Дого Аржентино

Нина НордНина Норд
Джедай
226149
Дого Аржентино
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Дого аржентино е единствената порода кучета, която е създадена на територията на Аржентина. Дълго време се е смятало, че Дого аржентино може да се подарява само на много близки хора или на изтъкнати представители на културата и политиката.

История на дого аржентино

Историята на Дого аржентино започва през двадесетте години на миналия век, когато аржентинския доктор Антонио Норес Мартинес е започнал опити по кръстосването на различни породи кучета. Той използвал за създаването на новата порода местното бойно куче - Перо Пелеа де Кордобес, което по онова време е било много популярно в Аржентина. За да изглежда новото куче по-високо, в селекционирането са били включени и немски догове, както и голямо пиринейско куче, за да се постигне чисто белия цвят на новата порода. В селекцията били включени и кучета от породата дог бордо, които били използвани, за да бъде новото куче по-мощно. От ирландския вълкодав Дого аржентино получило бързата реакция в критични моменти, както и високата скорост, която развива при бягане.

В създаването на породата участвал и английски пойнтер, благодарение на когото дого аржентино има невероятно силно обоняние и добре развит ловен инстинкт. Новата порода била официално призната през 1964 година, след като била одобрена от киноложката федерация на Аржентина. През 1973 година породата станала известна в цял свят, след като била одобрена и от Международната киноложка асоциация. Дого аржентино е невероятно смел ловец, добър приятел и верен защитник, както и неудържим враг по отношение на всеки, който се опита да прояви агресия към стопанина му. Красивата външност на Дого аржентино бързо са превърнали представителите на тази порода в предпочитани домашни любимци.

Стандарт на дого аржентино

Кучетата от породата Дого аржентино достигат от 61 до 69 сантиметра височина и тежат от 36 до 45 килограма. Дого аржентино има много добре развита мускулатура, която ясно личи под плътно прилепналата кожа по тялото му, която е покрита с много къса бяла козина. Дори най-малкото петънце, независимо колко е голямо, се смята за отклонение от стандарта, тъй като представителите на тази порода трябва да са искрящо бели. Главата на Дого аржентино е едра, черепът е широк и изпъкнал. На челото има дълбоки бръчки. Муцуната на Дого аржентино е леко вирната. Челюстите са много масивни. Крайните са с ясно изразени мускули, с овални лапи. Опашката на Дого аржентино е дълга и дебела и виси свободно надолу.

Порода Дого Аржентино

Грижи за дого аржентино

Дого аржентино е прекрасен компаньон и добре се разбира с малки деца. Кучетата от тази порода с удоволствие се включват в шумните детски игри. Това активно куче има нужда от много разходки и с радост ще излезе навън независимо от времето. Преди да вземете Дого аржентино, трябва да сте наясно, че това е ловно куче, което има нужда от много сериозна двигателна и умствена активност и трябва да се обучи правилно. Препоръчва се да сресвате козината на вашето Дого аржентино с четка с естествен косъм три пъти седмично. Не се препоръчва къпането на Дого аржентино да надвишава три пъти годишно, защото това ще повлияе отрицателно върху състоянието на козината на кучето.

За да свикне Дого аржентино с другите ви домашни любимци, най-добре е кученцето да е малко, а те да са преди него в дома ви. Когато Дого аржентино порасне, няма шанс да се сближи с котки, а с кученца от дребни породи сближаването му също ще е трудно. С представителите на едрите породи може да влезе в битка, затова трябва много внимателно да помислите, преди да събирате Дого аржентино с други животни. Трябва да имате предвид, че през зимата Дого аржентино трудно ще понесе студа и се налага да го обличате със специална дреха от магазин за кучешки аксесоари или просто с ваш стар пуловер.

Не е известно силните слънчеви лъчи да оказват някакво влияние върху кучетата от тази порода - Дого аржентино се чувства добре при високи температури. Все пак не трябва да излагате продължително време Дого аржентино на силно слънце, тъй като може да получи слънчев удар. Дого аржентино ще се чувства най-добре, ако можете да му осигурите двор с подходяща за размерите му къщичка. През зимата обаче е добре да го прибирате в дома си. Но въпреки че са едри, кучетата от тази порода могат да се приспособят към живота в апартамент. Просто в този случай ще трябва да бъдат разхождани поне два пъти дневно по един-два часа, за да изразходват енергията си.

Обучение на дого аржентино

Кучетата от порода Дого аржентино се поддават много лесно на обучение, тъй като са с добре развит интелект. Те се научават да изпълняват различни по сложност команди, които се използват за спортни и за служебни дисциплини. Лесно можете да научите вашето Дого аржентино да стане ловно куче, тъй като генетично то е създадено точно с тази цел. Трябва да сте подготвени, че въпреки мощния си интелект Дого аржентино може да се опита да доминира над вас и да не изпълнява командите, за да види докъде се простира влиянието му върху вас.

Не се препоръчва да използвате силови методи по време на обучението на Дого аржентино - това няма да доведе до желания от вас резултат и може да накара кучето нарочно да не изпълнява командите ви занапред. Със съвсем малко тренировки Дого аржентино може да се превърне в перфектен пазач, който лае, само когато е необходимо и не е прекалено емоционален. Дого аржентино ще предприеме мерки, само ако усети заплаха, това куче няма да лае по всекиго, който минава.

Хранене на дого аржентино

Можете да храните вашето Дого аржентино с натурални продукти или с комбинация от суха храна, консерви и пастети, създадени специално за кучета от едри породи. Препоръчва се да храните вашето Дого аржентино два пъти дневно, като можете да му давате малки лакомства и между основните хранения, особено по време на обучението му. Не се допуска храненето на дого аржентино с прекалено студена или гореща храна, както със солено, сладко, тестено, пикантно и пържено. Ако сте решили да храните кучето то тази порода с естествени продукти, не се препоръчва да му давате свинско и овнешко месо.

Куче Дого Аржентино

За Дого аржентино е подходящо пилешко, телешко, говеждо, което е минало поне лека термична обработка. Може да му се дават различни видове дреболийки, както и обезкостена риба. В менюто на Дого аржентино е добре да има кисело мляко и извара, сварен ориз, попарени овесени ядки, различни видове сурови или задушени зеленчуци. Ако храните Дого аржентино с натурални продукти и решите да смените менюто му със суха храна или консерви, не го правете рязко, тъй като това може да предизвика стомашни проблеми при кучето.

Заболявания на дого аржентино

Дого аржентино е издържливо куче, което рядко боледува. Въпреки това Дого аржентино може да боледува от генетично обусловени заболявания - това са различни видове дерматити, както и тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става.

Любопитни факти за дого аржентино

Ловният инстинкт на Дого аржентино го превръща в перфектен помощник при лов на едър дивеч. В Аржентина Дого аржентино се използва от дълго време за лов на пуми и диви прасета. Представителите на породата Дого аржентино се превръщат в перфектни служебни кучета и изпълняват дълга си в митници, в полицията, в спасителни служби и като охрана. Дого аржентино се използва в някои страни и като водач на незрящи.

Недостатъци на дого аржентино

Светкавичната реакция и бързината на движенията превръщат кучетата от породата Дого аржентино в опасни за всеки, който иска да засегне стопанина на това вярно куче или някой от семейството, в което живее. И въпреки че Дого аржентино винаги е наясно дали заплахата е сериозна или е просто игра, е добре да бъде обучено перфектно, за да може да реагира при команда за послушание в критична ситуация.

Въпреки че Дого аржентино се разбира добре с деца, не се препоръчва то да се оставя с много малки деца за продължително време. Не се препоръчва да разхождате Дого аржентино без повод, защото поради силно развития си ловен инстинкт то може да се опита да преследва движещи се животни и дори да ги нападне, защото ще ги помисли за плячка.

Ако искате да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за дого аржентино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest