Морско Свинче

Нина НордНина Норд
Джедай
22615
Морско свинче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Морското свинче е един от най-разпространените видове домашни любимци сред гризачите. Съществуват много различни разновидности морски свинчета, които дори не си приличат.

История на Морско Свинче

Първите морски свинчета са били опитомени от племена в Южна Америка преди повече от пет хиляди години. Тогава обаче тези сладки животни не са изпълнявали ролята на обикновени домашни любимци. Те били използвани предимно за отглеждане заради вкусното си месо. Морските свинчета често били принасяни в жертва на боговете при различни ритуали и религиозни обреди. През XIII век преди новата ера някои индиански племена са започнали да кръстосват различни видове морски свинчета и през XVI век вече съществували много породи от тези симпатични гризачи. В природата те живеят в дупки или се крият между камъните. Колко дълго живеят морските свинчета? В някои случаи повече от 8 години дори, когато са отглеждани като домашни любимци.

Стандарт на Морско Свинче

Днес съществуват много породи морски свинчета. Сред тях се срещат дългокосмести, късокосмести и дори такива с гладка кожа, покрита със съвсем лек пух. Морските свинчета, независимо от породата си, са с дължина на тялото от 25 до 35 сантиметра. Те имат голяма глава с широка тъпа муцуна. Шията на морските свинчета е толкова къса, че все едно отсъства и изглежда, че главата просто преминава в тяло. Ушите на морско свинче са леко провиснали. Тялото им е едро и доста заоблено. Опашката отсъства напълно.

Колко тежат морските свинчета? Мъжките екземпляри тежат от един килограм до килограм и половина, а женските стигат от осемстотин грама до килограм и двеста грама. Морските свинчета, които живеят в дивата природа, са с кафеникаво-сив гръб, а коремчето и вътрешната страна на лапите са с по-светъл цвят. Козината на питомните морски свинчета, независимо от това дали е дълга или къса, e с разнообразен цвят.

Морските свинчета могат да са както едноцветни, така двуцветни или трицветни, но много често в козината присъства белият цвят. Дългокосместите морски свинчета често имат гребен от дълги косми на главата, който стои изправен и им придава смешен вид. Морските свинчета имат добре развити зъби, които са остри. Зъбите на морското свинче са 20 на брой, като най-важни са горните и долните резци, които служат за отхапване на храната.

Малко морско свинче

Грижи за Морско Свинче

Морските свинчета са добродушни домашни любимци, които са много доверчиви. Те много обичат да седят в скута или в ръцете на стопанина си и да си играят с него. Но трябва да сте много внимателни по време на игрите с морското свинче, тъй като падането дори от малка височина може да има фатални последствия за животинката. Трябва да се посъветвате с ветеринар как да обезпаразитявате морското свинче, тъй като по козината му могат да се появят бълхи. Препоръчва се да отглеждате морските свинчета по двойки.

Когато са сами, морските свинчета много тъгуват, тъй като са социални животни. Това води до преяждане, нервно поведение, може да доведе до депресия или отказ от храна. Морското свинче живее добре в клетка или стъклен аквариум. Но в клетката или аквариума му задължително трябва да има местенце, където да се скрие, ако се уплаши. Морските свинчета са много страхливи животинки и при силен шум е възможно да искат да се скрият на тъмно местенце, което смятат за сигурно. Също е възможно морското свинче да трепери, ако е изплашено и се чувства зле.

Добре е ако в клетката на морското свинче има кора от дърво, тъй като тя ще спомага за поддържането на зъбите на животното в добра форма. Морското свинче няма нужда от различни видове въртележки, тъй като крайниците им са къси. Морското свинче има нужда от движение, така че се налага от време на време да го пуснете да потича извън клетката. Но трябва да внимавате, защото животинката може да пострада при затваряне на врата, да прегризе електрически кабел или да падне отвисоко.

Обучение на Морско Свинче

Въпреки разпространеното мнение, че морските свинчета са гризачи, които не правят нищо по цял ден, освен да се хранят и да спят, те се поддават на обучение. Точно затова те често се използват за атракции и вадят със зъбите си билетчета и късметчета. Морското свинче може да бъде научено да реагира, когато го повикате по име. Това може да се получи, като всеки път, когато го храните, казвате името му. Морското свинче може да се научи да бута топка, като когато е гладно, се извади извън клетката, и под топка се сложи любимо на животинката лакомство. Тя ще избута топката и постепенно това ще се превърне в условен рефлекс. Някои морски свинчета лесно се научават да се катерят на рамото на стопанина си. Но в този случай човекът трябва да е седнал, и то на мека повърхност, за да се избегне рискът от падане на животинката и от нараняване. Имайте предвид, че по характер морското свинче е кротко, и обикновено не би проявило агресия, ако не се почувства застрашено.

Хранене на Морско Свинче

Морските свинчета се хранят със специални тревни смески, зърнени храни, сочни зеленчуци. Симпатичните морски свинчета обичат и плодове. Трябва да сте наясно, че когато давате на морското свинче тревни смески, те трябва постоянно да са в клетката на животинката. С помощта на твърдите тревички морското свинче поддържа зъбите си в добра форма и не им дава възможност да прораснат. Тревните смески спомагат за нормалната работа на храносмилателната система на морското свинче.

Заболявания при Морското Свинче

Често морските свинчета страдат от неправилна захапка, което е генетично обусловено. Това става ясно, след като морското свинче откаже напълно да се храни или се храни едва едва и избира само много малки парченца храна. Неправилно поставените зъби могат да бъдат коригирани от ветеринари, които са специализирали в лечение на зъби на гризачи. Операцията се извършва при пълна упойка. Друго заболяване, от което страдат морските свинчета, е удължен корен на някой от зъбите.

Морски свинчета

Това предизвиква остри абсцеси и прави храненето на животното невъзможно. Друг проблем на морските свинчета е счупването на зъбите, което довежда до невъзможност за хранене, загуба на тегло и дори летален изход. Често счупването на зъбите е причинено от това, че животното се опитва да прегризе металните пръчки на клетката, която обитава. При такъв проблем ветеринар трябва да отстрани счупения зъб, след което най-вероятно ще се наложи да храните морското свинче от ръка, като нарязвате храната на много ситно. Като цяло морските свинчета не са податливи на сериозни инфекциозни заболявания.

Но е възможно да се разболеят и лесно ще разберете, че това се е случило по някои симптоми. Незабавно трябва да потърсите ветеринарна помощ, ако морското свинче лежи със затворени очи, диша затруднено, кашля, пие много вода, има хрема, от очите му тече секрет, козината му пада при леко докосване, върху кожата има малки рани. Симптоми на инфекциозно заболяване са също така треперенето, диарията, парализирането.

Любопитни факти за Морското Свинче

Морските свинчета са наречени така, тъй като издават звуци, наподобяващи грухтене. Морски се наричат, защото са докарани отвъд морето, така са били известни още в древни времена. Но освен грухтенето морските свинчета могат да издават различни други звуци. Когато морското свинче е доволно, то може да издава звук, който прилича на мъркането на котките.

Бременните морски свинчета издават звуци, които приличат на чуруликане на птици. Обикновено женските правят това и при липса на мъжки. Чуруликането на женските се чува само нощем и трае от 2 до 10 минути. Мъжките екземпляри по време на брачния период издават звуци, които приличат на ръмжене. Трябва да знаете, че те са много плодовити животни, така че трябва да сте внимателни какви животни поставяте в една клетка, ако целта ви не е размножаване на морски свинчета.

Интересен факт е, че понякога морските свинчета се хранят със собствените си екскременти. Това е атавистичен навик, който съвременните морски свинчета са наследили от древните си прародители. По този начин морските свинчета обогатяват организма си с витамини от групата К и В. Причината е във факта, че тези витамини се усвояват от организма на морското свинче само ако преминат два пъти през храносмилателната система.

Морските свинчета са едни от най-често използваните животни за различни видове лабораторни опити. Интересен факт е, че ако държите морското свинче в близост до главата си, то може да се опита да прегризе няколко ваши косъма.

Недостатъци на Морското Свинче

Дивите морски свинчета разнасят редица болести, някои от които са опасни за хората. Сред най-често срещаната инфекциозна болест, разпространявана от морските свинчета, е салмонелоза. Понякога тя може да бъде разпространявана и от домашни морски свинчета, което обаче се случва изключително рядко.

Ако искате да сте собственик на такова мъниче, вижте нашите обяви и цени за морско свинче. Разгледайте и нашите предложение с имена за морски свинчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest