miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Самоед вкъщи

Отглеждане на Самоед вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k838
Самоед
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Самоедът е популярна порода кучета, зародила се преди много векове. Предполага се, че води началото си от Сибир. През годините тези силни и издръжливи животни са използвани от хората с различни цели.

Те са теглели шейни през дълбокия сняг и са охранявали имуществото на стопаните си. Придружавали са и ловците при лов на моржове.

Интересно е, че заради дебелата им козина са служели още като средство за топлене. Самоедите са се появили в резултат на много дълга селекция и всички техни предци със сигурност няма как да се изброят. Но все пак се предполага, че имат връзка с шпица.

И независимо че в миналото тези четириноги били използвани най-вече като работни кучета, тяхната атрактивна визия, наподобяваща тази на полярната мечка, става причина днес те да бъдат отглеждани основно като домашни любимци.

Характерна за самоеда е снежнобялата, дълга и изключително пухкава козина. При някои видове космената покривка може да е обагрена в бледожълто.

Пухкавата грива на самоеда покрива едно хармонично и добре развито тяло, достигащо височина от 50 сантиметра. Теглото на кучето пък обикновено възлиза на 20-25 килограма.

По характер самоедът е едно добродушно, любвеобилно и игриво куче, което лесно се привързва към своя стопанин и обожава да прекарва времето си с него. Въпреки това не държи да бъде с него навсякъде и по всяко време.

Той лесно може да се превърне в пълноправен член на семейството и в душата на компанията, но като всяко куче изисква пълноценно възпитание. Дресурата на самоеда трябва да започне, докато кутрето е още малко.

В противен случай то ще стане прекалено своенравно и няма да се вслушва в командите на господаря си. Когато са непослушни, самоедите могат да са доста жизнени и шумни. Агресията обаче не е им е особено присъща.

Отглеждане на самоед в къща

Отглеждането на самоед в къща и най-вече в нейния двор е чудесна идея, тъй като кучето ще има достатъчно пространство, където да се разхожда. Само че точно като хъскито обаче самоедът не понася големите жеги и ще има нужда от време на време да бъде охлаждан.

Когато отглеждате самоед на двора, не трябва да забравяте, че все пак е необходимо всеки ден да му обръщате внимание и да го далите. Само храненето на самоеда не е достатъчна грижа за кучето.

Куче Самоед

То е социално четириного и ако остане прекалено дълго без внимание, го наляга самота. Тогава това пухкаво създанието започва да скимти и да вие.

Имайте предвид също така, че самоедът не е добър пазач. Въпреки че той може да достигне и големи размери, има доста добродушен нрав и е дори наивен по детски.

Ето защо ако си търсите четириног стражар и не искате да се разочаровате, трябва да се спрете на някоя по-мнителна и враждебна порода като ротвайлер или питбул.

Отглеждане на самоед в апартамент

Самоедът може да се отглежда в апартамент, стига да нямате проблем с множеството косми, които той ще оставя след себе си. При това положение ще трябва да се погрижите кучето да не оставя само за дълго, тъй като с виенето си може да подразни съседите.

Отглеждайки самоед в такива условия, ще се наложи да го разхождате поне по два пъти дневно навън, по възможност в някой прохладен парк.

Както вече казахме, самоедът се държи сравнително спокойно сред непознати, така че не би трябвало да ви създава проблеми по време на разходка. Добре дисциплинираното куче, ще може да се движи със стопанина си и без той да го контролира с повод.

Самоед и други домашни любимци

Добродушните самоеди рядко проявяват агресия към други животни и като цяло нямат навика да влизат в пререкания. Много от стопаните си позволяват да ги отглеждат от малки с други животни, включително кучета, котки и зайчета.

Трябва да отбележим все пак, че ако бебето самоед се появи доста след котка, има опасност писаната да не го приеме в семейството. Ето защо трябва да следите отблизо поведението и на двете животни. С повече работа от страна на стопанина котката ще се научи да се отнася с уважение към новия обитател на дома.

Самоед и дете

Огромната любов и добродушност на кучетата от тази порода ги превръщат в чудесен приятел за малчуганите. Те ще могат да си играят заедно и времето и прекараното време с кучето ще е незабравимо за детето. Ако обаче хлапето ви е още малко и смятате скоро да си вземете самоедче, по-добре изчакайте, докато малчуганът поотрасне.

На тази неосъзната възраст децата трудно биха различили малките пухкави кученца от плюшените си играчки. Това означава, че детето може да изтърве кученцето или да го ощипе, а това ще травмира силно малката снежна топчица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest