Медоносна Пчела

Нина НордНина Норд
Джедай
22516
Медоносна Пчела

Медоносните пчели са едни от най-важните насекоми на планетата. Доказано е, че много видове растения не могат да съществуват без медоносните пчели. Медоносната пчела е най-полезното насекомо за човека, тъй като събира нектар от цветовете на растенията и го превръща в мед.

История на медоносна пчела

Според археолозите медоносната пчела се е появила на планетата преди 80 милиона години. Още първобитните хора са били наясно с вкуса на меда. Древните славянски племена са се хранели с меда на дивите пчели, а през VIII век започнали да закачат специални дървени кутии по дърветата, които приличали на кошери. През XVII век италиански архитекти описали геометрично правилния строеж на килийките на пчелните пити.

По това време започва и създаването на кошери от слама, които след това са заменени от дървени кошери с прегради. Смята се, че медоносните пчели са изиграли голяма роля в еволюцията на различните видове растения, като са пренасяли прашеца от едно растение върху друго. Все още не е ясно откъде точно са се появили в Европа медоносните пчели, тъй като първоначално те са били откривани в Мала Азия и в Африка. Благодарение на сложното устройство на организма си медоносната пчела може да понася много ниски и много високи температури.

Стандарт на медоносна пчела

Медоносната пчела е дълга 12-14 милиметра и тежи 100-150 милиграма. Тялото й се състои от глава, гърди и най-отзад е коремчето. Медоносната пчела има екзоскелет - твърдата част на тялото й е отвън. Тялото на медоносната пчела е покрито с малки власинки. Те изпълняват две функции - предпазват насекомото от различни замърсявания и същевременно изпълняват ролята на органи на осезание. Медоносната пчела има пет очи. Те се намират върху главата й. Сложните очи на медоносната пчела са две на брой и са съставени от много фасети. Те се намират отстрани на главата на пчелата.

Обикновените очи на медоносната пчела са три на брой и се намират върху горната част на главата й. Медоносната пчела е сложно устроен организъм - тя има не само външен, но и вътрешен скелет, който е съставен от хитинови пластини. Тяхната цел е да направят главата на пчелата по-защитена от външни въздействия.

Медоносната пчела има мустачки, които им помагат да се ориентират в пространството. Тя има устни от хитин и челюсти, които завършват с хоботче. Скоростта на полета на пчелата е 60 километра в час. Крилцата на пчелата извършват 440 движения в секунда. Пчелата може абсолютно неподвижно да виси във въздуха, както и да лети на заден ход.

Медоносна Пчела

Търтеите са много важна част от пчелния кошер. Те оплождат царицата майка. Търтеят е дълъг 17 милиметра и тежи 250 милиграма. Той е с голямо тяло и огромни очи. Търтеите представляват 3 процента от целия кошер. Търтеите са супер войници - те са едри, мощни и нямат жило. Когато царицата майка излети от кошера, търтеите я преследват, за да я оплодят, и по този начин я опазват от птици. Насекомоядните птици изяждат търтеите, защото не могат изобщо да стигнат до царицата майка, която е заобиколена от търтеи. Царицата майка живее до 5 години. В едно семейство пчелите могат да достигат до 100 000 броя.

Грижи за медоносна пчела

Медоносната пчела може да живее само в семейство пчели, защото е част от голямо семейство, където има своя определена функция. Пчелите се отглеждат в кошери, които през зимата се зазимяват, за да не замръзнат насекомите и да има какво да консумират в студените месеци.

Хранене на медоносна пчела

Пчелите са вегетарианци. Медоносната пчела получава енергията си от растенията и от меда, който е приготвила. Специален вид храна на медоносната пчела е пчелното млечице, но тя не е предназначена за самата пчела, а за ларвите на насекомите. Пчелното млечице се изработва от жлезите на пчелите при прекалено обилна консумация на мед.

Бъдещите царици на кошера се хранят обилно с пчелно млечице, когато са ларви, те просто плуват в него. Пчелното млечице има невероятни хранителни свойства, благодарение на което насекомите се развиват с много бързи темпове. Ларвата на пчелата работничка увеличава теглото си благодарение на пчелното млечице 1500 пъти за 6 денонощия, а за същия период от време ларвата на бъдещата царица майка на кошера увеличава размера си 3000 пъти.

Пчелите събират нектар от растения, които са разположени в радиус не повече от два и половина километра от кошера им. Един кошер се храни от поле с размери 1300 хектара. Пчелата изработва за целия си живот 4 грама мед, 50 милиграма восък и 1 грам перга, известна като пчелен хляб.

Заболявания на медоносната пчела

Медоносната пчела е податлива към различни гъбични заболявания и то предимно във фазата, когато все още е ларва. Ако в кошера са проникнали гъбички, те унищожават килийките, където се намират ларвите, и бъдещите пчели се превръщат в кафява каша.

Възрастните медоносни пчели могат да се разболеят от паратиф. Той се предизвиква от замърсени водоизточници, които ползват пчелите, както и от некачествена храна, осигурена от пчеларя. В такива случаи пчелите не могат да летят, въртят се в конвулсии и накрая умират. Медоносната пчела никога не умира в кошера, за да не го замърси - тя намира място извън него.

Любопитни факти за медоносната пчела

Медоносна Пчела

Медоносната пчела е истински биоробот, тъй като цялото й телце е пълно със сложна летателна, звукова и осезателна апаратура, която й е необходима за покоряване на въздушното пространство. Освен това тя има и цял набор от биофизични устройства - щипки, четчици, гребенчета и жило. Медоносната пчела може да тича по земята, да лети, да смуче нектара на растенията, да лочи, да облизва, да гризе, да пренася товари, които са 20 пъти по-тежки от нея.

Тя излъчва аромати, с които по химичен начин общува с другите насекоми. Медоносната пчела произвежда различни звукови сигнали, сред които и ултразвук. Тя използва за ориентация в пространството магнитното и електричното поле на планетата. Роенето на кошерите зависи от лунните фази. Интересен факт е, че пчелите са синоптици, те чувстват въздушните приливи, които са подобни на морските.

Тъй като пчелата има пет очи, тя има обемно зрение и възприема поляризираната слънчева светлина. Пчелата вижда ултрафиолетовия спектър на лъчите и различава цветовете. За нея обаче цветовете изглеждат различно - тя възприема червения цвят като черен, а белия - като зелен. Доказано е, че силата на зрението на пчелата е по-голяма от тази на орела.

Пчелите имат невероятна памет - те могат да летят на разстояние 14 километра от кошера си и после да се върнат точно там, където се намира той. Ако кошерът се премести на половин метър от мястото, където е бил, когато пчелата е отлетяла от него, тя няма да може да го намери.

Пчелите никога не почиват. Те се движат денонощно, а когато много се изморят прекалено, престават да се движат за няколко минути, след което отново се заемат с работата си. Точно затова медоносната пчела се храни по всяко време на денонощието.

Недостатъци на медоносната пчела

Единственият недостатък на медоносната пчела е че тя може да предизвика силна алергична реакция при хора, които имат алергия към жилещи насекоми (оси, стършели, пчели и др.). Ако пчела ужили човек с алергия, е необходимо веднага той да бъде заведен на лекар или да му се дадат подходящи антиалергични лекарства.

Размножаване на медоносна пчела

Развитието на пчелата от яйце до възрастен екземпляр се осъществява за 21 дни. Пчелата живее от 35 до 270 дни. През първите 10 дни след раждането си пчелата чисти и храни сестрите си. На 12-я ден от живота си тя вече създава восък и прави пити. След това една седмица приема нектар от пчелите, които го събират, или изпълнява функцията на пазач. През останалото време от живота си пчелата събира нектар, прашец, прополис и вода.

Пчелните семейства се размножават с роене - разделяне на две семейства. Старата царица майка напуска кошера с половината пчели малко преди да се появи на бял свят следващата царица. Известно време излетелият от кошера рояк виси на клон и се оглежда за ново жилище. Младата царица пчела още с появата си на бял свят започва да снася яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest