Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Чехословашко Вълчо Куче

Чехословашко Вълчо Куче

Нина НордНина Норд
Джедай
22615
Чехословашко Вълчо Куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Чехословашкото вълчо куче е много ефектно на вид куче, което изключително силно наподобява истинските вълци. През последните години тази порода се превърна в истински хит сред почитателите на кучета.

История на чехословашко вълчо куче

Историята на чехословашкото вълчо куче започва сравнително неотдавна. Това не е порода, която е известна от векове и по нея не са работили прочути селекционери, които да са вложили десетилетия усилия, за да усъвършенстват постигнатото от тези преди тях. През 1955 година стартира проект за създаване на нова порода кучета. Той е по инициатива на социалистическа Чехословакия. Идеята е да бъде създадено куче, което да има сериозни качества на бойните породи, освен това да е с инстинктите на хищник и с предаността на куче. Идеята за създаването на новата порода дошла на чеха Карл Хартл. Той започнал да кръстосва истински карпатски вълци с немски овчарки и през 1958 година на бял свят се появили първите кученца от новосъздадената порода.

Според Хартл, който правел редица опити за създаването на породата, замислена от него, перфектен резултат се получавал и когато майката е вълчица, и когато майката е немска овчарка. За да се стигне до истинската чистота на новата порода, все пак минали няколко десетилетия и през 1982 година бил одобрен стандартът на чехословашкото вълчо куче. През 1999 година новата порода била призната в цял свят. В САЩ тази порода става известна с оригиналното си име, както се произнася на чешки - чехословашки вълчак. След десетки години работа по изчистване на качествата на породата, чехословашкото вълчо куче носи 10 процента от гените на немската овчарка и 90 процента от гените на карпатските вълци.

Стандарт на чехословашко вълчо куче

Мъжките екземпляри от породата чехословашко вълчо куче са високи 75 сантиметра, женските стигат само до 65 сантиметра височина. Мъжкарите тежат 26 килограма, женските стигат до 20 килограма. За човек, който не знае за съществуването на тази сравнително нова порода, чехословашкото вълчо куче ще изглежда като истински вълк от гората. Цветът на козината на чехословашкото вълчо куче е точно като на неговия прародител - вълка. Муцуната е заострена и сравнително тясна. Около муцуната задължително трябва да има бяла маска.

Ушите на чехословашкото вълчо куче са остри и изправени, точно както при вълците. Гръдният кош на представителите на тази порода е развит много добре. Крайниците им са дълги и много мускулести. Козината на чехословашкото вълчо куче е къса и права, като характерно за нея е, че няма никаква миризма. Очите са с кехлибарен цвят, леко издължени. Челюстите на чехословашкото вълчо куче са изключително мощни. Опашката е сива на цвят, с характерната за вълците окосменост на долната част, наподобяваща ресни. Гърбът на тези кучета е къс и е с лек наклон към задната част на тялото.

Вълчо Куче

Грижи за чехословашко вълчо куче

Чехословашкото вълчо куче е много активно животно и е немислимо да го затворите в тясно пространство. Това е куче, което има нужда да тича километри и ако сте решили да вземете представител на тази порода в дома си, добре е да живеете в къща с двор. Чехословашкото вълчо куче може да понесе и живот в апартамент, но трябва да му осигурите по няколко часа разходки всеки ден. Добре е да разресвате козината на чехословашкото вълчо куче веднъж дневно или да го минавате с мокра кърпа, за да отстраните излишните мъртви косъмчета.

Не се препоръчва къпането на чехословашкото вълчо куче да става повече от два пъти в годината, защото в противен случай това сериозно ще увреди козината му. При къпането на кучето използвайте шампоан за малки кученца, за да щадите козината на любимеца си. Редовно проверявайте очите на кучето, защото те са податливи към инфекции. За представителите на тази порода е много важен контактът с хората. Те истински страдат, ако нямате достатъчно време за тях.

Обучение на чехословашко вълчо куче

Чехословашкото вълчо куче е наследило невероятно развит интелект от немската овчарка, но и доза инат от карпатския вълк. Тази порода се поддава сравнително лесно на дресировка и обучение, но тъй като е склонна към доминиране, се изисква известна твърдост. В никакъв случай не става въпрос за физически наказания, те напълно ще откажат кучето от тази порода да ви сътрудничи.

Но ако се съчетаят твърдост на характера и настоятелност за изпълняването на командите заедно с приятелско потупване и лакомство, резултатът ще ви зарадва бързо. Чехословашкото вълчо куче веднага разбира какво точно се изисква от него. Друг е въпросът дали ще поиска да изпълни командата. Не е необходимо да показвате на чехословашкото вълчо куче, че вие сте лидерът. Ако то ви приеме като равен, ще направи абсолютно всичко, за да ви зарадва и ще изпълни всяка команда.

Хранене на чехословашко вълчо куче

Някои специалисти съветват чехословашкото вълчо куче да се храни предимно със суха кучешка храна. Но много кинолози смятат, че представителите на тази порода трябва да се храни с месо, точно както са свикнали прародителите му - карпатските вълци. Ако решите да храните любимеца си с натурални продукти, обработвайте месото термично. Чехословашкият вълчак с удоволствие ще похапва и различни видове дреболийки, както и извара, кисело мляко, твърдо сварени яйца и някои зеленчуци. Редовно включвайте в менюто на любимеца си необходимите за здравето му витамини и минерали.

Заболявания на чехословашко вълчо куче

Чехословашкото вълчо куче е изключително здраво животно. Единствените заболявания, към които е предразположено генетично, са инфекции на очите, предимно от замърсявания, и тазобедрена дисплазия при кучетата.

Чехословашки Вълчи Кучета

Любопитни факти на чехословашко вълчо куче

Чехословашкото вълчо куче е много издръжливо животно. То може да тича без почивка в продължение на осем часа, като поддържа постоянна скорост от 10 до 13 километра в час.

От карпатските вълци чехословашкото вълчо куче е наследило нежеланието си да лае. Много рядко може да се срещне куче от тази порода, което да издава други звуци, освен различни версии на виенето.

Сред достойнствата на чехословашкото вълчо куче са неговата съобразителност и бързината му на реакция. То е създадено, за да защитава, и се проявява като перфектен бодигард.

Чехословашкото вълчо куче се държи еднакво добре с всички членове на семейството, в което живее, но отдава предпочитанието си на децата, на които позволява абсолютно всичко. То лесно може да стане приятел с други домашни любимци.

Недостатъци на чехословашко вълчо куче

Чехословашкото вълчо куче е изключително недоверчиво към непознати хора и най-вече към мъже. Има вероятност то да стане агресивно, ако към вас се приближи непознат мъж, докато го разхождате. Затова се препоръчва да разхождате вашето чехословашко вълчо куче само на повод. Ако не можете да тичате с него, трябва да му осигурите място, където от време на време да тича, без да е заплаха за никого.

Чехословашкото вълчо куче не е порода, която е подходяща за неопитни стопани. За да може да се овладее евентуалната агресия от страна на кучето, е добре стопанинът да е наясно с недостатъците на породата и да знае как да се справи в критична ситуация.

Интересен факт е, че чехословашкото вълчо куче не гледа стопанина си през цялото време, дори двамата да са заедно за много часове. Но в същото време това умно куче знае къде се намира стопанинът му във всеки един момент. Чехословашкото вълчо куче не е от тези домашни любимци, които ще вървят след стопанина си из помещенията и постоянно ще го следват. Това гордо и красиво животно предпочита да изчака момента, в който стопанинът му ще има време, което да му отдели.

Чехословашкото вълчо куче има прекалено силно развит ловен инстинкт. При среща с друго куче то може да прояви агресия. Ако е пуснато да тича без повод, може да се опита да преследва котка или друго по-малко животно. Все пак вероятността чехословашкото вълчо куче да се изгуби не е толкова голяма, както при някои други породи. Изключение правят случаите, когато кучето е далече от дома си, ако придружава семейството по време на ваканцията му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest