miau.bg»Статии»Живини»Магарета пазят стада овце от вълци

Магарета пазят стада овце от вълци

Магаре
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Вместо с кучета животновъдът от малкото селце Твистринген, Долна Саксония, Тимо Барт опазва стадата си овце от набезите на вълците с магарета. Той придоби изключителна популярност в Германия, след като представи новия и необичаен метод, предава ДПА.

Барт установил, че магаретата успешно се справят срещу хищниците. Еднокопитните животни не се плашат от вълците и дори се опитват да ги изгонят, използвайки ритници. В същото време, бъдейки нападнати, магаретата вдигат много шум, който е изключително дразнещ за хората, но за вълците поради развития им слух е непоносим.

След това свое наблюдение германецът закупил три магарета. Сега той пуска близо 200-те си овце на паша само под строгата охрана на новите си еднокопитни пазачи на стадото. Барт смята, че магаретата могат да се справят успешно освен с нападения на вълци и с такива на бездомни кучета и рисове, макар че големите котки са почти напълно изчезнали от територията на Европа.

Животновъдът е установил още, че когато стадото е нападнато, магаретата не позволяват на овцете да се разпилеят, а ги държат скупчени на едно място. Така вместо да бягат, което събужда инстинктите на вълците, овцете стоят на едно място и се пазят неволно една друга.

От ДПА съобщават още, че примерът на Тимо Барт е подет от повечето негови колеги от Долна и Източна Саксония, което е повишило, от своя страна, търсенето и цената на магарета в Цяла Източна Германия.

овце

По последни данни на германското Министерство на земеделието броят на вълците в последните две години драстично се е увеличил. Това се дължи и на редицата регулации, имащи за цел да спре техният острел, а от друга страна, на по-топлата зима, която е спомогнала за увеличаване на поколенията им.

Според статистиките броят на вълците се е увеличил навсякъде в Европа. Специално за България от Българския ловен съюз информират, че популацията от вълци в страната се е увеличила повече от два пъти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest