Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Хранене на Морски Свинчета

Хранене на Морски Свинчета

Храна за Морско свинче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Морските свинчета се нуждаят от свежи плодове и зеленчуци. Те много обичат да си похапват и различни зърнени смески. Освен това правилното хранене намалява шансът морското свинче да боледува.

Много често към зърнените смески са добавени гранулки, които съдържат полезни за храносмилането частици. Гранулките също така съдържат и много витамини. Морските свинчета се нуждаят от витамин В. Когато има недостиг на витамин В, морското свинче може да получи гърч.

Когато морското свинче е още малко и не е достигнало 6-месечна възраст, то трябва да се храни по три пъти на ден - сутрин, обед и вечер. Тогава животинките са още млади и огладняват по-бързо, през 4 часа.

Когато животното е над 6 месеца храненето на морското свинче се разрежда до два пъти на ден - сутрин и вечер. Възрастен екземпляр огладнява след около 6 часа.

Любими зеленчуци за ядене на морските свинчета са: моркови, краставици, марули, зеле, спанак, картофи, грах, целина, магданоз, копър и др.

Любими плодове са им: ябълки, банани и круши са най-препоръчителни. В ограничени количества може да давате сини сливи, кори от диня, вишни, череши, ягоди и др.

Всички плодове и зеленчуци за морски свинчета трябва да бъдат задължително добре измити и почистени от загнили участъци!

Морско свинче

Зърнени храни – жито, овес, ечемик, слънчоглед и царевица.

Ядки – орехи, фъстъци, овесени ядки и др.

Сено – морските свинчета изискват задължително сено в менюто си.

Много често морските свинчета имат навика да ядат изпражненията си. Не се учудвайте и не мислете, че правят нещо нередно. Всъщност те се нуждаят от тях, за да извлекат колкото се може повече хранителни вещества като целулоза. Известно е, че морските свинчета не могат да смилат целулоза. Само в червата им се съдържат такива бактерии, които могат.

Прясната вода за морското свинче също е много важна. Препоръчително е тя да се сменя всеки ден, независимо дали има останала от предходния ден. Това е особено важно и при грижа за бременно морско свинче.

В зоомагазините често се продават така наречените витаминени пръчици и често са в различни цветове. В повечето случаи това е просто боя и няма и следа от витамини. Бъдете грижовни и подбирайте внимателно храната за вашия питомец. Това е добър начин да се сприятелите с морското свинче.

Вижте с какво още да храним морското свинче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest