Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Ротвайлер вкъщи

Отглеждане на Ротвайлер вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k22
Кученце ротвайлер

Ротвайлер е популярна порода кучета, известна най-вече със своята агресия. Тези четириноги будят толкова силен страх в повечето хора, че дори са забранени за отглеждане на някои места по света, подобно на питбулите.

Въпреки съвременната си слава на убийци обаче, някога ротвайлерите са били отглеждани със съвсем друга цел. Според някои твърдения те са развъждани в Древен Рим, където се ползвали като кучета пазачи, овчарски кучета и дори работна сила за теглене на дребни каруци.

Ротвайлерите са се появили в резултат на продължителна и не съвсем ясна за кинолозите селекция. Предполага се, че те са свързано с породи като тибетски мастиф и дог от древен произход.

Подобно на мастифа, ротвайлерът също има внушителен и страховит вид. Средно той тежи около 50 килограма и е висок около 65-70 сантиметра.

Тялото на кучето е мощно и мускулесто, покрито с къса, лъскава, черна козина. На места присъства кафяво оцветяване, като обикновено засяга муцуната и лапите на четириногото.

Ротвайлерът определено не е куче за всеки човек и за това свидетелстват множеството случки, в които той напада други животни или хора.

Запомнете обаче, че за агресията на кучето не е виновно то, а неговият стопанин, който го е озлобил към околните или просто е проявил безхаберие при обучението му.

Важно е да се знае, че при възпитанието на тези кучета е нужно много търпение, силен характер от страна на стопанина, но и отлични имения при обучаването на кучета. Само така кучето ще се научи как точно да се държи с хората и останалите животни.

ротвайлер

Ако вие сте новобранец в отглеждането на кучета, а и нямате нужното търпение, по-добре изобщо не се захващайте с отглеждането на ротвайлер. Имайте предвид, че само едно грешно действие от ваша страна, може да коства здравето на някой друг човек.

От друга страна, правилно обученият ротвайлер може да се прояви като едно изключително добродушно, мило и грижовно куче, което следва своя стопанин навсякъде и се отнася благосклонно към непознати хора.

За да е такъв и вашият ротвайлер, неговата дресировка трябва да стартира, докато кученцето е още съвсем малко. Стопанинът трябва да спечели неговото доверие, но не с агресия, а с грижи и обич. Същевременно се налага кучето да бъде отглеждано с известна доза строгост, за да може да се дисциплинира.

Ранното социализиране също е от голяма важност. Колкото по-рано кучето свикне с вас и вашето обкръжение, толкова по-добре ще приема и срещите с непознати по-нататък във времето.

Общо взето при отглеждането на ротвайлери е важно да се знае, че за кучето светът ще е такъв, какъвто вие му го покажете. Ако е обгрижвано и обичано, както и често срещано с хора, то ще порасне спокойно, уверено и добронамерено.

При този вид кучета е важно да не си правите опити, като му задавате кучешки команди, само за да проверите какво ще стане. Обърнете внимание, че този пес е много паметлив и когато веднъж заучи някакво действия, може да го приложи сам дори и след известен период от време.

Отглеждане на ротвайлер в къща

Ротвайлерът е сред животните, които се адаптират лесно, така че за разлика от други кучета като чау чау и хъски например той не се нуждае от някакви особено климатични условия, в които да живее. Това негово качество го прави подходящ за дворно куче.

Той обожава да се вживява като истински стража на дома, така че бъдете сигурни, че и пиле няма да прехвръкне, без да разберете. От друга страна с отглеждането на кучето на двора трябва много да се внимава, защото ако не е дресирано правилно, то може да прескочи оградата на дома и да изплаши някого или дори да го нападне.

ротвайлер и лабрадор

Ако сте успели да превърнете вашето ротвайлерче в голям, но спокоен и сдържан домашен любимец, едва ли ще ви причинява проблеми. Само внимавайте с храненето на ротвайлера, защото той обича да си похапва и е склонен към напълняване.

Той ще се чувства чудесно на двора, където ще е свободен. Факт е обаче, че ще има нужда от вниманието на собственика си, затова е желателно да си играете с него и да му говорите при всеки удобен случай.

Отглеждане на ротвайлер в апартамент

Лесната приспособимост на кучето го прави подходящо и за отглеждане в апартамент. Когато е разхождан често навън, ротвайлерът се държи спокойно вкъщи и не причинява главоболие на стопаните си. Дори и да го оставите сам у дома, можете да сте спокойни, че няма да се опита да преобърне къщата и да надъвче цялата покъщнина.

Ротвайлер и други домашни любимци

Отношението на ротвайлера към други домашни любимци също е строго индивидуално. Ако двете животни са заедно от много малки, кучето може да прояви търпимост към друг четириног обитател на дума и в по-зряла възраст.

Ако обаче имате ротвайлер на няколко години и тепърва мислите да си вземате котка или друго куче, най-вероятно ще се породят конфликти между тях.

Ротвайлер и дете

Добре дресираните ротвайлери имат много любвеобилно отношение към децата и обожават да прекарват време с тях. Те лесно се привързват към малчуганите и ги следват навсякъде, тъй като изпитват естествена нужда да ги закрилят.

Ако вашето дете обаче е все още малко, по-добре изчакайте, докато поотрасне и тогава си вземете ротвайлер. На тази неосъзната възраст децата са способни да ударят или наранят кучето и то може да възприеме прекалено лично този акт и след това да избягва хлапетата изобщо. Ето защо трябва да се подхожда разумно при отглеждане на дете с куче.

Ако и вие мечтаете да сте горд собственик на толкова внушително куче, вижте тези обяви за ротвайлер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest