Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Бордър Коли вкъщи

Отглеждане на Бордър Коли вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Отгледане на бордър коли в къща

Бордър коли е порода кучета, която произлиза от Великобритания. Тези палета са наследници на овчарски кучета, които били отлични и ловки охранители на стадата с овце.

Заради своята висока трудоспособност през тринадесети век кучето вече е сред незаменимите помощници на английските пастири.

В съвременния свят освен като овчарско куче бордър колито може да се възприеме като пазач на къщата, както и като член на семейството.

Четириногото бързо печели симпатии със своя добродушен външен вид. Кучето притежава благ и дълбок поглед, зад който се крие едно интелигентно и добронамерено същество.

Бордър колито се отличава със средно по големина тяло, което е създадено така, че кучето да може да се движи лесно и да издържа на преходи.

Кучето е високо около 55 сантиметра и тежи 20-25 килограма. Туловището на животното е покрито с умерено дълга козина. Космената покривка може да бъде различна, като най-популярната е черно-бялата.

бордър коли

Познати са още червено-бяла, кафяво-бяла, сиво-бяла, червено-бяла, карамелено-бяла и др. Въпреки че космената покривка обикновено е двуцветна, се срещат също така едноцветни и трицветни екземпляри.

Представителите на тази порода за изключително интелигентни, възприемчиви и енергични. Те имат нужда да бъдат подлагани не само на физически, но и на умствени предизвикателства.

Хората, които възнамеряват да си осиновят такова животно, трябва да са добре запознати с неговата природа и да знаят какво биха могли да очакват от него, отглеждайки го у дома, и какво не.

Отгледане на бордър коли в къща

Ако решите да отглеждате бордър коли като домашен любимец, най-добре да го държите в двора на къщата, където да може да тича свободно и ще извърша различни физически дейности. Ако кучето е вързано, има опасност да започне да се държи враждебно.

От друга страна, ако кучето се движи свободно, но дворът ви не е добре ограден, песът може да излезе навън. По начало той не проявява агресия към хора, но тъй като изпитва естествена нужда да контролира стада, може да подгони движещи се овце, кози и кокошки. Не е изключено и да отпраши след някоя кола или мотор.

Отглеждане на бордър коли в апартамент

Вземайки предвид пастирския необуздан характер на бордът колито, е направо недопустимо кучето да се отглежда в апартамент. Въпреки това немалко хора се решават на такова начинание.

бордър коли и дете

Когато се запознаят отблизо с характера на кучето обаче, те често пъти искат да се отърват от него, тъй като осъзнават, че не могат да изкоренят някои негови навици. Както става въпрос вече, тази порода има голяма нужда да живее сред природата и сред животни.

Едно затворено бордър коли не може да се развива нормално и това се отразява на неговия темперамент. В крайна сметка кучето става неспокойно и лесно възбудимо.

При първа възможност то започва да дъвче столове, секции, легла, табуретки и какво ли не. Възможно е дори да се опита да направи дупка в пода.

Ако все пак по някаква причина ви се налага да отглеждате бордър коли в малко жилище, поне се постарайте то да бъде извеждано повече от два пъти дневно.

Докато го разхождате из градини и паркове, е добре да му осигурите игри и да му задавате различни команди. Избягвайте да пускате кучето на свобода, ако в непосредствена близост има разхождащи се стадни животни.

Бордър коли и други домашни любимци

Опитът показва, че тази порода понякога не се разбира с котки, зайци и други по-малки гризачи. Кучето може да се опита да подгони някой от тези дребосъци и това ще бъде прието зле от мъника.

Ето защо, ако вече си имате едно животинче вкъщи и искате да си вземете бордър коли, по-добре се преориентирайте към някоя порода с по-висок праг на търпимост като голдън ретривър.

Разбира се, известни са случаи и в които бордър коли е успяло да се сближи с гризач или котка, но все пак подобно явление си остава рядкост. По отношение на други кучета, държанието на бордър колито невинаги е едно и също.

Бордър коли и дете

Колкото и да се работи по социализирането на бордър коли, в дадени моменти то може да прояви непоносимост към децата. Когато детето опита да вземе купичката с храна на песа или пък реши да гали кучето, докато то се храни, животното често разбира погрешно действията на малчугана и може да изръмжи. Ето защо каквото и да е вашето бордър коли, никога не го оставяйте насаме с хлапето си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest