Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Лабрадор вкъщи

Отглеждане на Лабрадор вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Кучета Лабрадор

Лабрадорът е много популярна порода кучета, която се отличава с добронамереност, остър ум и приветливост. Смята се, че породата е селектирана през деветнадесети век в Нюфаундленд, Канада, като създаването ѝ се приписва на група рибари, които имали нужда от ловко и подвижно куче, което да е и отличен плувец. По-късно лабрадорът бил пренесен и в Англия, заради което малко по малко започва да добива популярност. Какви са необходимите грижи за лабрадор?

Лабрадорът е куче, което има среден ръст и сравнително стройно тяло, което може да издържи на различни физически предизвикателства. Той достига височина от 65 сантиметра, а теглото му може да надмине 34 килограма. Прилича на голдън ретривър.

Козината на лабрадора е по-скоро къса, права и гъста. Тя може да е обагрена в жълто, черно или шоколадово, като обикновено преобладава само един цвят. Все пак не е изключено при някои екземпляри да се появи малко белезникаво петънце в областта на гърдите.

Тези кучета са изключително приятна компания и могат да се разберат с почти всеки стопанин, стига той да им демонстрира приятелско отношение и обич. По характер лабрадорите са умни и схватливи кучета.

Но е добре възпитанието на лабрадорите да стартира още в ранна възраст.

Така животното ще свикне с определено темпо и няма да има проблем при придобиването на допълнителни умения и по-нататък във времето.

Дори и да нямате много опит във възпирането на четириноги, песът все пак ще усети кой е лидерът и ще изгради нужното уважение към вас.

Лабрадор

Ако не се постараете да дисциплинирате кучето, то ще запази приветливия си нрав, но има опасност в някои ситуации да проявява своеволие и да не ви слуша.

По отношение на отглеждането лабрадорът няма кой знае какви специални изисквания към мястото, тъй като за разлика от кучета като чау чау и хъски например може лесно да се приспособи към различен климат. Това го прави удобен за отглеждане както в къща с двор, така и в апартамент.

Ето още съвети за отглеждане на лабрадор:

Отглеждане на лабрадор в къща

Лабрадорът ще се чувства добре в къща, независимо дали живее вътре в жилището, или навън на двора. При всяко положение обаче, той има нужда от внимание от страна на своите стопани, защото обича игрите и тичането.

Тази порода обожава водата, така че ако имате басейн в къщата си, вашият лабрадор би бил повече от щастлив да се развихри в него заедно с членовете на семейството. Така че отглеждането на лабрадор в къща може да е много забавно.

Въпреки че е изключително добронамерен и внимателен, лабрадорът много лесно може да влезе в ролята на пазач и веднага да покаже на стопаните си, че в дома им е влязъл натрапник. Така че това е още една причина да го отглеждате в своя дом.

Отглеждане на лабрадор в апартамент

Лабрадорът е подходящ за отглеждане в двустаен или тристаен апартамент. В по-малък може би би се чувствал неудобно. Той е удобен за отглеждане у дома, тъй като козината му е къса и оставя далеч по-малко косми от кучета като пекинез и болонка. Със сигурност няма да се налага да отделяте толкова много време и усилия при почистването на семейното жилище.

Разбира се, през пролетта и лятото и той като всички останали кучета си сменя козината, и е нормално през този период в дома ви да са налице малко повече паднали косми.

Лабрадор и дете

Тъй като това куче обича спортните занимания и има нужда да тича и скача на воля, ще трябва да го извеждате по два пъти на ден и то поне за 40 минути.

През това време може да му осигурите игри с топка или други занимания с кучешки играчки. Отлично дресираният лабрадор може да се разхожда свободно, но все пак е препоръчително стопанинът да го наглежда.

Имайте предвид обаче че лабрадорът има нужда от своите спортни занимания и ако вие сте от по-мързеливите и обездвижени личности, може би тази порода няма да ви допадне и е по-добре да се преориентирате към друг домашен любимец. Освен това той е доста лаком и ако вашият лабрадор се храни често, наистина има сериозна нужда от разходки.

Иначе, ако сте отделили достатъчно време да разходите кучето и да си поиграете с него навън, докато е вкъщи, то няма да прави бели и ще бъде далеч по-благосклонно към вещите на своите стопани. Но пак подчертава, нужни са много тренировки, тъй като съществува голям риск от затлъстяване при лабрадорите.

Той определено е от кучетата, на които може да им се има повече доверие и рядко биха си позволили да вилнеят у дома, както би направил един джак ръсел териер например.

Лабрадор и други домашни любимци

Прекомерната любвеобилност на лабрадора го прави подходящ за отглеждане и с други домашни любимци. Възможно е да се разбира с котки и с дребосъци като морски свинчета и невестулки, стига да е свикнал с тяхното присъствие. Според някои опитни любители на породата кучето има изключително висок праг на търпимост и много трудно би проявило агресия.

Лабрадор и дете

Куче от тази порода лесно би се вписало в семейство и с по-малко дете. Лабрадорът е обичлив, грижовен и деликатен и със сигурност би подходил с най-топли чувства към най-малките обитатели на дома.

Въпреки това не бързайте да се предоверявайте на кучето и винаги имайте едно наум, ако детето ви е още съвсем малко, тъй като може неправилно да разбере радостното поведение на четириногото и да се изплаши.

Ако вашият малчуган е по-голям обаче, той със сигурност би се радвал от присъствието на този красавец, тъй като той ще има желание да участва във всички семейни занимания и да се забавлява заедно с членовете на семейството.

Ако и вие мечтаете за такова страхотно куче, разгледайте тези обяви за лабрадор. Вижте и оригинални имена за лабрадори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest