miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Мастиф вкъщи

Отглеждане на Мастиф вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k746
Английски мастиф
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Мастифът, известен още като английски дог, е порода кучета, появила се вследствие на отлична селекция. Смята се, че той е наследник на порода, зародила се първоначално в Дания, откъдето пък била пренесена във Великобритания.

През различните периоди мастифът е бил използван с различни цели. Той се е проявявал както като куче-пазач, така и като боец.

Според някои легенди кучетата от тази порода били толкова безстрашни, че се изправяли срещу мечки и други диви животни, като без проблем ги побеждавали.

Тези четириноги впечатляват със своя внушителен вид и поведение. Тялото на кучето е едро, масивно и мускулесто. При правилно отглеждане то може да достигне височина от над 70 сантиметра и тегло от 90 килограма. Космената покривка на животното е по-скоро къса и гладка. Обагрена е в кафяво, златисто или прасковено.

Отглеждането на мастиф представлява както голямо удоволствие, така и истинско предизвикателство. Кучето е интелигентно и ловко и лесно може да заучи команди, стига стопанинът да започне работа с него, още докато е малко.

Въпреки че като цяло е любвеобилно и приятелски настроено, то е по-подходящо за стопани, които вече имат стабилен опит в обучението на кучета.

От голяма важност за хармоничното развитие на четириногото е то да бъде социализирано възможно най-скоро. В противен случай ще се чувства несигурно, когато е в непозната среда и е възможно да се държи двусмислено.

Правилно възпитаното куче е добродушно и в никакъв случай агресивно. То искрено обича своя стопанин, но се радва и на хората, които го заобикалят. Разхождайки го из парка, ще забележите, че може да се радва и на непознати хора.

Отглеждане на мастиф в къща

Мастифът е сред кучетата, които лесно могат да се превърнат в пазачи. Усети ли, че това се изисква от него, той ще наглежда къщата и ще сигнализира веднага при наличието на гост. Мастифът няма нищо против да живее на двора, стига от време на време да му се обръща внимание.

Кучетата от тази порода са сравнително спокойно и самостоятелни, така че със сигурност няма да искат да обсебят цялото ви внимание, както би желал един померан например.

Отглеждането мастифа в къща определено си има своите плюсове. Тъй като тези кучета имат нужда от пространство, където да тичат и да си играят, те биха се чувствали чудесно в градина. Единственото, за което трябва да внимавате е, кучето да не избяга навън.

Въпреки че то не е враждебно животно, мнозина биха се изплашили от неговия внушителен вид. Ето защо е наложително кучето да се разхожда зад здрава и висока ограда, като така няма да има нужда да стои вързано.

Отглеждане на мастиф в апартамент

Спокойният и благ нрав на мастифа го правят подходящ и за отглеждане в апартамент, стига да се извежда за повече време (поне два пъти дневно) навън.

Мастиф

Имайте предвид че осигуряването на ефективна тренировка на кучето е от значение не само за изразходване на енергията му, но и здравето му.

При разходка се налага кучето да е с намордник, както и да го държите с повод. Независимо че не е агресивно, свободно движещото се куче може да стресне някого.

По отношение на престоя на кучето в апартамента няма от какво толкова да се притеснявате. За разлика бигълите и помераните мастифите не са прекалено шумни и няма да дразнят с присъствието си вашите съседите.

Те определено не са и хиперактивните като породата джак ръсел териер, така че ще можете спокойно да ги оставите сами вкъщи, без да се притеснявате, че като се върнете, ще заварите всичко наопаки.

Друго предимство на мастифите е, че те имат сравнително къса космена покривка, ето защо няма да ви се налага да отделяте чак толкова време за почистване на техните хвърчащи косми, както се налага при отглеждане на пекинези, болонки и пудели например.

Мастиф и други домашни любимци

Независимо от големия си размер един социализиран и общителен мастиф е склонен да се държи мило не само с хората, но и с останалите животни. Привикнал от малък към друг домашен любимец (например котка), той ще живее в хармония с него и занапред.

По отношение на гризачите обаче поведението на кучето невинаги е еднакво. Възможно е то изобщо да не забележи мъниче като морско свинче или хамстер, но не е изключено и да го нарани при опит да си поиграе с него.

Мастиф и дете

Мастифът е чудесно семейство куче, което се привързва както към родителите, така и към малчуганите. Те са известни със своя търпелив и уравновесен характер, така че едва ли биха наранили дете просто така. Ако това се случи, знайте, че има някаква сериозна причина за станалото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest