол е много енергично и подвижно куче, притежава вроден ловен инстинкт. Като цяло представителите на тази порода са приятелски настроени, но не е изключено в определени ситуации да покажат и своята тъмна страна.

При обучението на четириногите трябва много да се внимава, тъй като кучето до голяма степен е привързано към своя стопанин и би се постарало всячески да изпълни неговите наставления. Ето защо не бива да се злоупотребява с предаността му.

Високият интелект на кучето, както и изключителната му чувствителност, изискват английският кокер шпаньол да бъде възпитаван осъзнато и съвестно.

Отглеждане на английски кокер шпаньол в къща

Отглеждането на английски кокер шпаньол в къща определено ще се отрази добре на кучето. Пребиваването на двора също ще е от полза за кучето, тъй като то ще има голяма свобода на действия. В същото време ще е от полза и за вас, тъй като в негово лице ще имате един завършен охранител.

Вярно е, че той няма внушителните размери на ротвайлер, доберман или българско овчарско куче, но пък за сметка на това също толкова добре би надушил хора, които приближават дома ви, и веднага би сигнализирал с лай за това.

Въпреки че не е враждебен, английският кокер шпаньол също трябва да се разхожда зад здрава ограда. Ако излезе от дома ви без придружител, има опасност да се отдаде на ловните си пориви и да нападне някоя съседка кокошка или пуйка.

В същото превръщането на английският кокер шпаньол в дворно куче, може да има и своите минуси. Имайте предвид, че дългата козина на четириногото го превръща в желано убежище за бълхи и кърлежи. А постоянният му престой навън определено го прави по-уязвимо към такива вредители.

Кокер шпаньол

Отглеждане на английски кокер шпаньол в апартамент

Неголемият размер на английския кокер шпаньол го превръща в куче, което може да се отглежда в апартамент. Пребиваването на този ловец в такава среда обаче би било в разрез с неговите основни функции, а именно ловуването в гористи местности.

Независимо от това немалко хора решават да отглеждат представител на тази порода в такъв тип жилище. Един от основните проблеми, с които те се сблъскват, е козината на животното, която може да бъде открита буквално навсякъде.

Ако вие мислите, че няма да можете да се справите с редовното почистване на кучешките косми, по-добре се откажете това пале и осиновете някое по-късокосместо сладурче като пинчер или мопс например.

Имайте предвид, че неговата космена покривка също така може да повлияе и на здравословното ви състояние. Кучето не е никак подходящо за хора, които имат алергии.

Другото, което трябва да знаете за този красавец, е че той също като дратхаар има нужда от продължителни разходки. Изобщо не се залъгвайте, че това куче, което не се отличава с кой знае каква големина, може да бъде изморено лесно. Излязло веднъж навън, то ще е готово да прекара в игри и гоненици целия ден.

Английски кокер шпаньол и други домашни любимци

Като цяло английският кокер шпаньол се смята за дружелюбно куче, което не напада други животни. Разбира се, всичко е въпрос на социализацията, така че не е изключено при някои екземпляри да се наблюдава непоносимост към други видове. Но обикновено, ако кучето е израснало заедно с друго животинче, то ще продължи да бъде негов приятел и след време.

Английски кокер шпаньол и дете

Както вече споменахме, английският кокер шпаньол е добронамерено куче с благ нрав. Той лесно може да се привърже към вашия малчуган и ще се радва да прекарва много време с него.

Има обаче една особеност в характера на това куче, заради която не бива да оставяте малко дете в компанията на кучето.

Кучето е със силен темперамент и невинаги може да остане равнодушно към дразнещо го дете. Ако детето осъзнато се опитва да предизвика палето или пък го ощипе или оскубе, е възможно за момент кучето да се озлоби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest