miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Джак Ръсел Териер вкъщи

Отглеждане на Джак Ръсел Териер вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k847
Джак Ръсел териер Куче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Джак ръсел териер е популярна порода кучета, която се е появила преди около два века в Англия. Тези дребни и изключително пъргави четириноги се използват за лов на наземен и подземен дивеч, поради своята ловкост и интелигентност.

Те имат сравнително издължено тяло, но пък къси крайници, по което до известна степен приличат на друга ловна порода, а именно на дакела. Джак ръсел териер е оцветен основно в бяло, като по тялото му се срещат черни и кафяви петна.

По-известните представители на породата са с къса козина, но и има и такива, при които дължината на косъма може да достигне до десетина сантиметра. Както обяснихме вече, кучето е дребно-то може да наддаде до 7 килограма, а ръстът му да достигне до 30-33 сантиметра.

При правилно отглеждане Джак ръсел териер не е само верен помощник на ловеца, но и предпочитан домашен любимец. Със своята пъргавина и хиперактивност той бързо се превръща в интересна и забавна компания. Определено е благосклонно настроен към повечето хора, но ако някой се опита да го нападне, било то и човек, едва ли ще остане безучастен. Характерът на джак ръсела е много изявен и той не търпи лошо отношение.

Джак ръсел териер не изисква много грижи и е готов да последва стопанина си във всяко приключение. Що се отнася до дресировката на този вид кучета, тя невинаги е лесна. Някои от тях бързо заучават команди, но други продължават да бъдат своенравни и неудържими. Ако не бъде контролирано, кучето много бързо може да стори някоя пакост. Затова правилната дресура на джак ръсела е задължителна.

Отглеждане на джак ръсел териер в къща

Тези енергични и буквално щури кучета могат да се адаптират към всякакъв начин на живот, но определено биха се чувствали най-щастливи, ако имат възможност да живеят в къща с голям двор, където да тичат на воля, да подскачат и да правят, каквито си пожелаят лудории, включително да копаят и да „ловуват“.

Хиперактивните палета могат да живеят спокойно на двора, тъй като се адаптират към различни температурни амплитуди и освен това са сравнително издръжливи на болести. Ако се отглеждат в правилни условия, биха могли да станат дълголетници.

Те много обичат да прекарват време със своя стопанин и по тази причина той винаги трябва да има поне малко свободно време за тях. Знайте, че всяко тичане на господаря с кучето, както и подхвърлянето топка, или други играчки за кучета, е истинско удоволствие за малкия пакостник. Джак ръсел териер обаче не бива да се изпуска от поглед, тъй като инстинктът му лесно може да го подведе и той да отпраши в неизвестна посока.

Отглеждане на джак ръсел териер в апартамент

Отглеждането на кучетата от този порода в апартамент е възможна заради техните компактни размери, но това несъмнено би било предизвикателство, ако жилището е прекалено малко. Ако отделяте поне по един час на ден да разхождате своя четириног приятел обаче, той ще може да изразходва енергията си и няма да вилнее в дома ви.

Джак Ръсел териер

В противен случай той ще върши много пакости, като много често от хиперактивната му същност страдат килимите, завесите и завивките вкъщи. Мебелите и кухненските сервизи също са застрашени.

Оставите ли този малък пакостник сам в апартамента си, е възможно да откриете истински апокалипсис, когато най-после се приберете. Друг недостатък на този тип кучета е, че когато се вълнуват и подскачат, те започва и да лаят по-силно, което може да ви навлече негодуванието на съседите.

Безспорно обаче джак ръсел териер е много по-удобен за отглеждане в апартамент от големи кучета като английски мастиф например, както и от четириноги с дълга козина кокер шпаньол или чау-чау, чийто престой у дома се свързва с досадно и непрестанно чистене на косми.

Джак ръсел териер и други домашни любимци

Отглеждането на джак ръсел териер с друго животно би се осъществило трудно. Въпреки своите скромни размери това пъргаво куче е склонно да се нахвърля на други по-големи четириноги, което би довело до истинска война у дома.

На по-малките от него животни пък това куче гледа като плячка. Сами разбирате, че не може да се очаква от него да живее в хармония и разбирателство с порове, хамстери, морски свинчета, чинчили и други дребосъци.

Джак ръсел териер и дете

Съжителството на джак ръсел териер с дете също е под въпрос. Ако малчуганът е прекалено малък, кучето би могло да го уплаши или дори неволно да го нарани, заради прекалено енергичното си поведение. Ето защо отглеждането на кучето в апартамент, заедно с ненавършило 6-годишна възраст дете не е препоръчително.

От друга страна, ако вашето дете е малко по-голямо, съжителството с джак ръсел териер ще му гарантира едно щастливо и незабравимо детство, в което пакостите и приключение няма да имат край.

Преди да вземете кучето обаче трябва да сте напълно наясно дали сте готови да издържите на неговото темпо и ще можете ли да приемете с лекота всички изненади (някои не особено приятни), които то ще ви поднесе. Внимавайте още с храненето на джак ръсела и се грижете за здравето му. Проучете към какви болести джак ръселът е предразположен.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези обяви за джак ръсел териер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#276245
Здравейте, разгледах предложенията ви : "Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези обяви за джак ръсел териер.", но на обявите, които сте посочили няма Джак ръсел териер, а има само породоподобни кучета. Нямат ясен произход и родословия. Съдиите не ги класифицират като представители на породата и не ги допускат до изложби. Бихте ли уточнили в статията, че това са кучета приличащи на Джак ръсел териер, защото може и други хора да се подведат. Благодаря!
0
0