Лхаса Апсо

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Кучета Лхаса Апсо

Кучетата от породата лхаса апсо привличат погледите с дългата си копринена козина, заради която в Тибет са известни с това име. На тибетски лхаса апсо се превежда като космат лъв. В древността в Тибет са смятали, че лхаса апсо прилича на митичния сребрист лъв, който някога е обитавал планините, където са били разположени старинните храмове.

История на породата лхаса апсо

Лхаса апсо е много древна порода, която е известна още отпреди 2000 години. Родината на това красиво куче е Тибет, където дългата и студена зима се сменя с кратко и горещо лято. Затова кучетата от породата лхаса апсо понасят еднакво добре както студа, така и горещината. Тези красиви кучета са живеели в манастирите в Тибет, а също така са били и любимци на богати семейства, които ги отглеждали като украшение на дома си. В древността жителите на Тибет вярвали, че в кучетата от породата лхаса апсо се преселват душите на ламите, които са постигнали нирвана. Лхаса апсо се смятали за много скъпи кучета, но било забранено те да се продават, защото това не носело добър късмет. Затова кучетата от тази порода можело само да се подаряват, и то само на много близки хора или на високопоставени личности. В Тибет и до днес се смята, че кучето от породата лхаса апсо носи благополучие и късмет на стопанина си. Кучетата от тази порода са символ на мъдрост и на щастие и в Тибет вярват, че който има в дома си лхаса апсо, ще избегне всевъзможни неприятности.

Стандарт на породата лхаса апсо

Лхаса апсо достига височина до 28 сантиметра, тежи от 6 до 8 килограма. Това е куче с не особено дълги крайници. Дължината на муцуната е около 4 сантиметра. Носът е черен. Главата и тялото на лхаса апсо е покрито с гъста дълга козина, под която има долен плътен слой. През цялото тяло преминава път, който разделя козината на две. Козината на главата е толкова дълга, че покрива очите на кучето. Лхаса апсо изглежда предизвиква винаги усмивки на умиление, защото е с брада и мустаци, които се оформят от козината. Ушите не са много дълги, покрити са с козина. Цветът на козината на тялото е различен. Най-разпространените цветове са бял, сребристо сив, черен, златисто меден. Срещат се и представители на породата лхаса апсо, които са трицветни - обикновено се съчетават черен, бял и рижав цвят. Около муцуната козината може да е много по-тъмна, отколкото по тялото. Крайниците са със силни мускули, с кръгли лапи, възглавничките са покрити с козина. Опашката е над гърба и е плътно покрита с козина.

Грижи за лхаса апсо

Лхаса апсо е спокойно животно и можете без проблем да взимате кучето си навсякъде. Тази порода е подходяща за хора, които имат нужда от малък весел приятел на четири лапи. Лхаса апсо обича деца, това куче е търпеливо дори към най-малките хлапета, които го тормозят с часове, като го дърпат за козината и ушите. Лхаса апсо лесно се разбира с други животни, но иска да се знае, че той е лидерът на групата. Основната грижа, която трябва да полагате за куче от породата лхаса апсо, е за козината му. Тя трябва да се разресва всеки ден, защото в противен случай се сплъстява и се налага да се отрязват цели кичури, което не се отразява добре на външния вид на това красиво куче. Препоръчва се да къпете лхаса апсо веднъж на 30 или 45 дни. Препоръчва се къпането на лхаса апсо да става със сух шампоан, предназначена специално за дългокосмести кучета. Козината на лхаса апсо става много дълга, така че се налага да я подрязвате, ако започне да се влачи по земята. Лхаса апсо не е подходящо куче за отглеждане навън, затова има нужда да бъде защитено в дома ви. Лхаса апсо постоянно иска да играе и ако не срещне разбиране от страна на стопанина си, може да стане раздразнително и дори да прояви известна доза агресия. Въпреки че е малко по размер, лхаса апсо има нужда от физическа активност и е препоръчително да го разхождате поне по час-два навън всеки ден.

Обучение на лхаса апсо

Лхаса апсо е много умно куче, но е със силен характер и не обича да го командват. Ако мислите, че ще постигнете успех, като повишавате тон на кучето си от породата лхаса апсо, това няма как да стане. Лхаса апсо обожава стопанина си и най-лесният начин да накарате любимеца си да изпълни командата ви, е да го поощрите с галене и добра дума, а ако има и лакомство, това ще приятна изненада за малкия ви четириног приятел. Абсолютно недопустимо е да се прилагат физически наказания, ако лхаса апсо не изпълнява командите. Това може само да ядоса кучето от тази порода и то да откаже завинаги да изпълнява каквато и да е команда. Лхаса апсо има много добър слух и лесно може да се превърне в много добър пазач, който обаче само ще известява за присъствието на непознати, без да може да им навреди особено.

Хранене на лхаса апсо

Лхаса Апсо

Лхаса апсо има нужда от балансирано меню. В храната на лхаса апсо трябва да има белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Лхаса апсо има нужда от прясна вода, която винаги да има на разположение. Добре е кучето от тази порода да се храни с комбинация от суха храна и консерви, предназначени за кученца от дребни породи. Можете да храните вашия лхаса апсо и с натурални продукти, като се препоръчва сварено и печено телешко и пилешко месо, а също така сварени яйца, кисело мляко, сурови и сварени зеленчуци. Някои представители на породата лхаса апсо с удоволствие похапват плодове. Лхаса апсо са склонни към преяждане, затова трябва да внимавате колко храна му давате. Всеки излишен килограм тегло може да се отрази зле на костната система на кучето.

Заболявания на лхаса апсо

Лхаса апсо страда от проблеми, свързани с очите и ушите, затова редовно ги преглеждайте, за да не се получи инфекция, която да се усложни. Тъй като козината на лхаса апсо е много дълга и гъста, е възможно по време на разходка върху кучето да се закачат кърлежи, което е много опасно. Също така ако лхаса апсо има бълхи, е много трудно да ги откриете, а това може да доведе до развитие на кожни заболявания. Лхаса апсо генетично са предразположени към заболявания на бъбреците. Сред генетично обусловените заболявания на лхаса апсо е тазобедрената дисплазия. Кучетата от тази порода трябва да се пазят от прекомерно прегряване, тъй като в противен случай е възможна появата на дерматит.

Любопитни факти за лхаса апсо

Лхаса апсо се държи с голямо достойнство, което при малкия размер на това кученце понякога изглежда комично. Кучетата от тази порода векове наред са били охранители на тибетски храмове. Те са започнали да пазят храмовете заедно с тибетските мастифи, които преди това са се справяли добре с ролята на охрана. Лхаса апсо обаче има много специфичен лай, който се чува отдалече. Според древните обитатели на Тибет лхаса апсо са символизирали властта на Буда над всички видове животни. Тибетските монаси са били убедени, че лхаса апсо са владеели тайните на магията, можели са да надникват в човешката душа и да разбират най-съкровените й тайни.

Недостатъци на лхаса апсо

Лхаса апсо много се привързва към стопанина си и не може да остава само. Това малко кученце изисква постоянно да му се обръща внимание, което може да се стори досадно на моменти. Въпреки спокойния си характер, ако е раздразнено, лхаса апсо може да ухапе дори стопанина си. Лхаса апсо са подходящи за стопани, които имат опит с гледането на кучета. Възможно е стопанинът на лхаса апсо да срещне известни трудности при опита си да научи любимеца си да спазва някои хигиенни изисквания. За да се справите с този проблем в началото, може да оставяте за известно време кученцето в затворено пространство, за да не цапа навсякъде, и постепенно да го научите да използва разходките навън за тази цел. Сред недостатъците на лхаса апсо е склонността му към доминиране. То има нужда от влизането си в дома ви да разбере кой е стопанинът на къщата, защото в противен случай може да реши да заеме тази роля. Лхаса апсо смятат, че никой не може да пипа храната им, затова може да пазят купичката си с храна дори от стопанина си и да се опитат да го ухапят, защото може да си помислят, че иска да му я вземе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest