Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Пинчер вкъщи

Отглеждане на Пинчер вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k18
Отглеждане на Пинчер вкъщи [Нулиране на всички линкове и strong]
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Пинчерът е известна порода кучета, която се избира от стопаните най-вече заради компактния размер на животните. Породата е сравнително ново и според кинолозите възниква в Германия.

Благодарение на продължителна и добре обмислена селекция било получено дребно, пъргаво кученце. Характерът на пинчера обаче не е за подценяване, защото, въпреки размерите си, това животинче може да е безстрашно.

Пинчерите са симпатични кучета, будещи умиление най-вече заради дребосъчестия си вид. Те са високи около 25-30 сантиметра, като при различните разновидности размерът на тялото може да варира.

Козината на пинчерите е много гъста, изключително къса и прилепнала към тялото. Обикновено е обагрена в черно, златисто, кафяво или сиво. Макар и по-рядко се срещат и бели екземпляри.

Факти за пинчерите

Дребосъчетата от тази порода са чудесни кучета-компаньони. Те много бързо се привързват към своя стопанин и изпитват естествена необходимост да закрилят него и всички негови вещи.

Те се вживяват в ролята на пазачи дори, докато са още бебета, така че изобщо не трябва да ви учудва, че вашето още сучещо мъниче, вече се мисли са пораснало куче.

Въпреки че на пръв поглед пинчерите изглеждат миловидни и сладки кучета, те много бързо могат да се превърнат в истинско бедствие, тъй като имат силен характер и се възприемат като големи и силни добермани.

По тази причина се препоръчват за отглеждане на стопани с предишен опит, а не на новобранци. Ако обаче вие сте решили на всяка цена да си вземете пинчер, ще ви се наложи доста да поработите с него.

При тези кучета от най-важно значение е да разберат кой командва у дома. За целта се отнасяйте с внимание и любов към кучето, но наложете правилата още отначало. Не позволявайте невинният вид на малкия пинчер да ви разколебае.

Започването на дресировката още от самото начало е важна за изграждането на вашия собствен авторитет пред кучето. Ако пропуснете този момент, има опасност, когато кучето порасне, да прояви своеволия и да не изпълнява нарежданията ви.

Ако то се почувства господар на дома, може да прояви агресия, когато се опитате да го изместите от мебел или при опит да вземете купичката му за храна. При обучението на пинчер строгостта е на първо място, но тя не бива да бъде смесена с агресия към кучето.

Ако си позволите да ударите четириногото, то ще запомни случката и това ще отключи неприятно усещане у него. Подхождайте винаги с много търпение и разбиране, за да порасне кучето ви спокойно и миролюбиво.

Пинчер

При отглеждането на пинчер е важно също така кучето да се социализира. Така то няма да изпада в истерия при контакти с хора и други животни.

Тази задача отново се пада на вас и за да я изпълните, ще трябва орано да запознаете пинчера със своите приятели и обкръжение.

Отглеждане на пинчер в къща

Отглеждането на пинчер в къща е напълно възможно, тъй като това малко кученце, лесно може да се приспособи към различи условия. Можете да отглеждате палето както в жилището, така и на двора.

Тук обаче е много важно да проверите състоянието на оградата, преди да пуснете кучето да щъка свободно около къщата. Както бихте се досетили и сами, то може да се шмугне лесно и през малка дупка и да попадне на улицата, където да бъде сгазено от кола. Ако вашият домашен любимец все е още не е научил да сдържа яростните си пристъпи, има опасност да изплаши някой ваш съсед.

Когато сте се погрижили всичко с огражденията да е наред, спокойно можете да оставите кучето навън. Там то ще се чувства чудесно, защото ще може да тича и да си играе. Не забравяйте все пак и вие да се занимавате с него, за да не му е скучно и самотно.

Отглеждане на пинчер в апартамент

Пинчерът е сред най-удобните за отглеждане в апартамент кучета. Той не заема много място и не пуска косми, както породата чау чау например.

Къпането на пинчер е много по-лесно в сравнение с това на по-едри породи кучета като немски дог например.

Като всички кучета обаче и той има нужда от разходка, така че трябва да го извеждате навън поне два пъти дневно. Кучетата от тази порода са жизнени и пъргави, така че с удоволствие биха прекали дори цял ден с вас навън.

Добре възпитаните пинчери следват неотлъчно стопаните си и нямат нужда от повод. Но онези от кучетата, които все още са своенравни и често променят държанието си, е по-добре да бъдат контролирани от собственика.

Грижи за пинчер

Пинчер и други домашни любимци

Отношението на пинчера към други животинки е строго индивидуално. Понякога тези животни имат навика да се нахвърлят върху малки гризачи и да ги умъртвяват, ето защо ако си отглеждате хамстер, мишле, плъх или друг дребосък, по-добре кучето да стои настрана от него.

Факт е, че когато пинчерът е пораснал, по-трудно може да се приучи да проявява търпимост към други домашни любимци. Но ако е още бебе и тепърва започва да се възпитава, не е изключено да намери общ език с други кучета, че дори и с котка.

Пинчер и дете

Пинчерите лесно се привързват към детето в семейството и бързо се превръщат в негов верен приятел. За жалост, това невинаги може да се каже и за другите дечица, които идват на гости.

Зле дресираните пинчери често започват да проявяват агресия при вида на непознат малчуган. Това много стряска децата и те започват да странят от кучетата като цяло. Дори и да са мини пинчери.

Ако сте си осигурили един миролюбив малък питомец обаче, той няма да се държи враждебно към непознатите деца. Въпреки това не си позволявайте да оставите животното само в компанията на хлапета, тъй като детето винаги може да изпусне кучето, докато му се радва и да го нарани неволно.

Ако и вие искате такъв дребосък за приятел, вижте тези обяви за пинчери. Разгледайте и идеи за име на мъжки пинчер и име за женски пинчер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest