miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Кане Корсо вкъщи

Отглеждане на Кане Корсо вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k847
Кане Корсо
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кане корсо е порода кучета, която произлиза от Италия. Според запознати породата е древна и нейни представители могат да се видят на художествени творби, изработени още преди векове.

Тези кучета с внушителни размери били използвани при лов на мечки и вълци. Служели и на пастирите, като пазели стадата с прасета и крави. Породата се оказала ценна и в охраняването на земи и жилища.

Днес кане корсо продължава да доказва своите незаменими качества, но се изявява най-вече като домашен любимец. Кучето притежава релефно и мускулесто тяло, с което може да извършва грациозни и добре преценени движения.

Високо е почти 70 сантиметра и тежи към 50 килограма. Космената му покривка е гъста, къса, лъскава и добре прилепнала към тялото. Тя е обагрена в черно, сиво, тигрово или кафеникаво.

Кане корсо е изключително умно, предано и поддаващо се на дресировка куче. С тази порода обаче не бива да се злоупотребява, тъй като ако кучето израсне агресивно, би могло често да проявява враждебност към друго животно или човек.

Подобно на ротвайлер и доберман кане корсо много лесно се привързва към своя стопанин и е готов на всичко, за да му угоди, включително да влезе в битка и да се сражава до края.

Ето защо тези кучета трябва да се отглеждат само от много спокойни и уравновесени психически хора, тъй като в противен случай има риск да станат опасни за обществото.

Иначе кане корсо, което е отгледано в спокойна среда и то с нужната дисциплина, става добро и търпеливо куче. То никога няма да нападне без причина някой случаен минувач.

Около него могат да преминават различни хора, но кучето би тръгнало да ги атакува, само ако неговият собственик му даде знак. Дори и да бъде дразнено, правилно възпитаното четириного, би запасило спокойствие и самообладание.

Отглеждане на кане корсо в къща

Къщата е най-подходящото място за отглеждане на този гигант, тъй като той ще се нуждае от достатъчно пространство, където да се разхожда на свобода. Можете да оставите кучето на двора, където то ще влезе в роля на верен пазач.

Ако предпочитате да отглеждате кучето вътре в къщата, не забравяйте да го пускате в градината, където да оставя само от време на време. Така то ще придобие смелост и по-бързо ще се научи да се държи адекватно и при ваше отсъствие.

Преди да си вземете кане корсо, се уверете, че оградата ви достатъчно висока и здрава. Все пак съществува сериозна опасност, когато кучето поотрасне, то да я прескочи и да се озове на улицата, където да изплаши някого. Тъй като тези кучета притежават и ловен инстинкт, се увличат и в преследването на кокошки, пуйки и патици.

Ако нямате намерение да обграждате дома си с високи ограждения, е по-добре да се ориентирате към някоя по-дребна порода, която също би се вживяла като стражар, като пинчер например.

Кученце Кане корсо

Отглеждане на кане корсо в апартамент

Сигурно и сами вече сте се сетили, че апартаментът не е най-подходящото място за отглеждане на кане корсо. В началото, когато са още малки и сравнително дребни, палетата определено не създават толкова грижи по почистването като други дългокосмести породи като пекинез, померан и кокер шпаньол, но много скоро, щом кучето порасне, ще забележите, че то определено не се чувства комфортно в толкова малко пространство.

Невъзможността на животното да се разхожда и да извършва останалите си нужни физически упражнения могат да го направят нервно и неспокойно, а това пък, ако не е дресирано правилно, би могло да се отрази на общуването му с хора и животни.

Ако все пак по някаква причина ви се налага да отглеждате тази порода в малко жилище, знайте, че ще се налага да разхождате кучето поне три пъти на ден. Малките кученца имат нужда да бъдат извеждани и по-често.

Добре е извеждането на става винаги по едно и също време, така кучето ще може по-бързо да си изгради режим. Ако вие самите обаче не спазвате тази последователност, има опасност в един момент да се окажете с вилнеещ и цапащ 50-килограмов пес у дома.

Кане корсо и други домашни любимци

Кучето от тази порода, което е придобило аристократични обноски, е много спокойно и никога не би се нахвърлило без причина на котка или друго куче. Така че ако пробвате да отглеждате кане корсо с други домашни любимци, най-вероятно начинанието ви ще бъде успешно.

Въпреки това не е изключено да има и обрати, така че ако видите, че кане корсо не може да намери общ език с някои от другите ви питомници, по-добре не ги принуждавайте да влизат в контакт.

Кане корсо и дете

Кане корсо притежава способността да се разбира и с деца, но за целта кучето трябва да осъзнае някои правила, още докато е бебе. Не бива да се позволява на кучето да гони и дърпа дрехите на пищящи малчуганите, дори и да не го прави с лоши намерения.

Както вече споменахме, кучето има вроден ловен инстинкт и при едни такива игри винаги би могло да се увлече и без да иска да нарани някой дребосък.

Освен това, ако му позволявате игри от този тип, има опасност то да възприеме децата като дивеч. Ето защо палето трябва да участва заедно с други деца само в такива игри, които са сравнително по-спокойни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest