Кане Корсо

Нина НордНина Норд
Джедай
22516
Кане корсо
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кане корсо е много красиво и ефектно куче, което ще ви е верен приятел и перфектен пазач. Кане корсо е препоръчително да се гледа от стопани, които имат опит със служебни кучета.

История на Кане корсо

Кане корсо, известно още с името Кане Корсо Италиано, произхожда от древните римски догове. Корсо означава силен и енергичен защитник, а не е посочване на произхода, както много хора смятат, защото бъркат, че това е куче от Корсика. Съвременните представители на породата произхождат от Северна Италия. Най-близкият до тях представител на кучешкия свят е неаполитанският мастиф. През вековете Кане корсо е използвано от италианците за овчарско и ловно куче. То е било отличен помощник при лов на мечки.

В дълбока древност кучетата от тази порода са се използвали и по време на гладиаторски боеве, а също така са били помощници на римските легионери по време на военни действия. Въпреки древния си произход породата е призната официално едва неотдавна – през 1983 година. Кане корсо е запазило качествата на прародителите си – това е предано и смело куче, което ще жертва живота си, за да ви защити. Към стопанина си Кане корсо са добри и дори се глезят, когато са до любимия си човек. Кане корсо не е склонно към немотивирана агресия и са известни с уравновесената си психика. Точно това ги е направило предпочитана порода за охрана. През 70-те години на миналия век породата е била на път да изчезне, но с усилията на селекционери от Италия тези великолепни кучета са се запазили.

Стандарт на Кане корсо

Мъжките представители на породата Кане корсо са високи от 64 до 68 сантиметра, женските са от 60 до 64 сантиметра височина. Женските достигат до 45 килограма, мъжките - до 50 килограма. Кане корсо е едро куче с подчертана мускулатура. Дължината на тялото на кучетата от тази порода е малко разтеглена и е по-голяма от височината. Главата е широка, с изпъкнало чело. Челюстите са мощни, горните устни леко висят над тях. Очите са кръгли, леко изпъкнали и тъмни. Ушите са с триъгълна форма и клепнали, но обикновено се купират във формата на триъгълник. Гръдният кош е мощен, лапите са масивни.

Козината е къса, прилепнала към тялото и блестяща. Допустими цветове са черният, тъмно и светло сивият, тъмно червеникавият, тигровият и светло рижавият. При рижаво или тигрово оцветяване кучето трябва да има черна или сива маска на лицето. Допускат се малки бели петна по козината, но по-големите бели петна се смятат за дефект. Ако храните кучето с натурални продукти, не минавайте рязко на суха храна, както и обратното, тъй като Кане корсо може да реагира зле на това и да получи стомашни проблеми. Ако сте решили да сменяте начина на хранене, трябва да го направите постепенно, като увеличавате новата храна и намалявате тази, с която кучето ви е свикнало.

Грижи за Кане корсо

Кученце кане корсо

Най-добре е ако можете да осигурите на кучето от породата Кане корсо просторен двор, където да тича. Но трябва да имате предвид, че ако непознат влезе в двора ви, кучето най-вероятно ще го нападне, защото ще защитава територията си. Грижите за Кане корсо не са особено големи - то има нужда само от покрив над главата си, без значение дали живее в дома ви или на двора. Все пак трябва да имате предвид, че ако през зимата е много студено, къщичката на Кане корсо трябва да е добре изолирана, за да не настине кучето. Също така, ако са се родили кученца през студените месеци, ще се наложи да ги гледате вътре, за да не се разболеят.

Козината на Кане корсо не пада много дори по време на смяната ѝ, която е един или два пъти годишно. Достатъчно е веднъж на ден да минавате по козината на кучето с мокра кърпа, за да отстраните мъртвите косъмчета. Можете също така и да я сресвате с много гъст гребен, за да е винаги лъскава. Това, от което кучето от породата Кане корсо има най-голяма нужда, са редовните физически натоварвания. Те могат да бъдат правени едва след като кучето стане на година и половина, но и дотогава може да му се позволява да тича на воля из двора.

След като порасне достатъчно, за да укрепнат ставите му, Кане корсо може да ви придружава на дълги разходки сред природата. Трябва да имате предвид, че дори добре обученото Кане корсо може да прояви агресия към непознат, затова в места със скупчвания на хора се препоръчва кучетата от тази порода да бъдат разхождани на повод. Ако ушите на кучето от породата Кане корсо са купирани, е добре редовно да се почистват със специален разтвор, в който се потапя марля или мек плат, защото иначе могат лесно да се инфектират.

Обучение на Кане корсо

При обучението на Кане корсо може да възникнат някои проблеми, тъй като в млада възраст кучетата от тази порода се опитват да доминират над стопанина си. Кане корсо ще изпълнява команди, само ако е обучено от спокоен, но властен човек, към когото има респект. Още от първите дни на Кане корсо в дома ви трябва внимателно, но категорично да му покажете кой е лидерът и че това не е малкото кученце. Но като цяло кучетата от породата Кане корсо са много интелигентни и при добро обучение се научават да изпълняват командите много бързо. Точно затова те са предпочитани служебни кучета.

Хранене на Кане корсо

Кане корсо обожава месото, тъй като освен че е вкусно за кучетата от тази порода, то им е необходимо, за да зареждат мускулестите си тела с енергия. Ако храните вашето Кане корсо със суха храна или консерви, те трябва да са от премиум клас, за да осигурят на любимеца ви всички необходими вещества за пълноценното му развитие. Ако сте решили да храните Кане корсо с натурални продукти, можете да му давате телешко и пилешко месо и различни видове субпродукти.

Кане корсо италиано

Всички те трябва да са поне леко обработени топлинно, за да не се превърне кучето ви в истински хищник. Добре е да разнообразявате менюто на вашето Кане корсо с различни видове зеленчуци за кучета - варени или сурови, а също така с варена обезкостена риба. Не се дава сурова риба на кучетата от тази порода, защото може да се появят стомашни проблеми и алергия. Киселото мляко и изварата също са полезни храни за Кане корсо. Полезно е да давате от време на време едри кокали на Кане корсо, за да ги гризе. Не трябва да давате на Кане корсо пушено месо, салам, сладко, пържено, тестено и солено.

Заболявания на Кане корсо

Сред най-често срещаните заболявания на Кане корсо е кучешка тазобедрена дисплазия. Не карайте кучето от тази порода да тича на дълги разстояния, преди да е навършило 18 месеца, тъй като това може сериозно да увреди ставите му. Кане корсо е податливо на някои генетично обусловени заболявания, сред които са подуването на стомаха, хранителна алергия, епилепсия, заболявания на щитовидната жлеза, обръщане на клепачите.

Любопитни факти за Кане корсо

В древността кучетата от породата Кане корсо са били използвани за боеве с мечки и лъвове. Стандартът на породата на кучетата Кане корсо е определен по външните признаци на Кане корсо на име Борис. В западна Европа кучетата от породата Кане корсо често се използват за нощна охрана на елитни бутици. Кане корсо е сред любимите кучета на петролните магнати. Въпреки че изглежда доста страховито и внушава респект и дори понякога страх, Кане корсо е много мил със семейството, с което живее, и никога не би наранил някое от децата на стопанина си. Кане корсо е в състояние да изтърпи дърпането на ушите и опашката си, ако го правят децата на неговия стопанин. Не е възможно Кане корсо да бъде подмамено с храна, тъй като за него защитата на семейството, с което живее, е над всичко.

Недостатъци на Кане корсо

Сред недостатъците на кучетата от породата Кане корсо е желанието да са постоянно със своя стопанин. Те ще го следват навсякъде и дори могат да изпаднат в депресия или да станат агресивни, ако остават за дълго време сами. Недостатък на Кане корсо е и желанието му да пази територията си на всяка цена - то не допуска други животни или непознати хора да контактуват със стопанина и семейството му. При раздяла със стопанина си за дълго време Кане корсо може да откаже да се храни изобщо и това да се отрази на здравето му и дори да последва фатален изход. Ако не се извежда редовно навън, кучето ще скучае и ще започне да унищожава покъщнината ви.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези обяви за Кане Корсо. Ето и идеи за име на кане корсо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest