miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Питбул вкъщи

Отглеждане на Питбул вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k841
Питбул и малко кученце
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Питбул е порода кучета, която е популярна със своята агресия. Няма достатъчно данни за корените на тези войнствени четириноги, но се знае, че през осемнадесети век те вече са били познати на жителите на Америка.

Предполага се, че са внесени от Испания, Холандия и Сицилия. Факт е обаче, че нито една от тези страни не може да се нарече родина на съвременния елитен отбран питбул, тъй като той се появява след упорита работа на американските селекционери.

През години питбулът се е използвал с различни цели, като най-често е бил охранител на имоти или боец на ринга. С течение на времето е придобил статута на обожаван домашен любимец и истинска звезда в киноложките изложби.

Питбулите често достигат немалки размери. Кучето може да наддаде до над 40 килограма, а височината му да възлезе на 50 сантиметра.

Тази порода се отличават с добре развито, мускулесто, релефно тяло, което е създадено така, че лесно да поваля съперници по време на кучешки боеве. Това туловище на победител е покрито от много къса, гъста и добре прилепнала към кожата кучешка козина.

Питбул

Тя може да е оцветена в различни цветове, сред които черно, сиво, кафеникаво, карамелено, кремаво, бяло. Обикновено кучето е обагрено в един основен цвят, но на места се срещат петна от втора боя. Изключително красиви са и питбулите с тигрова окраска.

Питбулите се славят като изключително агресивни кучета, но истината е, че те проявяват кучешка агресия към хора само защото са били предварително подстрекани от своя стопанин, или защото той не ги е дресирал правилно. По характерът питбулът е много всеотдаен и иска да угоди на стопанина си.

Животното много лесно се привързва към своя собственик и до такава степен му се посвещава, че е готово да направи всичко, което неговият човек изисква.

В действителност тези опасни зверове могат да се превърнат в същински ангелчета, ако се възпитават от човек, който познава същината на породата и знае с какво се захваща. Правилно възпитаният питбул може да бъде много любвеобилен не само към стопанина си, но и към неговото обкръжение.

За целта той трябва да се дресира от малък и да се среща с различни хора и животни, без да бъде насъскван. Социализираното куче ще продължи да бъде верен пазач на своя стопанин, но определено няма да демонстрира враждебност без причина.

Отглеждане на питбул в къща

Питбулите често биват отглеждани в къща най-вече като дворно куче, тъй като те са отлични пазачи. В това няма нищо нередно, стига да осигурите на кучето нужните условия за живот, а на съседите си - безопасност.

Не забравяйте, че ако загражденията ви са прекалено ниски или оградата ви не е здрава, кучето би могло да излезе навън да изплаши някого или дори да го нахапе.

Ако не искате да обградите дома си с високи заграждения, ще се наложи да държите кучето вързано или да му осигурите клетка.

Но пък така то няма да има възможност да се разхожда на свобода и в крайна сметка ще стане по-подозрително и враждебно към всичко ново. От друга страна, ако кучето е пуснато зад висока ограда, то ще е по-спокойно, тъй като ще може да изхаби енергия.

Отглеждане на питбул в апартамент

Куче Питбул

В апартамент питбулът ще се чувства добре, само ако се погрижите той да се движи достатъчно често. Все пак едва ли си представяте, че куче с такава развита мускулатура е създадено да лежи по цял ден върху дивани и канапета.

Ако имате точно такива очаквания от бъдещия си домашен любимец, по-добре се спрете на някоя по-джобна и декоративна порода като ши тцу или померан например.

Добре възпитаният питбул няма да прави бъркотии вкъщи и ще изчака съвсем цивилизовано да бъде изведен навън. Дори и да го оставите сам вкъщи, той ще съумее да се въздържи от агресивни прояви спрямо вашите мебели и покъщнина.

Питбул и други домашни любимци

По начало питбулите се славят със своята вътрешновидова агресия, което означава, че е твърде възможно те да се нахвърлят на друг питбул, който са срещнали случайно на улицата. Ако кучето е било насъсквано, по същия начин то може да се отнесе и към палета от различни породи.

И при това куче, както при всички останали обаче, решаваща е ролята на човека-възпитател. Ако от малко кучето е обграждано с любов, ясно му е дадено да разбере, кое е редно и кое не, то би могло да прояви толерантност към други животни. С повече упорита работа и грижи питбулът би допуснал до себе си дори и котка.

Питбул и дете

Питбулите, при които е решен проблемът с агресията, не са толкова по-различни от другите любвеобилни палета. Те лесно се привързват към всички членове на семейството и с удоволствие биха си играли и с най-малките.

Ако обаче вие не сте сигурни до каква степен е дресирано вашето куче, изчакайте повече време преди да го допуснете до детето си.

Ако и вие мечтаете за такова внушително куче, вижте тези обяви за питбул. Разгледайте и идеи за име на питбул.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
спас
спас
28.09.2015 14:33
Снимките са на стафове затова са толкова замускулени пита е с по-лека мускулатура като на маратонец а не на спринтьор случая със стафа
5
0