Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Джак Ръсел Териер вкъщи

Отглеждане на Джак Ръсел Териер вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Джак Ръсел териер Куче

Джак ръсел териер е популярна порода кучета, която се е появила преди около два века в Англия. Тези дребни и изключително пъргави четириноги се използват за лов на наземен и подземен дивеч, поради своята ловкост и интелигентност.

Те имат сравнително издължено тяло, но пък къси крайници, по което до известна степен приличат на друга ловна порода, а именно на дакела. Джак ръсел териер е оцветен основно в бяло, като по тялото му се срещат черни и кафяви петна.

По-известните представители на породата са с къса козина, но и има и такива, при които дължината на косъма може да достигне до десетина сантиметра. Както обяснихме вече, кучето е дребно-то може да наддаде до 7 килограма, а ръстът му да достигне до 30-33 сантиметра.

При правилно отглеждане Джак ръсел териер не е само верен помощник на ловеца, но и предпочитан домашен любимец. Със своята пъргавина и хиперактивност той бързо се превръща в интересна и забавна компания. Определено е благосклонно настроен към повечето хора, но ако някой се опита да го нападне, било то и човек, едва ли ще остане безучастен. Характерът на джак ръсела е много изявен и той не търпи лошо отношение.

Джак ръсел териер не изисква много грижи и е готов да последва стопанина си във всяко приключение. Що се отнася до дресировката на този вид кучета, тя невинаги е лесна. Някои от тях бързо заучават команди, но други продължават да бъдат своенравни и неудържими. Ако не бъде контролирано, кучето много бързо може да стори някоя пакост. Затова правилната дресура на джак ръсела е задължителна.

Отглеждане на джак ръсел териер в къща

Тези енергични и буквално щури кучета могат да се адаптират към всякакъв начин на живот, но определено биха се чувствали най-щастливи, ако имат възможност да живеят в къща с голям двор, където да тичат на воля, да подскачат и да правят, каквито си пожелаят лудории, включително да копаят и да „ловуват“.

Хиперактивните палета могат да живеят спокойно на двора, тъй като се адаптират към различни температурни амплитуди и освен това са сравнително издръжливи на болести. Ако се отглеждат в правилни условия, биха могли да станат дълголетници.

Те много обичат да прекарват време със своя стопанин и по тази причина той винаги трябва да има поне малко свободно време за тях. Знайте, че всяко тичане на господаря с кучето, както и подхвърлянето топка, или други играчки за кучета, е истинско удоволствие за малкия пакостник. Джак ръсел териер обаче не бива да се изпуска от поглед, тъй като инстинктът му лесно може да го подведе и той да отпраши в неизвестна посока.

Отглеждане на джак ръсел териер в апартамент

Отглеждането на кучетата от този порода в апартамент е възможна заради техните компактни размери, но това несъмнено би било предизвикателство, ако жилището е прекалено малко. Ако отделяте поне по един час на ден да разхождате своя четириног приятел обаче, той ще може да изразходва енергията си и няма да вилнее в дома ви.

Джак Ръсел териер

В противен случай той ще върши много пакости, като много често от хиперактивната му същност страдат килимите, завесите и завивките вкъщи. Мебелите и кухненските сервизи също са застрашени.

Оставите ли този малък пакостник сам в апартамента си, е възможно да откриете истински апокалипсис, когато най-после се приберете. Друг недостатък на този тип кучета е, че когато се вълнуват и подскачат, те започва и да лаят по-силно, което може да ви навлече негодуванието на съседите.

Безспорно обаче джак ръсел териер е много по-удобен за отглеждане в апартамент от големи кучета като английски мастиф например, както и от четириноги с дълга козина кокер шпаньол или чау-чау, чийто престой у дома се свързва с досадно и непрестанно чистене на косми.

Джак ръсел териер и други домашни любимци

Отглеждането на джак ръсел териер с друго животно би се осъществило трудно. Въпреки своите скромни размери това пъргаво куче е склонно да се нахвърля на други по-големи четириноги, което би довело до истинска война у дома.

На по-малките от него животни пък това куче гледа като плячка. Сами разбирате, че не може да се очаква от него да живее в хармония и разбирателство с порове, хамстери, морски свинчета, чинчили и други дребосъци.

Джак ръсел териер и дете

Съжителството на джак ръсел териер с дете също е под въпрос. Ако малчуганът е прекалено малък, кучето би могло да го уплаши или дори неволно да го нарани, заради прекалено енергичното си поведение. Ето защо отглеждането на кучето в апартамент, заедно с ненавършило 6-годишна възраст дете не е препоръчително.

От друга страна, ако вашето дете е малко по-голямо, съжителството с джак ръсел териер ще му гарантира едно щастливо и незабравимо детство, в което пакостите и приключение няма да имат край.

Преди да вземете кучето обаче трябва да сте напълно наясно дали сте готови да издържите на неговото темпо и ще можете ли да приемете с лекота всички изненади (някои не особено приятни), които то ще ви поднесе. Внимавайте още с храненето на джак ръсела и се грижете за здравето му. Проучете към какви болести джак ръселът е предразположен.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези обяви за джак ръсел териер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#276245
Здравейте, разгледах предложенията ви : "Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези обяви за джак ръсел териер.", но на обявите, които сте посочили няма Джак ръсел териер, а има само породоподобни кучета. Нямат ясен произход и родословия. Съдиите не ги класифицират като представители на породата и не ги допускат до изложби. Бихте ли уточнили в статията, че това са кучета приличащи на Джак ръсел териер, защото може и други хора да се подведат. Благодаря!
1
0