Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Ирландски сетер вкъщи

Отглеждане на Ирландски сетер вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Ирландски сетер

Ирландският сетер е порода кучета, която произлиза от Ирландия. Съществуват данни, които показват, че пред деветнадесети век породата вече е съществувала.

По това време кучетата са се срещали в две разновидности - двуцветни и едноцветни, но с течение на времето се запазват само сетерите, обагрени в една боя.

Тази порода се отличава със силен ловен инстинкт и по тази причина ирландският сетер е бил използван като ловно куче още от самото начало. Той лесно намира убития дивеч и успява да го извади дори и от заблатени места.

В съвремието този красавец освен дясна ръка на авджиите е и предпочитан домашен любимец. Той се характеризира с червеникава средно дълга козина, като на моменти обагрянето му може да е по-близко до оранжевото или до кафявото.

Под козината се крие стройно и хармонично развито тяло, което определено изисква да бъде тренирано. Атлетичното четириного достига височина от 60-70 сантиметра и тегло от около 30 килограма.

Ирландският териер подобно на голдън ритривъра е много дружелюбно и игриво куче, което лесно се привързва и обича да прекарва време в компанията на хора.

Той определено е сред кучетата с интелектуален потенциал, но ако не се обучи навреме, може да прояви своенравност и необузданост. Понякога, макар и рядко, може да изглежда враждебен към околните.

Към господаря си обаче е много любвеобилен и държи да получава неговото внимание. Той не изисква от стопанина си само да го развежда и команда, а и да му демонстрира физическа близост. Също като котка ирландският сетер обожава да бъде гален и гушкан.

Ако не му осигурите нужното топло отношение, кучето може да се превърне в истински досадник. Но пък може би точно в това му е чарът. Този риж красавец е готов да ви следва навсякъде, но пък ако не е добре възпитан може да се разсея бързо и да се откъсне от вас.

Отглеждане на ирландски сетер в къща

Отглеждането на тази порода в къща, и най-вече на двора, е хрумване, което лесно може да бъде изпълнено, стига да обръщате достатъчно внимание на кутрето и да не го характер да се чувства самотно.

Куче Ирландски сетер

Своенравното, енергично и необуздано четириногото определено би се чувствало страхотно от възможността да тича на воля и да гони прелитащите врабчета, насекоми и всякакви дребни гадинки, които му се изпречат на пътя.

Отглеждане на ирландски сетер в апартамент

Ирландският сетер би могъл да се отглежда в апартамент, стига жилището да не е прекалено малко. Когато си взимате такова куче, трябва да го направите с ясната нагласа, че то ще изисква доста грижи от ваша страна.

Така например ще се налага честичко да изкарвате този игривец навън, за да може да се освободи от енергията, която е натрупал. Изберете някоя градинка или паркче, където той да може да потича неволя, за да може после кучето да се чувства спокойно в затворено пространство.

За съжаление понякога, колкото и да е щуряло кучето навън, то може пак да спретне някоя бела вкъщи. Обикновено такива последствия се наблюдават, когато животното е било оставено само вкъщи и се е почуствало пренебрегнато и изоставено. Все пак този рижав красавец наистина се нуждае от компанията на любимия си господар.

Ирландски сетер и други домашни любимци

За разлика от породи като ротвайлер, йоркширски териер и пинчер ирландските сетери се отнасят сравнително дружелюбно към останалите кучета и дори обичат да си играят с тях.

Това, от своя страна, подсказва, че кучето би живяло в хармония и с друго пале, като за предпочитане е то да е от противоположния пол.

По отношение на съжителството между тази порода и писана стопаните не са единодушни. И тук нещата са на кантар и зависят от много обстоятелства.

Що се отнася до реакциите на ирландският сетер към дребосъци като зайчета, порчета, морски свинчета и хамстери, можем да кажем, че те не са особено благосклонни. Все пак в това куче живее истински ловец и рано или късно той ще се пробуди.

Ирландски сетер и дете

Добронамереността и любвеобилността на ирландския сетер лесно могат да се прехвърлят и върху най-малките членове от семейството.

Кучето обича децата и тяхното милване, гушкане и грижи никога няма да му дотегнат. Въпреки това, ако вашият малчуган е все още малък, не гласувайте на четириногото прекалено голямо доверие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest