Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Българско Овчарско Куче вкъщи

Отглеждане на Българско Овчарско Куче вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Българско овчарско куче

Българско овчарско куче или така наречената каракачанска овчарка е порода кучета, която е създадена по българските земи. Тези четириноги с впечатляващи размери са се подвизавали тук още по време на траките. Предполага се, че кучето има връзка с тибетски дог. Според други твърдения в селекцията са участвали и вълци.

Каквато и да е истината за техния произход обаче, едно е сигурно - и тогава, и сега тези кучета са брилянтни пазачи. Тяхната основна функция е да охраняват стада, земи и жилища. По тази причина българското овчарско куче често може да се види около селскостопански животни или във ферми, дворове, градини и складове.

Със своя внушителен вид породата внушава страх и респект. Каракачанската овчарка притежава масивно и едро тяло. Ръстът на кучето често възлиза на около 70 сантиметра, а теглото му може да надхвърли 80 килограма.

Много характерна за този вид е и гъстата, средно дълга козина, на моменти наподобяваща истинска грива на лъв. Оцветяването на този гигант обикновено е двуцветно. Основният цвят на козината в повечето случаи е бял, като се срещат големи тъмни петна. Възможна е и обратната комбинация.

Българското овчарско куче има силен и твърд характер. Той лесно се привързва към собственика си изпитва нуждата да го предпази. Това е горда и самоуверена порода, която приема присърце не само охраняването на своя стопанин, но и на неговото имущество. Ако усети някаква заплаха, тя животното е готово да се прояви като защитник и дори да прояви агресия.

Каракачанската овчарка е възприемчиво и умно куче, което без проблем може да бъде дресирано, стига собственикът да има нужните умения и опит с четириногите. Ако той е новобранец обаче, може да срещне известни затруднения при обучението на кучето, тъй като не е изключено то да се прояви като неспокойно и своенравно.

Много характерна черта на българското овчарско куче е неговото развито чувство за териториалност. При желанието си да защити даден имот, кучето може да прояви и агресия. За да се избегне този момент, стопанинът трябва да започне сериозни обучителни занимания с кучето, докато то е още малко.

каракачанка

Социализирането на домашния любимец със сигурност няма да го лиши от неговия твърд характер и подозрителност към непознатите лица, но ще го направи далеч по-спокойно и приветливо.

Отглеждане на българско овчарско куче в къща

Без съмнение тази порода е идеална за дворно куче. Дългата и гъста козина на четириногото навежда на мисълта, че то би се чувствало по-приятно на места с планински климат. Въпреки това то е издръжливо и приспособимо куче, така че ще се научи да живее и при по-високи температури.

Каракачанската овчарка би се чувствала идеално, ако има възможност да се разхожда свободно в просторен двор. Тук обаче е много важно кучето да живее зад висока ограда, тъй като заради големи си размер лесно би могло да прескочи загражденията и да се окаже навън. Попаднал веднъж на улицата, този огромен пес може да се реагира неадекватно, да изплаши някого или дори да го нарани.

Ако сте се убедили, че е невъзможно кучето само да напусне вашия имот, можете да го оставите да се разхожда из двора ви. То веднага ще влезе в ролята си на стражар и ще побърза да сигнализира за всеки гост, който наближи къщата.

Отглеждане на българско овчарско куче в апартамент

В миналото отглеждането на тази порода в апартамент не се е практикувало, но е факт, че днес става все по-често срещано явление. Въпреки това специалистите не го препоръчват. Имайте предвид, че за да се държи адекватно в толкова тясно пространство, кучето ще трябва да бъде дресирано много сериозно.

Освен това ще се налага да го извеждате навън доста често. Обърнете внимание, че дългият престой в апартамент може да обърка животното и да го направи по-враждебно, отколкото би било при нормални обстоятелства.

Замислете се също така за работата, която ще ви се отвори, когато се наложи да почиствате апартамента от космите на кучето. Все пак е съвсем логично гривата му да напомня за себе си доста често, така че ще трябва да полагате сериозни усилия, за да е жилището ви винаги изрядно чисто.

Както вече стана въпрос, българското овчарско куче е роден пазач. Това става причина то да лае шумно всеки път, когато усети опасност. Сами се досещате, че при отглеждане на кучето в апартамент не само вие ще чувате този лай, но и вашите съседи. А това едва ли ще им допадне особено.

Българско овчарско куче и други домашни любимци

Отношението на кучето към други домашни любимци зависи от това в каква среда е отраснало то и как е възпитано. По начало това кучето е създадено да пази овце от други хищни животни. Така че е напълно възможно да не приеме положително наличието на друго куче. От друга страна, ако каракачанската овчарка е отраснала в миролюбива среда заедно с друг домашен любимец, може да се държи и по-благосклонно към него.

Българско овчарско куче и дете

При отглеждането на българско овчарско куче в семейства с малки деца определено трябва да се внимава. Опитът показва, че при кучетата, които не са добре възпитани, дори и безобиден жест от страна на детето може да провокира животното и то да изплаши малчугана с ръмжене. Определено вашето дете би се чувствало много по-спокойно в компанията на голдън ретривър или лабрадор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#183850
Скоро попаднах на тази статия поради интерес какво се коментира за породата. От близо година имам 2 каракачански овчарки (женски ).Бяха на 2 месеца.
Гледаме ги в голям двор и рядко са вързани.
Да, своенравна са и всяка си има характер, но не съм съгласна, че са "глупави", а още по малко това с "достатъчно е че са български.." (ами колега простете ме,но станете немец тогава и там ще Ви посрещат на червен килим)

Това е порода пазач - не е за лов или да търси наркотици ,а боец който си пази територията.
Не сме ги обучавали в агресия, това което имат като ген им е достатъчно ( поне за нас).
Имат респект към семейството и децата най вече.
Всичко си е до стопаните и какво искат от животното.
Ние хората по природа сме жестоки и няма нужда да опрекваме че животното не ни разбира .
6
1
Алекс
Алекс
14.09.2015 00:42
От личен опит - комбинация от думите "овчарско" и "българско" в едно изречение да се избягва на всяка цена с всички средства! Всъщност "българско" е достатъчно за всичко, не само за куче...
4
6