miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Кафявата хиена - поредният изчезващ вид

Кафявата хиена - поредният изчезващ вид

Кафява хиена

Хиените са животни от семейство хищници. Днес има само четири вида хиени. Това са петнистата хиена, кафявата хиена, ивичестата хиена и земният вълк. Тези животни се срещат в Африка и Югозападна Азия и са изключително важни за екосистемите в районите, които обитават.

Въпреки че външният им вид наподобява повече на куче, филогенетично те са по-близо до мангустите. Хиените се хранят основно с мърша. Точно и затова тяхното съществуване е важно за поддържане на екосистемите, които обитават.

Въпреки това тези хищници са и много добри ловци. Хиените имат много здрава захапка, от която се боят повечето животни в хабитата им. Острите има нокти позволяват да тичат много бързо и да взимат остри завои, което е изключително важно при преследване на плячката.

Хиените първо се появяват в Евразия през периода миоцен. Постепенно тяхната популация се увеличила, като останки от древните прародители на хиените могат да бъдат намерени в Европа и Северна Америка. Настъпилите климатични промени преди 15 милиона години обаче водят до почти пълното изчезване на вида. Оцеляват само малък брой животни в Близкия изток.

Най-разпространена от вида е ивичестата хиена. Тя обитава северните части на Африка и значителна част от Азия от Средиземно море до Бенгалския залив. Характерен вид е за индийския субконтинент.

Хиена

В другата плоскост е кафявата хиена, която е почти изчезнала поради климатичните промени и масовото ѝ избиване. Среща се единствено в Южна Африка. Еколози алармират, че изчезването на този вид ще е пагубно за екосистемите на Намибия и Зимбабве.

Хиените стават важна част от фолклора и митологията на много човешки култури. На тях често се е гледало като на плашещи и достойни за презрение животни. Смятало се, че са свързани с тъмната магия, защото някои шамани ползвали части от телата им в народната медицина.

В някои племенни култури на Африка се вярва, че хиените влияят на човешките духове и не им позволяват да се пренесат в отвъдното. В други хиените са смятани за крадци на гробове, добитък и деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest