Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Хранене на Папагал

Хранене на Папагал

Какаду

Както при хората, така и при папагалите здравословното хранене е от голямо значение. Много често папагали, които не са хранени здравословно, умират преждевременно.

Разнообразната храна е ключова за здравето на папагалите. Семената са добра храна за папагалите, но те трябва да присъстват в менюто само два пъти дневно.

През другото време може да давате на птицата човешка храна, която е като лакомство за тях. Може да им дадете бисквитки, пълнозърнест хляб, закуски, гевречета и прочие.

Полезни храни за папагалите са зеленчуците, плодовете и бобовите храни. Ще отнеме малко време докато пернатото свикне с новите храни, но те са благоприятни и полезни за здравето му. Никога не давайте на папагала авокадо! То е токсично за птиците.

Повечето папагали се научават да ядат както млечни продукти, така и птичи продукти. Необходимо е само да подканите папагала да пробва нискомаслено мляко или сирене. Може да предложите на папагала малко пилешко месо. Не трябва да им давате храни с висока масленост.

Всички тези промени и адаптации относно храненето на папагала трябва да стават бавно и постепенно. Давайте прясна храна два пъти на ден, предимно един час след основното хранене. Когато птицата е гладна има по-голяма вероятност да опита нещо ново.

Ако забелязвате, че папагалът не харесва новата храна, може да я поднесете леко сварена и топла. Малка хитринка – поднесете храната на ново място извън клетката.

Хранене на папагал

Водата е основна част от правилното хранене на папагала. Винаги трябва да сте осигурили прясна вода на папагала, препоръчително е тя да се сменя ежедневно.

Съдчетата да бъдат винаги почистени и по възможност дезинфекцирани. Когато използвате дезинфектант се уверете, че е добре измит. За да набавите дневната доза витамини на папагала, може да добавите няколко капки мултивитамини към водата.

Препоръчително е в клетката на папагала задължително да има пясък. Чрез него пернатите усвояват по-добре храната си.

Правилното хранене на папагалите допринася за техния пълноценен начин на живот. Те са изключително обичливи, весели и прекрасни птици, за които ние трябва да полагаме заслужени усилия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest