Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Померан вкъщи

Отглеждане на Померан вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k22
Померан

Померанът е декоративна порода кучета, която е получена в резултат на много селекции. Според кинолозите корените на това крехко и пухкаво създание трябва да се търсят в Лапландия и Исландия.

По думите им това куче е далечен роднина на кучета, които са тежали няколко пъти повече и са се ползвали за теглене на шейни. След продължителна селекция с участието на самоед, сибирско хъски и други породи са се появили кучета, изглеждащи като помераните, които познаваме днес, но значително по-едри.

Тези кучета много допадали на кралица Виктория, но и се стрували прекалено големи за компаньони в кралските покои. Ето защо по нейна воля била стартирана още по-сериозна селекция, така че като краен резултат да се получи дребно и пухкаво кученце с размерите на детска играчка.

И действително померанът има много декоративна визия. Неговата запазена марка е изключително пухкавата му двойна космена покривка, с която прилича на истински малък лъв. Тя може да бъде оцветена в бяло, черно, кафяво, кремаво, карамелено и др. Срещат се както едноцветни екземпляри така и петнисти, като и двата вида са изключително симпатични.

Като споменахме вече, съвременният померан се отличава със скромни размери - той достига тегло от 2-3 килограма и ръст от 20-22 сантиметра. Това куче определено не заема много място, така че може да придружава своите стопани почти навсякъде.

Помераните със сигурност не са от най-лесните за отглеждане кучета. Козината им изисква постоянна поддръжка, поради което някои хора просто не могат да се справят сами. Ако не се разресва ежедневно, тя се спластява и добива неприятен вид.

Освен това за поддържане на очарователната визия на този мъник ще ви трябва и специална козметика за кучета. Така че ако не сте готови да отделяте средства и време, по-добре си вземете някое друго дребосъче с по-малко козина като пинчер например.

По отношение на възпитаването на кучето също е възможно да срещнете пречки. Въпреки своите скромни размери померанът е куче със самочувствие и ако не му бъде показано, докато е бебе, кой е господарят вкъщи, после може да стане прекалено своеволен и ще пренебрегва командите.

Когато започнете да възпитавате един померан, трябва да се заредите с цялото търпение на света. Тези палета не са никак глупави и биха се опитали да надхитрят собственика си при първа възможност.

Когато спечелите доверието на своето куче обаче, ще видите колко мило и любвеобилно може да бъде то. С течение на времето то ще започне да реагира и по адекватно на вашите нареждания.

Отглеждане на померан в къща

На померана би му допаднало да живее в къща, стига да не бъде изоставен сам на двора. Все пак кучетата от тази порода са създадени за компаньони и тяхното най-голямо желание е да са възможно най-близо до своя собственик.

Порода Померан

Този пухкав чаровник ще се чувства най-добре, ако живее вътре в жилището заедно с членовете на семейството и излиза в двора на къщата за разходка или игра.

Освен това трябва да имате предвид, че померанът е предразположен към различни заболявания, които биха могли да се провокират от престоя на кучето навън.

Отглеждане на померан в апартамент

Компактните размери на померана го правят идеален за отглеждане дори и в малки апартаменти и гарсониери. Стига да нямате проблем с множеството косми, които малкото лъвче ще пуска, и да сте достатъчно търпеливи, вие ще се чувствате чудесно в неговата компания.

В противен случай престоят на померан в апартамента ви може да ви се стори ужасна идея. Както вече стана дума, палетата от тази порода обичат да се чувстват като господари и ако не бъдат правилно възпитани от собственика си, си са склонни да сторят някоя пакост напук.

Освен това помераните са изключително живи и пъргави кучета, които имат навика да лаят шумно. Дори и вие да свикнете с поведението на домашния си любимец, съседите ви едва ли биха били така благосклонни към него.

Померан и други домашни животни

Въпреки че като цяло помераните се отличават с приветлив характер, те невинаги се разбират добре с други животни, тъй като предпочитат цялото внимание на стопанина им да е съсредоточено изцяло върху тях. Макар и рядко са склонни да влязат в пререкание с куче от същата порода.

Ето защо ако вече имате померан и искате да си вземете друго кутре, нека то да е от различна порода и от противоположен пол. Препоръчително е също така новият ви любимец да не е прекалено едър, тъй като може да нарани дребния и крехък померан.

Померан и дете

Ако имате малко дете и желаете да си осиновите померан, може би е по-разумно да изчакате, докато малчуганът поотрасне малко и тогава да се решите на тази стъпка. Причината е, че едно малко дете би възприело померан като играчка и би подходило невнимателно към него.

Ако детето е по-голямо обаче, то със сигурност ще може да се грижи за кучето и опасността да го изтърве неволно, докато си играе, е по-малка. Освен това кучето също ще се радва повече на по-осъзнат малчуган, тъй като ще могат да си играят заедно и да се разхождат.

Ако желаете все пак да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за померан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest