miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Бигъл вкъщи

Отглеждане на Бигъл вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k838
Бигъл и дете
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Бигълът е порода кучета, които се ползват при лов. Бигълът е наследник на четириноги, които са придружавали хората още в древността.

С течение на времето са извършени множество селекции, за да могат авджиите да се радват на бързи, ловки и умни помощници, с изключително силно обоняние.

Смята се, че породата, която познаваме днес, се е появила в Англия преди около два века. Кинолозите предполагат, че произлиза от хрътка.

По характер бигълът е мило и приветливо пале. Той притежава лъскава и къса козина, която е оцветена в трицветна окраска. Обикновено по нея забелязват кафяви, черни и бели багри, но са и известни и двуцветни бигъли.

Тези кучета се характеризират с добро телосложение и среден ръст. Те достигат до около 40 сантиметра, а теглото му при нормални обстоятелства възлиза на около 15 килограма. Счита се, че тялото му е пропорционално и пригодено за различни физически изпитания. Внимавайте с храненето на бигъла, защото това куче е склонно към преяждане и напълняване.

Бигълите са добродушни, весели и закачливи кучета, но определено не са домашен любимец за всеки. Те имат нужда от много сериозно възпитание, което трябва да започне, докато кучето е съвсем малко. Трябва категорично да покажете, че вие сте стопанинът и животното трябва да следва вашите команди.

Въпреки това ловният инстинкт в тях няма как да изчезне и колкото и да възпитавате кучето, на него ще му е много трудно да не се впусне по следите на някоя миризма.

Бигъл

Представителите на тази порода лесно се сприятеляват и бързо се привързват към стопанина си. Те обичат да прекарват голяма част от времето си с него и ако бъдат изоставени, приемат случилото се доста драматично.

Ако решите да отглеждате бигъл, знайте, че със сигурност ще има кой да ви посреща с ласки всеки път, когато се приберете у дома. Към непознатите хора пък биглите се държат по-резервирано, но като цяло не може да се твърди, че им е присъщо агресивно поведение.

Отглеждане на бигъл в къща

Отглеждането на бигъл в къща е за предпочитане пред това в апартамент. Кучето няма проблем да бъде оставяно на двора, тъй като то има естествена нужда да тича, подскача и „ловува“.

Имайте предвид обаче, че къщата ви трябва да е добре оградена, тъй като, надуши ли някоя примамлива миризма, кучето ще се опита да тръгне по следите ѝ при първа възможност ще забегне.

Точно върху тази особеност на кучето трябва много да се работи. Обикновено стопаните без опит често се чувстват безсилни пред инстинкта на кучето и са готови лесно да се откажат от неговото възпитание, а не бива.

Отглеждане на бигъл в апартамент

Отглеждането на бигъл в апартамент не е невъзможно, но със сигурност би се отразило неприятно както на кучето, така и на вас и съседите ви.

Въпреки че при правилно възпитание бигълът би могъл да заучи много команди, докато е малък, той е способен сериозно да ви напакости.

Той определено не е хиперактивен като джак ръсел териер, но също обича да се движи на воля и да се разхожда сред природата. По тази причина престоят в апартамент по-скоро би го ограничавал.

Тичащ Бигъл

Сред факторите, правещи кучето не особено подходящо за апартамент, е и неговият навик да вие, когато е оставено само вкъщи. Имайте предвид, че това може да ви навлече негодуванието на съседите.

Освен това, когато се почувства изоставен, бигълът може да стори куп бели. Склонен е да повреди мебели като дивани, маси и шкафове. Услаждат му се дрехи, завеси, чехли, чорапи и килими. Напада кабели, кутии и въобще всичко, което става за дъвчене.

Друга особеност на тези кучета е, че те са много лакоми, поради което са склонни към напълняване. Ето защо ако отглеждате бигъл в тесни пространства, ще трябва да го извеждате поне по два пъти на ден, като разходките не трябва да са по-кратки от 40 минути.

Докато разхождате кучето, е добре да го развличате и с игри. Можете да му подхвърляте пръчка, която то да носи или топка. Когато разхождате бигъл, без да сте му сложили повод, трябва да сте много внимателни, защото отново съществува риск то да се втурне по нечии следи и да се наложи да го търсите дълго време.

Бигъл и други домашни любимци

Обичайно бигълите не са сред агресивните кучета. Някои от тях дори се чувстват по-добре в компанията на други палета, тъй като могат да си играят и да вършат лудории. Що се отнася до отношението на кучето към котка или към зайчета, морски свинчета и порчета, не очаквайте чудеса.

Все пак тази порода е създадена точно за лов на зайци, така че ще е цяло чудо, ако успеете да приучите това куче, да се въздържа от действие при вида на някой пухкав мъник.

Бигъл и дете

Ако имате малчуган и решите да си вземете бигъл у дома, знайте, че се окажете с две деца, които много ще си пасват във вършенето на бели.

Бигълите доста лесно се привързват към деца и са готови да ги следват навсякъде. Обичат да им се радват и изразяват своята безгранична любов по всевъзможни начини. Все пак, ако детето ви е още много малко, дръжте под око двамата палавници.

Ако си нямате бигълче, а желаете да си вземете такова, разгледайте тези обяви за бигъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest