Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Хъски вкъщи

Отглеждане на Хъски вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Хъски

Хъски е една от популярните породи кучета, които привличат с красивите си ледено сини очи и загадъчното си поведение. Хъскито се отличава с дебела козина, която може да бъде обагрена в различни цветове, като преобладават различните нюанси на сивото.

Хъскитата лесно понасят ниски температури и определено са физически издръжливи. По тази причина се ползват за теглене на шейни и участия в различни състезания. В същото време хъскито не се нуждае от големи количества храна и е слабо засегнато от различни наследствени заболявания и аномалии.

Тези кучета са били използвани като пазачи от чукчите в Сибир и то в продължения на столетия. Към днешна дата освен верен помощник, хъскито може да бъде и чудесен домашен любимец, стига да бъде оглеждано в подходящите условия.

Отглеждане на хъски в къща

Отглеждането на куче хъски в къща е за предпочитане, тъй като то е свободолюбиво, игриво и любопитно създание. Малките палета са изключително миловидни, лесно се привързват към стопаните си и се поддават на дресировка.

И независимо че е склонно да изпълнява команди, в даден момент кучето може да прояви независимост и характер. Така че този факт, не бива да се изключва от хората, които смятат да си взимат хъски.

Големите индивиди нарастват до около 60 сантиметра и могат да достигнат до около 25-30 килограма. Това, от своя страна, подсказва, че за разлика от породи като пинчер, мопс и чихуахуа хъскито ще се нуждае от повече пространство.

Хъскита

Най-добре е кучето да се отглежда в къща с голям двор, където да може да тича на свобода и да си играе. По-младите кучета определено имат нужда от вниманието на стопанина си, и ако не го получат, биха могли да сторят някоя пакост.

Тъй като хъскито се характеризира с голяма физическа издръжливост, то може да бъде верен спътник на своя господар по време на джогинг или докато той кара колело. Да се има предвид обаче, че отглеждането на кучета на места с горещ климат никак не е за препоръчване.

Отглеждане на хъски в апартамент

Отглеждането на хъски в апартамент в повечето случаи е доста трудна задача по редица причини. Една от тях е, че кучето има нужда от пространство, където да тича и играе.

Ако хъскито е поставено в малко помещение, шансът то да счупи или бутне нещо, докато се забавлява, е много голям. Ако разполагате с тристаен или четиристаен апартамент обаче, както и с добре обучено куче, рискът това да се случи е значително по-малък.

Още един минус на породата е наличието на гъста козина, което определено би наложило полагането на повече усилия при почистване на семейното жилище. Сред причините, които възпират мнозина да отглеждат хъски в апартамент, е и неговият характерен навик да вие. Дори и стопаните да свикнат с тази особеност, съседите със сигурност не биха били очаровани.

Хъски и дете

Отглеждането на хъски и дете на едно място не би трябвало да представлява проблем, ако кучето живее на двора. Както стана дума вече, тази порода е изключително жизнерадостност и енергична, така че игрите и разходките ще представляват голямо удоволствие както за малчугана, така и четириногото.

Хъски и други домашни любимци

По принцип хъскитата са добронамерени животни и биха могли да съжителства в мир и с други домашни любимци (включително мъници като морски свинчета, зайчета и порчета), стига да са свикнали с тях от малки. Същото се отнася и при съжителството на хъскито с друга порода кучета.

Разбира се, всяко правило си има изключение, така че не е невъзможно двете четириноги да не успеят да намерят общ език. Това би могло да се случи, ако на кучето му се наложи да съжителства с ротвайлер, питбул или пес с по-агресивна природа.

Ако все още си нямате хъски и желаете да си вземете такова, разгледайте тези обяви за хъски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
lilayna
lilayna
03.09.2015 14:18
zasto hiskite mrazyat kotkite
0
3
snejana
snejana
29.07.2015 13:28
Съгласна съм с коментара на Gergana и искам само да допълня , че който иска да гледа хъски да внимава с кокошките ако има такива .
4
0
Gergana
Gergana
27.07.2015 23:10
Кучето в началото на статията е аляски маламут, което е очевиден знак за нивото на познаване на породата на автора.
1
0
бау бау
бау бау
15.09.2015 20:15
И от каква порода е автора?
4
0