Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на малки кученца

Хранене на малки кученца

Кученца
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Малките кученца се различават много по това какво обичат да ядат и какво не, също като децата на хората. Дори в рамките на едно кучешко семейство разликите в предпочитанията и апетита могат да бъдат големи.

Видът на храната и нейното количество са различни в зависимост от породата, възрастта на кучето, неговото физиологично състояние и т. н. Като всяко живо същество, то има нужда от белтъчини, мазнини, въглехидрати и минерални вещества, които трябва да бъдат в определено съотношение помежду си. Всички те са необходими за изграждане костите и мускулите на тялото, за поддържане на необходимата физическа сила на организма.

След като са отбити веднъж, малките се хранят 4-6 пъти дневно, долу-горе през равни интервали, катo всяко отделно хранене трае 5-10 минути.

Кучетата и катo малки, а после и катo големи проявяват склонност към преяждане, затова те не бива да имат постоянен достъп до храна. След навършване на 4-месечна възраст храненията могат да се намалят на 3 пъти, а след 7-8-ия месец да се хранят двукратно. Целта е храната на малките кученца да се приема начесто и по-малко, за да се избегне хроничното стомашно разширение, което би създало сериозни проблеми в бъдеще.

След отбиването кученцата нямат нужда да консумират прясно мляко под каквато и да е форма. Има риск това да доведе до диария при малкото кученце. Енергийните изисквания към храната след отбиването са толкова високи, че не могат да бъдат задоволени от литри прясно мляко и килограми сирене на ден.

Кучета

Кученцата на възраст 2-4 месеца имат нужда от 3 пъти повече енергия на кг/тегло в сравнение с възрастните индивиди от същата порода. Тези високи изисквания могат да бъдат задоволени само от изключително качествена храна, подходяща за кучета от дадената порода на дадената възраст, която да гарантира на стопанина в бъдеще едно здраво и красиво животно.

Всички малки кученца и най-вече миналите на интензивно хранене могат да заболеят от рахит. Задължително е към храната да се добавят по 1-2 капки витамин D2 или витамин D3 като постепенно до 6-тия месец се достигне до 8-10 капки от всеки витамин.

Правилното хранене на кученцето до навършване на 6-месечна възраст гарантира добро физическо развитие до края на живота му. Ако хранено е балансирано и пълноценно през посочения период, то по-лесно приема промените в режима на хранене на кучето, ако това се налага.

Виж още: Грижи за малки кученца и Къпане на малко кученце

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest