Miau.bg»Статии»Живини»Влюбени мишки си правят серенади

Влюбени мишки си правят серенади

Мишки
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Мъжките мишки използват разнообразни ултразвукови мелодии, за да впечатлят женските, твърдят зоолози, цитирани от Ройтерс. Американското изследване е публикувано в списанието Frontiers of Behavioral Neuroscience.

Мелодиите, които мъжките мишки изпълняват, са не само доста сложни, отбелязват специалистите, но и се променят в зависимост от социалния контекст.

Това че мишките издават звуци и дори пеят в ултразвуковия диапазон, е известно на учените от почти петдесет години. Гризачите използвали тези сигнали с цел продължаването на рода.

Един от зоолозите, които са взели участие в изследванията, е Джонатан Шабо – той работи в университета Дюк. Специалистът обяснява, че е прослушал серенади на гризачи, като е разработил специална програма, чрез която да може да разшифрова т.нар. език на животните.

Идеята му е била да установи какъв набор от звуци използват те в различните социални ситуации. За да създаде този алгоритъм, Шабо е направил анализ на структурата на песента на гризачите, времето между частите, както и други компоненти. Зоологът споделя, че по време на целия този процес е успял да попадне на няколко много необичайни факти.

Сложността и структурата на т.нар. серенади на мъжките мишки се е изменяла в зависимост от това дали женската е пред тях или усещат единствено нейната миризма. Когато гризачите не виждали женските, те използвали много по-сложни и дълги песни.

Те обаче бързо били променяни и съкращавани, ако женската се появи на хоризонта, съобщава Шабо. Смята се, че мъжкият екземпляр превключва на по-късата мелодия, за да може да спести енергия и сили, които да използва за преследването не женската. Другият специалист от университета Дюк – Ерих Джарвис смята, че тези серенади при мишките са аналог на познатите птичи трели.

Изследванията на двамата зоолози показват още, че женските мишки предпочитали да стоят близо до уредба, която възпроизвежда сложните песни. Това вероятно означава, че за женските е много важна и каква е структурата на песента, обясняват специалистите. Тези изследвания доказват, че гризачите измислят своите песни по приблизително еднакъв начин, както пойните птици.

На този етап не е сигурно дали мишките съчиняват песните си в свободна форма или пък ги събират от готови набори от звуци – учените се надяват да установят това в следващото си проучване.

Зоолозите смятат, че сайтът MouseTube ще им помогне да намерят отговора на този въпрос. В него специалисти от целия свят качват различни песни на мишки.

Двамата зоолози от университета Дюк се надяват, че анализът, който са направили, ще помогне да се разбере по какъв начин са устроени песните на мишките. От друга страна ще стане ясно и до каква степен тези миши серенади се различават от добре известните трели на пойните птички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest